Ostatnio próbowano mnie oszukać na Allegro dlatego też chciałbym się dowiedzieć czy to rodacy tak oszukują czy angole. Mieszkam w Polsce. Na allegro wystawiłem konsolę PS3. Po jakimś czasie dostałem maila od <a href="mailto:robert-larry@o2.pl" target="_new">robert-larry@o2.pl</a>. Mail napisany po polsku, ale tak jakby był żywcem wyjęty z translatora jakiegoś. Piszę koleś, że mieszka w Londynie i jest zainteresowany zakupem. Uprzedzę, że piszę w wątku związanym z Birmingham bo tam podał adres do wysyłki. Myślę sobie jakiś wariat. Przecież ten sprzęt w Anglii jest tani jak barszcz, a jeszcze dla Anglika. No ale dobra koleś piszę, że zgadza się zapłacić i dodatkowo informuję, że może pokryć koszty przesyłki do 200 zł przez EMS POCZTEX. Prosi mnie jedynie o numer konta i SWIFT banku, żeby puścić przelew. Dałem bez problemu bo za pomocą samego numeru konta nic nie zdziała. Wysłałem mu i odpisał okej. O 1 w nocy przyszedł mail z takim tytułem Mr Robert Larry Just Sent You 1 850 zl Cash With Bank Transfer Number :- BAR6-8010-1043- Już wiedziałem, że to ściema. W mailu logo Barclays i uśmiechnięta twarz prezesa. Tym razem wszystko po angielsku i informacja, że kasa została przelana tylko należy na maila do banku wysłać numer listu przewozowego, żeby sfinalizowali przelew. Uwierzcie wyglądało to naprawdę komicznie

Pierwszy raz spotkałem się z taką próbą oszustwa. Ciekawę na jaką skalę jest ten proceder co na to policja w Birmingham. Czy jak im zgłoszę podjadą pod podany adres.
Jestem w szoku, że coś takiego ma miejsce. Może ktoś z was będzię potrafił namierzyć oszusta bo podał adres do wysyłki konsoli w Birmingham.
NAME Mrs Robinson Sandra
> ADDRESS 12 ,Courtway Ave. Maypole
> CITY Birmingham
> *
>
> *ZIP CODE ***B14 4PP*
> COUNTRY United Kindom
W Google nawet tą chatę można namierzyć. Wrzucam fotkę do sprawdzenia. <a href="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/703ab1e7902dd8cb.html" target="_blank" target="_new">http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/703ab1e7902dd8cb.html</a>
Mam ochotę zaszkodzić temu złodziejaszkowi, żeby nie oszukał więcej mniej bystre osoby.
[ Ostatnio edytowany przez: bieluk 04-11-2013 13:02 ]