Przegl±daj forum |
|
Strona g³ówna » Birmingham » laserowa korekta wzroku |
| Autor | Strona: 2 z 3 |
|---|---|
| gabo11 | Post #1 2008-02-20 21:00:55 (4 miesi±ce temu) |
Z nami od: 20-02-2008 |
A ja jestem po zabiegu 8 lat(Metoda LASIK).Robi³am w Polsce,wszelkie koszta pokry³a Kasa Chorych.I tak jest nadal w niektórych szpitalach.Wiem, bo nadal je¿d¿ê na kontrolê.
Prawd± jest,¿e nie wszystko mo¿na zredukowaæ do zera.Ja jestem takim przypadkiem.Ale poniewa¿ okulary te¿ nigdy nie korygowa³y ca³kowicie wiêc nie czu³am dyskomfortu. Niestety kolejna prawda.Po ok 7 latach wzrok sie pogarsza.Ja od pó³ roku noszê znowu okulary.Oczywi¶cie ju¿ s³absze,ale jednak. I teraz nie pomagaja ¿adne leki(wcze¶niej raz do roku intensywna kuracja sterydowa i by³o ok) |
| ania78 | Post #2 2008-02-20 21:30:41 (4 miesi±ce temu) |
Z nami od: 18-05-2007 Sk±d: Bognor Regis |
chetnie odpowiem na wszelkie pytania na temat laserowej korekcji wady wzroku, 28 lutego minie 2 lata jak to mialam. Zaczne od metod. Mialam wade -12 i -13 oraz astygmatyzm i cylindry. w listopadzie 2006 pojawila sie w Polsce nowa metoda epilasik, jest to specjalna dla astygmatykow. jako jedna z pierwszych pacjentek mialam przyjemnasc byc operowana ta metoda. Efekt jest zadziwiajacy, mam w tej chwili zero!!! Ale sa tez skutki uboczne, nie u kazdego jednak wystepuja. Wszysto zalezy od budowy oka. Ja mam wrazliwosc na switlo podczas jazdy samochodem wieczorem. Mam okulary dla kierowcow i efekt jest rewelacyjny. Po 3 latach ten efekt zniknie calkowicie, a w tej chwili jest juz mniejszy niz w tamtym roku. Koszt takiej operacji to 5.600zl w Polsce, w Warszawie.
Faceta trzeba traktowaæ jak psa: nie dra¿niæ, karmiæ, na noc wypuszczaæ....
|
| ania78 | Post #3 2008-02-20 21:32:45 (4 miesi±ce temu) |
nie efekt zniknie tylko ten skutek uboczny
|
| PIXI | Post #4 2008-02-20 21:47:23 (4 miesi±ce temu) |
Z nami od: 05-09-2007 Sk±d: london |
Fajnie by bylo jak ktos jescze sie wypowiedzial na ten temat bo ja chcialem sobie zrobic taka operacje ale po tym jak sie naczytalem opini roznych ludzi po operacjach laserowych to mi sie odechcialo zabiegu
|
| gabo11 | Post #5 2008-02-20 22:12:38 (4 miesi±ce temu) |
Z nami od: 20-02-2008 |
oczywi¶cie te¿ mogê udzieliæ informacji dla zainteresowanych.
Ja mia³am zabieg w klinice prof.Gierek w Katowicach |
| ania78 | Post #6 2008-02-20 22:22:24 (4 miesi±ce temu) |
www.laser.com.pl to jest klinika prof. Szaflika
|
| ania78 | Post #7 2008-02-20 22:25:48 (4 miesi±ce temu) |
www.okolaser.com.pl. przepraszam zle wpisalam poprzednio
|
| agafaz | Post #8 2008-02-27 22:33:47 (4 miesi±ce temu) |
Z nami od: 27-02-2008 |
bardzo ciebie prosze daj znac jak poszedl zabieg i jak ogolnie sie czujesz. Mysle aby poddac sie temu zabiegowi ale strasznie sie boje ze np.wada sie pogorszy czy w najgorszym przypadku strace wzrok.
Pozdrawiam |
| Beatka35 | Post #9 2008-02-28 10:26:04 (4 miesi±ce temu) |
Z nami od: 07-09-2007 Sk±d: Liverpool |
Witaj. Ja tez mialam podobne watpliwosci oczywiscie bardzo sie balam, ze cos pojdzie nie tak, w koncu to OCZY! Zdecydowalam sie jednak i 7 lat temu mialam korekcje laserowa w Klinice w Katowicach, na kase chorych wiec zero kosztow. Mialam wade -5 i po okolo 5 latach po zabiegu wada sie pojawila znowu ale -1. Mam okulary do jazdy samochodem. Okulistka na kontroli powiedziala, ze taka wada bedzie o tyle dobra , ze po 50 :) nie bede uzywala okularow do czytania. Reasumujac,jestem zadowolona, w zyciu codziennym nie nosze okularow. Nie mam problemow ze wzrokiem i zrobilabym to jeszcze! Ale jest to kazdego indywidualna decyzja, a bedac w szpitalu ( musialam byc jeden dzien na oddziale, zeby kasa chorych zrefundowala zabieg ) widzialam rozne przypadki. Pozdrawiam
Feels like heaven
|
| xFish | Post #10 2008-03-05 09:18:00 (4 miesi±ce temu) |
Z nami od: 28-12-2006 |
Witam
Jestem juz tydzien po zabiegu. Sam zabieg ok 5min w tym laser chodzil przez kilka sekund na kazde oko. Krotko ale stres niesamowity. Zaraz po zabiegu bylem w szoku: wszystko widzialem idealnie, do tego stopnia, ze zdecydowalem sie kierowac samochodem. Wyjechalem z podziemnego parkingu i jak slonce walnelo mi po oczach to przestalem widziec a lzy lecialy ciurkiem. Oczywiscie zona musiala dalej kierowac :) Pozniej 3 dni wyciete z zyciorysu: Wegetacja jak wampir w zaciemnionym pomieszczeniu, pieczenie, strumienie lez, i coraz slabszy wzrok (dobrze, ze dostalem krople znieczulajace, ktore pozwalaly na kilka godzin zapomniec o bolu i otworzyc oczy. Nawet nie zdawalem sobie wczesniej sprawy jak czesto uzywamy oczu. Przez te 3 dni moim jedynym zajeciem bylo lezenie i sluchanie radia a nudzilem sie tak okropnie, ze dla rozrywki zaczalem chodzic z pokoju do pokoju (dobrze, ze mamy dwa bo musialbym w kolko chodzic ;) Po sciagnieciu soczewek opatrunkowych na 4 dzien, bol ustapil ale wzrok byl dalej kiepski. Codziennie troche sie poprawia. Obecnie z minusa zrobil mi sie maly plus i ciezko jest pracujac przy komputerze. To ma sie poprawic za kilka tygodni (miesiecy). Z daleka widze juz dobrze, nie uzywam juz okularow ale daleko jeszcze do idealu. Mialem robiony LASEK, mala wada ok -1.5 i maly astygmatyzm. Przy LASIK szybciej dochodzi sie do siebie. Pozdrawiam i zycze odwagi w podjeciu decyzji. |