MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy limit 3 G to duzo czy malo ?!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ABW_17

Post #1 Ocena: 0

2008-06-07 23:31:50 (17 lat temu)

ABW_17

Kobieta

Z nami od: 01-03-2008

Prosze mnie oswiecic w sprawie internetu
Potrzebuje do przegladania stron, rozmow przez skypa i czasem Monty Pythona ogladam na youtube ;-), nie sciagam zadnych filmow i innych duzych plikow.

W mieszkaniu, ktore bede wynajmowac mam taką oto oferte:
broadband (czyli rozumiem jest gniazdko i musze miec kabelek)
Package Name 4 Meg - Download Speed 4 Mbit/s Upload Speed 4 Mbit/s
Our packages don't have any download limits or caps and are connected with an equivalent of 50:1 contention ratio.

Pytania:
1. nie bardzo rozumiem o co chodzi w części zdania "50:1 contention ratio", ale moze to nie ma znaczenia dla mnie przecietnego urzytkownika
2. Czy te 4 Mbit/s styknie na moje skromne w/w potrzeby?
3. kosztuje to 15 tutejszych jednostek pienieznych - przeplacam? moze lepiej cos z typu T-mobile ?

[ Ostatnio edytowany przez: ABW_17 07-06-2008 23:32 ]

To co Manchester robi dziś, reszta świata robi jutro

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

clockwork_orang

Post #2 Ocena: 0

2008-06-08 08:03:21 (17 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

ratio znaczy ile max kompow moze w jednym czasie korzystac z tego lacza, najwyzsze dopuszczone w Uk

w praktyce oznacza, ze w szczycie mozesz miec mniej niz 128kb/s ( o ile nie predkosc modemu 56k, bo upload spada rowniez)

za £15 mozna znalezc juz do 8mb/s + bt

nawet no-limit ma jakis limit - fair usage policy - jest w okolicach 40gb/mc w zaleznosci od operatora

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2008-06-08 08:53:42 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2007-11-05 18:53, Feminka napisał(a):
Witam.
Chcialabym zalozyc internet bezprzewodowy.Wiem,ze sa opcje w T-mobile i w Trojce ale z limitem.
Z internetu korzystalabym raczej intensywnie (sluchanie radia,serfowanie po sieci,sprawdzanie skrzynki,wystawianie na aukcjach internetowych itp.).Przypuscmy,ze dziennie bede spedzala w sieci min.5 godz.
Na ile dni wystaczyloby 3 G?
Dziekuje za odpowiedzi.

Ja mam T-mObile, odradzam, bardzo czesto nieraz całymi tygodniami jest tak przeciążona sieć że praktycznie nie można surfować a nawet się połączyć!

3 GIGA BAJT , jeżeli będziesz używał tylko do czytania www, czasami wyślesz trochę zdjęć na forum czy do galerii, to nawet jak przekroczysz trochę to się nic nie będzie działo, i w sumie ciężko przekroczyć tą ilość, natomiast jeżeli tak jak piszesz radio, filmiki, dla porównania jeden film to 700-800MB czyli 3 płyty CD i masz limit z głowy, radio też szybko żre, 256Kb/s
O sieci P2P to kolego bardzo szybko poleci i na pewno szybko pojawi się alert w skrzynce a potem blokada
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

vitek

Post #4 Ocena: 0

2008-06-08 14:18:43 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

ratio znaczy ile max kompow moze w jednym czasie korzystac z tego lacza, najwyzsze dopuszczone w Uk

Nie wydaje mi się. Dostawca nie może kontrolować ile komputerów jest podłączonych (są one podłaczone do routera a nie do łącza jako takiego), a nawet gdyby mógł to nic go to nie interesuje.
Connection ratio to prawdopodobnie stosunek prędkości downloadu do uploadu w łączu asymetrycznym (a tego typu są wszystkie łącza które my zwykli ludzie używamy), ale przyznaję dotychczas nie spotkałem się z takim określeniem.
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #5 Ocena: 0

2008-06-08 18:50:06 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Cytat:

2008-06-08 14:18:43, vitek napisał(a):
Cytat:

Nie wydaje mi się. Dostawca nie może kontrolować ile komputerów jest podłączonych (są one podłaczone do routera a nie do łącza jako takiego), a nawet gdyby mógł to nic go to nie interesuje.
Connection ratio to prawdopodobnie stosunek prędkości downloadu do uploadu w łączu asymetrycznym (a tego typu są wszystkie łącza które my zwykli ludzie używamy), ale przyznaję dotychczas nie spotkałem się z takim określeniem.

Vitku masz w polowie racje, jest to stosumek upoad do download.

czasami jest bez stosunku ;-) i podawany jest totalny transfer.
Praktycznie o ile nie wykupimy specjalnego abonamentu zawsze mamy wolniejszy upload niż download, tzw łącze asynchroniczne.

Natomiast nie masz racji co do możliwości kontroli ile komputerów jest w sieci, każdy komputer na świecie jest wyjątkowy i ma unikatowy numer+ numer IP Lokalny lub ogólny, za gorąco nie chce mi się pisać, ale w ten sposób kontrolo9wałem siec u moich klientów, gdy kupowali nowy komputer musieli dzwonić do mnie.
Zazwyczaj do celków domowych dopuszcza się 1-6 komputerów na jednym łączu

Do góry stronyOffline

vitek

Post #6 Ocena: 0

2008-06-09 00:17:01 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

> każdy komputer na świecie jest wyjątkowy i ma unikatowy numer+ numer IP Lokalny lub ogólny

owszem, tyle że w przypadku kilku komputerów podłączonych do routera każdy komp ma ip lokalne, a router ma 1 ip globalny i tylko ten jest 'widoczny' od strony sieci. Nie wydaje mi się żeby z zewnątrz można było sprawdzić ile komputerów jest podpiętych. Ale nie jestem inżynierem od sieci więc nie jestem 100% pewien. W każdym razie nikt tego nie sprawdza bo i po co
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #7 Ocena: 0

2008-06-09 00:40:55 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2008-06-09 07:45:38 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

a słyszeli koledzy o unikatowym numerze MAC?
sA jeszcze inne możliwości identyfikacji komputera zwłaszcza z procesorem intela.

Ale numer MAC jest idealnym rozwiązaniem. gdyż jest jedyny wyjątkowy numer w skali globalnej, w połączeniu z numerem IP, staje się jeszcze bardziej unikatowy.
Nuer ten można wykorzystać na dwa sposoby, po pierwsze właśnie do monitorowania ile komputerów jest w sieci i pod sieciach, drugi sposób to kontrola, i tak kiedyś dawno temu w początkach internetu gdzie 256kb/s kosztowało więcej niż miesięczna pensja, aż do czasów gdy za jakieś 4000zł/ miesiąc dzierżawiłem 2x2Mb/s, gdy miałem właśnie problem z ludźmi, bo po sąsiedzku sobie zaczęli "pożyczać" internet, musiałem dokonać zmian w kontroli, nie tylko IP ale właśnie numer komputera MAC był identyfikacją w sieci, za każdym razem gdy koś z klientów kupił sobie nowy komputer wprowadzano ten numer do bazy routera i dopuszczano, drobną niedogodnością jest ze gdy user coś zmieni w kompie, lub sam komputer w tedy musi zostać wprowadzona poprawka w bazie, no ale co było robić gdy koszt łącza był tak kosmicznie wysoki, nie wspomnę o infrastrukturze a w Polsce kradzież sygnału TV, internetowego, itp jest powszechna wręcz "naturalna"

Teraz właściwie nikt nie kontroluje tego ile masz komputerów, ceny spadły tak ze sie nikomu nie chce paprać, ale kontrole przejęły limity, jako wygodniejsze rozwiązanie, możesz mieć 30 komputerów ale nie możesz pobrać ile chcesz.
Ale nadal jest możliwe i nawet dzieje się to cały czas odnotowane są w logach nie tylko routery i komputery dostępowe ale i komputery w sieci lokalnej,
Np w ten sposób identyfikuje się komputery np w kafejkach internetowych z których dokonano przestępstwa.

Gdyby komuś się chciało zajrzeć do struktury emaila, która normalnie nie jest widoczna to można tam zobaczyć z jakiego komputera został wysłany, z jakiej części świata, przez jakie serwery szedł, na ile pakietów został rozbity, kiedy i gdzie dotarł czy i przez kogo był modyfikowany w czasie przesyłu, i jeszcze wiele innych informacji.
Anonimowość w sieci dla fachowca to bajka, anonimowo możemy się czuć w śród zwykłych użytkowników... choć też nie do końca ale to już przez nasze gadulstwo na forach 8-):-]

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #9 Ocena: 0

2008-06-09 16:06:06 (17 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2008-06-08 14:18:43, vitek napisał(a):
Cytat:

ja moge, ale czy i oni moga?

tu nie chodzi o kontrole, tylko o pojemnosc sieci - max dopuszczone w Uk to 50 klientow na jednym laczu, w duzym skrocie mowiac,

poniewaz to radiowka, wiec lacze sie stasznie zapycha - jest wspoldzielone down/up na wszystkich po rowno, niezaleznie czy ktos korzysta ze stron www, czy torrenta

wniosek - mniejsze ratio, lepszy net, sieci stacjonarne maja 20:1 a i tak widac wyrazny spadek w godzinach szczytu, wiec na radio i ratio 50:1 to mozna sobie w marzeniach posmigac na necie - predkosc rzedu modemu telefonnicznego 56k

:-D

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2008-06-10 00:19:17 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »