a słyszeli koledzy o unikatowym numerze MAC?
sA jeszcze inne możliwości identyfikacji komputera zwłaszcza z procesorem intela.
Ale numer MAC jest idealnym rozwiązaniem. gdyż jest jedyny wyjątkowy numer w skali globalnej, w połączeniu z numerem IP, staje się jeszcze bardziej unikatowy.
Nuer ten można wykorzystać na dwa sposoby, po pierwsze właśnie do monitorowania ile komputerów jest w sieci i pod sieciach, drugi sposób to kontrola, i tak kiedyś dawno temu w początkach internetu gdzie 256kb/s kosztowało więcej niż miesięczna pensja, aż do czasów gdy za jakieś 4000zł/ miesiąc dzierżawiłem 2x2Mb/s, gdy miałem właśnie problem z ludźmi, bo po sąsiedzku sobie zaczęli "pożyczać" internet, musiałem dokonać zmian w kontroli, nie tylko IP ale właśnie numer komputera MAC był identyfikacją w sieci, za każdym razem gdy koś z klientów kupił sobie nowy komputer wprowadzano ten numer do bazy routera i dopuszczano, drobną niedogodnością jest ze gdy user coś zmieni w kompie, lub sam komputer w tedy musi zostać wprowadzona poprawka w bazie, no ale co było robić gdy koszt łącza był tak kosmicznie wysoki, nie wspomnę o infrastrukturze a w Polsce kradzież sygnału TV, internetowego, itp jest powszechna wręcz "naturalna"
Teraz właściwie nikt nie kontroluje tego ile masz komputerów, ceny spadły tak ze sie nikomu nie chce paprać, ale kontrole przejęły limity, jako wygodniejsze rozwiązanie, możesz mieć 30 komputerów ale nie możesz pobrać ile chcesz.
Ale nadal jest możliwe i nawet dzieje się to cały czas odnotowane są w logach nie tylko routery i komputery dostępowe ale i komputery w sieci lokalnej,
Np w ten sposób identyfikuje się komputery np w kafejkach internetowych z których dokonano przestępstwa.
Gdyby komuś się chciało zajrzeć do struktury emaila, która normalnie nie jest widoczna to można tam zobaczyć z jakiego komputera został wysłany, z jakiej części świata, przez jakie serwery szedł, na ile pakietów został rozbity, kiedy i gdzie dotarł czy i przez kogo był modyfikowany w czasie przesyłu, i jeszcze wiele innych informacji.
Anonimowość w sieci dla fachowca to bajka, anonimowo możemy się czuć w śród zwykłych użytkowników... choć też nie do końca ale to już przez nasze gadulstwo na forach

![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.