|
|
---|---|
Lolkabolka | Post #1 Ocena: 0 2015-02-19 17:06:22 (10 lat temu) |
Z nami od: 19-02-2015 Skąd: Wolverhampton |
Witam, chciałabym prosić was o pomoc w rozwiązaniu problemów mojej przyjaciółki. Chodzi o to, ze ona wynajmuje mieszkanie wraz ze swoim partnerem, maja 1,5 rocznego synka jej partner ma problemy z alkoholem, ale nie awanturuje sie i nie bije jej. Chciałaby sie z nim rozstać ponieważ przez niego popada w dlugi, i niedługo może tez popaść w depresje. Boi sie tylko,czy sobie poradzi, pracuje na part time 16 czasem mniej godzin tygodniowo, ale przy rozstaniu musiałaby zrezygnować z pracy, ponieważ nie chce zostawiać dziecka z nie odpowiedzialnym ojcem. Czy ktoś wie może cos odnośnie pomocy dla samotnych matek, jak to wygląda i czy w agencji, w której wynajmują mieszkanie Nie będzie problemu jeśli umowa jest na ich oboje.z gory dziękuje za pomoc
|
Lolkabolka | Post #2 Ocena: 0 2015-02-19 21:28:42 (10 lat temu) |
????
|
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2015-02-19 21:32:16 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jak umowa jest na oboje i nie beda placic, to ona tez bedzie odpowiedzialna, tak samo za council tax i rachunki, jesli wszedzie nie zglosi wyprowadzki.
Jak zrezygnuje z pracy, to z czego bedzie zyc? Carpe diem.
|
Lolkabolka | Post #4 Ocena: 0 2015-02-19 23:47:57 (10 lat temu) |
Chodzi o to, czy jak zgłosi w agencji, ze On sie wyprowadził to czy nie będzie problemu. A odnośnie pytania z czego będzie zyc? Po to tu napisalam aby zapytać kogos, kto sie orientuje w temacie samotnych matek. Koleżanka żyje tu wiele lat, przed urodzeniem dziecka pracowała legalnie, opłacała wszystko, nigdy nie pobierała żadnych benefitow. Facet nie tylko pije, ale bierze tez Herę, wydaje ich wspólną kasę, szkoda mi jej chciałabym jej jakoś pomoc. Mówi biegle po angielsku, kiedy jej synek pójdzie do szkoły ona odrazu chce wrócić do pracy na pełen etat, ale czy ma do tego czasu męczyć sie z alkoholikiem i narkomanem? Dziewczyna jest naprawdę uczciwa i w porządku, czy może wypowiedzieć sie ktos, kto wie cokolwiek o zadilkach dla samotnych matek? Czy kolezanka ma po prostu iść do jobcentre i poprosić o pomoc?
|
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2015-02-20 08:15:10 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jak zglosi w agencji, ze pan sie wyprowadzil, to agencja bedzie chciala podpisac nowa umowe, a jak ona nie ma/ma niskie zarobki, to moga nie chciec zgodzic sie na te zmiane. Tak samo jak moga nie chciec zgodzic sie na to, zeby pobierala Housing Benefit i dac jej wypowiedzenie.
Carpe diem.
|
|
|
Turefu | Post #6 Ocena: 0 2015-02-20 08:43:32 (10 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Synek moze isc do przedszkola , ona w tym czasie pojdzie do pracy. Jesli ma male zarobki, dostanie doplate do przedszkola. Jak napisalam Richmond, agencja moze sie nie zgodzic na zamiane . Mozna sprobowac I sie zapytac, jesli nie, trzeba szukac tanszego mieszkania.
|
wasabia | Post #7 Ocena: 0 2015-02-20 17:17:02 (10 lat temu) |
Z nami od: 24-01-2012 Skąd: Londyn |
Lolka ile dziecko ma miesięcy/lat?
Możliwości pomocy będzie miała całe mnóstwo. Może zatrudnić opiekunkę, może posłać dziecko do przedszkola. Będzię się mogła starać o zasiłki, nie wiem jakie bo nie wiem jaki ma dochod w tym roku. Na początek niech rozstanie się z partnerem. A pozniej załatwi opiekę nad dzieckiem i załatwi nowy kontrakt z agencją. Pozniej niech dzwoni do revenue i opowie jaka jest sytuacja i powiedzą jej o co może się starac oraz wyślą papiery do wypełnienia. Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać.
|
|