Str 2 z 4 |
|
---|---|
maw2be | Post #1 Ocena: 0 2012-06-14 14:09:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
dzięki clock. zmieniłem kanał i moc podskoczyła z 30 do 70, bo na 11 nas 7 było
![]() |
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2012-06-14 14:23:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2012-06-14 14:09:47, maw2be napisał(a): dzięki clock. zmieniłem kanał i moc podskoczyła z 30 do 70, bo na 11 nas 7 było ![]() ![]() to pamietaj jeszcze, ze w kuchni jest mikrofalowka ktora dziala na tej samej czestotliwosci co wi-fi... fale roznia sie amplituda jedynie, no i moca ![]() |
krakn | Post #3 Ocena: 0 2012-06-14 14:49:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Te Virgina Wifi to takie same paście jak te z TPSA.
Fakt że podobno modemy potrafią zestawić się na 300Mb/s i podobno tyle chodzą w Korei południowej. Ale wifi to ciągle problem, warto by kupić osobny. Też kombinowałem ze zmianami kanałów, pierdu pierdu szlak mnie trafiał. Wytargałem z szafy stary Wifi, ustawiłem kaskadowo,a tego w modemie wyłączyłem Zero problemów teraz, nic się nie pierniczę z kanałami, są na AUTO Trochę OT Przez przypadek, gdy robiłem odczyt licznika gazu i prądu, z ciekawości dobrałem się do skrzyneczki virgina, I jak zwykle, kable skręcone tak że "trzymaj idę po pieniądze" czyli luzem. Oni kurde chyba maja w instrukcji ze mają złączki skręcać byle jak. TO samo było w poprzednim domu, prędkość mi wzrosła momentalnie z 15Mb/s do równiutko tyle ile limit. Nie czepiałem się bo ostatnio widać było że coś kombinują, częste były chwilowe przerwy, a na stronie Virgina miałem wpisane że trwają prace w moim okręgu. Sprawdźcie sobie na zewnątrz domu w skrzyneczce, zazwyczaj taka plastykowa, łatwo ją otworzyć, a czasami nie ma wcale, tylko jest skrętka. Jak nie jest chroniona i źle skręcona to warto rozkręcić i przedmuchać, lub posmarować jakimś spreyem, ACF50 lub WD40 w ostateczności. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Dwunasty | Post #4 Ocena: 0 2012-06-14 15:05:48 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Podłączyłem. Teraz mam kanał 1.
Ale mam jeszcze jedno pytanie trochę off top. Wiem że muszę przeinstalować windowsa ale czy to ze długo nie było reinstalacji może być przyczyną że jak wchodzę na strony gdzie jest więcej reklam czy filmów(onet czy nasze dedykacje) komputer się zawiesza na kilkanaście sekund? Czy może jest to powiązane z czymś innym. Dodam że grzebałem przy ustawieniach w narzędziach jakiś czas temu. |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2012-06-14 15:12:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
taaa, teraz to się nazywają strony gdzie jest dużo reklam
![]() hihihi Windows od samego początku, od 3.11 ma z tym problem , bo tworzy baze danych o wszystkim co się dzieje na komputerze, czyli baze rejestru. I teraz im dłużej używasz kompa, tym masz więcej wpisów do odczytania. niby pomaga wyczyszczenie rejestrów, ciasteczek, plików temp i innych śmieci. Ale zawsze będzie taki jakiś kulawy. :/ I najlepiej, albo przywrócić kopie bezpieczeństwa z momentu gdy się zainstalowało wszystkie programy, albo format i instalacja od nowa. Podobno problem będzie rozwiązany w Win 48 ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
Dwunasty | Post #6 Ocena: 0 2012-06-14 15:18:32 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2012-06-14 15:12:25, krakn napisał(a): taaa, teraz to się nazywają strony gdzie jest dużo reklam ![]() hihihi Krakn jak łaziłem po tamtych stronach to nic się nie działo...to od tego onetu komp głupieje. Najwyraźniej czas na reinstalacje po 5 latach bez ![]() |
clockwork_orang | Post #7 Ocena: 0 2012-06-14 15:51:35 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-06-14 15:18:32, Dwunasty napisał(a): Cytat: 2012-06-14 15:12:25, krakn napisał(a): taaa, teraz to się nazywają strony gdzie jest dużo reklam ![]() hihihi Krakn jak łaziłem po tamtych stronach to nic się nie działo...to od tego onetu komp głupieje. Najwyraźniej czas na reinstalacje po 5 latach bez ![]() reinstalacje, a po co? moj komp (a wiec i system XP) chodzi praktycznie nieprzerwanie od 6lat i nic sie nie dzieje... ![]() ps. len jestem, wiec wkleje poradnik (kiedys tam splodzilem na innym forum, wiec wszelkie prawa zastrzezone): Cytat: skoro mamy juz komunikacje ze swiatem usprawniona, to czas sie zabrac za porzadki na HDD
III.) usuwanie plikow aktualizacyjnych - jesli nie mamy zamiaru odistalowywac poprawek MS ( bo i po co ), to spokojnie mozna usunac pliki instalacyjne: *narzedzia - opcje folderow - widok - zaawansowane - pokaz ukryte pliki i foldery *w katalogu C:WINDOWS usuwamy wszystkie foldery o nazwach zaczynajacych sie znakiem dolara $, np. $NtUninstallKB905915$ IV.) Prefetch znajduja sie tymczasowe pliki systemowe z rozszerzeniem .PF - ich usuniecie moze nieco przyspieszyc dzialanie systemu. *C:WINDOWSPrefetch i usuwamy wszystko poza plikiem Layout.ini - restart komputera # uwaga! nie zaleca sie wykonywac czesciej, jak raz na kilka miesiecy (nawet) - zbyt czeste czyszczenie ma skutek odwrotny i moze 'wywalic' kompa czyszczenie pamieci podrecznej DNS - listy ostatnio odwiedzanych adresow IP *start - uruchom - cmd - ipconfig /flushdns skoro mamy juz dysk nieco oczyszczony, to czas na rejestry... i tu ciezka sprawa, bo mozna niezle nabroic, wiec tylko dla zaawansowanych lub bardzo upartych userow czesc tipsow jest zastosowana w roznego rodzaju tweakerach lub chocby w autopacherze - ja robie to recznie - lubie wiedziec, co mi piszczy w maszynce V.) pozwole sobie wkleic, bo nie chce mi sie przepisywac - len jestem *by Robinhio Windows Registry Editor Version 5.00 ; Wyłączanie podsystemu POSIX [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerSubSystems] "Optional"=- "Posix"=- ; Wyładowanie nieużywanych bibliotek .dll z pamięci RAM [HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAlwaysUnloadDLL] @="1" ; Przyspieszenie zamykania systemu [HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop] "AutoEndTasks"="1" "HungAppTimeout"="100" "WaitToKillAppTimeout"="1000" [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControl] "WaitToKillServiceTimeout"="1000" ; Prefetcher - szybsze bootowanie [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters] "EnablePrefetcher"=dword:00000003 ; Wyczyszczenie page file przy wyłączaniu [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management] "ClearPageFileAtShutdown"=dword:00000001 ; Przyśpieszony restart [HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon] "EnableQuickReboot"="1" ; Przydział miejsca dla przywracania systemu (w %) [HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionSystemRestore] "DiskPercent"=dword:00000005 ; Zmiana opóźnienia otwierania Start Menu [HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop] "MenuShowDelay"="150" ; Wyłączenie indeksowania plików [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesCiSvc] "Start"=dword:00000004 ; Przyśpieszanie otwierania Mój komputer i Explorer [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesstisvc] "Start"=dword:00000004 [HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer] "NoSaveSettings"=dword:00000000 [HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced] "NoNetCrawling"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer] "NoRemoteRecursiveEvents"=dword:00000001 ; Czyszczenie listy dokumentów podczas zamykania systemu [HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer] "ClearRecentDocsOnExit"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer] "ClearRecentDocsOnExit"=dword:00000001 #uwaga! kod(bez *) wklejamy do Notatnika i zapisujemy jako xx.reg, potem tylko klik i restart #uwaga!! przed wprowadzaniem zmian w rejestrze nalezy bezwglednie wykonac najpierw jego KOPIE zapasowa !! VI.) przyszedl czas na uslugi, tych nam nie szczedzono... czesc z nich mozna wylaczyc, czesc przelaczyc na tryb reczny, niektore sa NIEZBEDNE do dzialanie OS i sieci, no to tnieny, co niepotrzebne ( tryb WYLACZONY ) ClipBook DDE sieci Dostęp do urządzeń interfejsu HID DSDM DDE sieci Dzienniki wydajności i alerty - mozna na reczny, jesli korzystamy z tychze dziennikow - przydatna sprawa, gdy cos sie wali Host Uniwersalnego urządzenia Plug and Play - reczny, gdy czesto podlaczamy nowe urzadzenia pod USB/FireWire, Karta inteligentna - reczny/auto, gdy korzystamy z czytnikow lini papilarnych lub zewnetrznych urzadzen kodujacych Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej - to ustawiamy na reczne w przypadku korzystanie z kart Wi-Fi, BT itp. Kopiowanie woluminów w tle - Logowanie do sieci Logowanie pomocnicze NetMeeting Remote Desktop Sharing Pomoc TCP/IP NetBIOS Posłaniec Rejestr zdalny Routing i dostęp zdalny Urządzenie alarmowe Usługa Czas systemu Windows Usługa indeksowania Usługa inteligentnego transferu w tle Usługa raportowania błędów - podobnie do Dziennikow - jesli wszystko OK, mozna wylaczyc, choc nie polecane, tryb reczny bedzie bezpieczny, Usługi IPSEC WebClient Przywracanie systemu - bezpiecznie jest na reczny, ale jesli mamy wylaczone, to i tu warto Zasilacz awaryjny - w przypadku laptopow nie zalecane, nawet na recznym #uwaga! bezpiecznym ustawieniem jest tryb reczny, ze wzgledu na to, ze usluga jest wlaczana w miare potrzeby - wada jest to, ze trwa to znacznie dluzej, poniewaz czesto musza byc uruchomione uslugi zalezne od niej, badz sama jest zalezna od nieuruchomionej uslugi #uwaga!! wszystkie te ustawienia dotycza POJEDYNCZEGO kompa, nie bedacego serwerem - wylaczajac np. usluge logowanie do sieci - pozbawiamy sie dostepu w sieci lokalnej( np. z kompem w drugim pokoju) na koniec pozostalo wyczyscic rejestr jakimkolwiek narzedziem, polecam CCleaner i jv16 Power Tools hmm, to nie koniec jeszcze majac kilka dyskow podzielonych na wiele partycji, czesc ich miejsca jest zajeta dla... kosza tniemy, znaczy ograniczamy do minimum *kosz - wlasciwosci - globalne - uzyj jednego ustawienia dla wszyskich wybieramy sobie partycja na ktorej ma byc kosz i jego wielkosc ustalamy w % suwakiem, na pozostalych partycjach/dyskach dajemy 0 #uwaga! zbyt mala wielkosc kosza moze sie skonczyc tym, ze pliki beda usuwane z pominieciem kosza *hibernacja - cos,co niby ma przyspieszac start, ale przydatne jest jedynie w laptopach, wiec nie posiadajc owego, mozna wylaczyc panel sterowania - opcje zasilania - hibernacja - wyłacz hiberfil.sys - szukamy i eliminujemy - restart po tych wszystkich zabiegach powinno mam sie zwolnic nieco miejsca na dysku, a wiec... ...teraz mozna zrobic defragmentacje po skonczeniu, dla pewnosci zapuszczamy Sprawdzenie Dysku/ow, wszystkie porady mam zastosowane u siebie i jak dotad, odpukac w niemalowane, chodzi 24/7 od prawie 3lat, bez formatow, BSOD i tego typu rzeczy ZAWSZE nalezy zrobic backup systemu przed takimi zabawami - najlepiej obraz partycji systemowej zachowac, by pozniej nie bawic sie godzinami w odzysk i instalacje, ![]() [ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 14-06-2012 15:55 ] |
sysia1981 | Post #8 Ocena: 0 2012-06-14 16:33:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 14-06-2012 Skąd: great yarmouth |
podlaczylam laptopa mojej kolezanki z xp i wi fi dziala perfekcyjniw...wiec problem tkwi w moim zajefajnym komputerem i pewnie cos blokuje albo ni ma jakiegos sterownika , albo cos sama nie wiem..
|
clockwork_orang | Post #9 Ocena: 0 2012-06-14 16:47:37 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-06-14 16:33:18, sysia1981 napisał(a): podlaczylam laptopa mojej kolezanki z xp i wi fi dziala perfekcyjniw...wiec problem tkwi w moim zajefajnym komputerem i pewnie cos blokuje albo ni ma jakiegos sterownika , albo cos sama nie wiem.. a jak Ci pomoc, jak jedyna informacja jest ze posiadasz komputer? podaj model karty wi-fi -> moj komputer - wlasciwosci - hardware - menadzer urzadzen - karty sieciowe ![]() ps. albo wybierz swoj model... [ Ostatnio edytowany przez: clockwork_orange 14-06-2012 16:50 ] |
sysia1981 | Post #10 Ocena: 0 2012-06-15 09:37:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 14-06-2012 Skąd: great yarmouth |
http://www.saveonlaptops.co.uk/Samsung_300E5A_1199161.html to ten wiec karta sieciowa 10/100/1000 Gigabit Fast Ethernet
|