MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Próba oszustwa na allegro - czy ktoś mieszka w tych okolicach ?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bieluk

Post #1 Ocena: 0

2013-11-04 12:50:52 (12 lat temu)

bieluk

Mężczyzna

Z nami od: 04-11-2013

Witam,

Ostatnio próbowano mnie oszukać na Allegro dlatego też chciałbym się dowiedzieć czy to rodacy tak oszukują czy angole. Mieszkam w Polsce. Na allegro wystawiłem konsolę PS3. Po jakimś czasie dostałem maila od <a href="mailto:robert-larry@o2.pl" target="_new">robert-larry@o2.pl</a>. Mail napisany po polsku, ale tak jakby był żywcem wyjęty z translatora jakiegoś. Piszę koleś, że mieszka w Londynie i jest zainteresowany zakupem. Uprzedzę, że piszę w wątku związanym z Birmingham bo tam podał adres do wysyłki. Myślę sobie jakiś wariat. Przecież ten sprzęt w Anglii jest tani jak barszcz, a jeszcze dla Anglika. No ale dobra koleś piszę, że zgadza się zapłacić i dodatkowo informuję, że może pokryć koszty przesyłki do 200 zł przez EMS POCZTEX. Prosi mnie jedynie o numer konta i SWIFT banku, żeby puścić przelew. Dałem bez problemu bo za pomocą samego numeru konta nic nie zdziała. Wysłałem mu i odpisał okej. O 1 w nocy przyszedł mail z takim tytułem Mr Robert Larry Just Sent You 1 850 zl Cash With Bank Transfer Number :- BAR6-8010-1043- Już wiedziałem, że to ściema. W mailu logo Barclays i uśmiechnięta twarz prezesa. Tym razem wszystko po angielsku i informacja, że kasa została przelana tylko należy na maila do banku wysłać numer listu przewozowego, żeby sfinalizowali przelew. Uwierzcie wyglądało to naprawdę komicznie :) Adres skrzynki mailowej banku Barclays cudowny : <a href="mailto:online.transferverify@mail.com" target="_new">online.transferverify@mail.com</a>

Pierwszy raz spotkałem się z taką próbą oszustwa. Ciekawę na jaką skalę jest ten proceder co na to policja w Birmingham. Czy jak im zgłoszę podjadą pod podany adres.

Jestem w szoku, że coś takiego ma miejsce. Może ktoś z was będzię potrafił namierzyć oszusta bo podał adres do wysyłki konsoli w Birmingham.

NAME Mrs Robinson Sandra
> ADDRESS 12 ,Courtway Ave. Maypole
> CITY Birmingham
> *
>
> *ZIP CODE ***B14 4PP*
> COUNTRY United Kindom

W Google nawet tą chatę można namierzyć. Wrzucam fotkę do sprawdzenia. <a href="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/703ab1e7902dd8cb.html" target="_blank" target="_new">http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/703ab1e7902dd8cb.html</a>

Mam ochotę zaszkodzić temu złodziejaszkowi, żeby nie oszukał więcej mniej bystre osoby.

[ Ostatnio edytowany przez: bieluk 04-11-2013 13:02 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Markywee

Post #2 Ocena: 0

2013-11-04 13:14:29 (12 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 29-03-2013

To są boty rozsylajace maile, nie ma się co szarpać. Podobnie jest na autotrader.
Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.

Do góry stronyOffline

bieluk

Post #3 Ocena: 0

2013-11-04 13:24:51 (12 lat temu)

bieluk

Mężczyzna

Rozumiem. Tylko, że w tym przypadku jest podawany adres do fizycznej wysyłki towaru. To nie jest próba fishingu i wyłudzenia kasy przez Nigeryjczyków gdzie szukasz wiatru w polu. Nie wiem czy ta chata jest opuszczona, wynajmowana, czy siedzi tam babcia chora na Alzheimera. To jest adres umiejscowiony w bogatym europejskim kraju. Ktoś te PS3 by chciał odebrać. Gdyby to było oszustwo na kasę to owszem, ale tutaj oszustwo polega na odbieraniu towaru z PL nie płacąc za niego. Może pod tą chatą wylądowało już parę przesyłek z PL

[ Ostatnio edytowany przez: bieluk 04-11-2013 13:26 ]

Do góry stronyOffline

piekna24

Post #4 Ocena: 0

2013-11-04 14:06:10 (12 lat temu)

piekna24

Kobieta

Z nami od: 29-12-2009

Nie daj sie oszukac!!!! Ja wystawiajac samochod na sprzedaz mialam duzo email pisanych lacina a ciagle ostrzegaja wlasnie przed takimi oszustami umnie tez koles napisal dane gdzie ma byc wyslany samochod i to bardzo dziwne ze godzil sie na wszystko jak mozna kupic w ciemno nie ogladajac go i kwota mu odpowiadala wiec odrazu wiedzialam ze tu cos smierdzi.
buuuuu:)

Do góry stronyOffline

piekna24

Post #5 Ocena: 0

2013-11-04 14:08:44 (12 lat temu)

piekna24

Kobieta

A najlepsze bylo to ze gosciu pisal niby po angielsku i to tak ze nie bylo mozna odczytac bo to bylo tlumaczenie przez jakis slownik ja go tak pytalam i wogole az w koncu sie wkurzyl i napisal po Polsku to ja do niego szybko nauczyles sie Polskiego,i wtedy nic juz nie odpisal.

Do góry stronyOffline

bieluk

Post #6 Ocena: 0

2013-11-04 14:28:01 (12 lat temu)

bieluk

Mężczyzna

Nie dałem się oszukać. Pomijam fakt beznadziejnej formy maila. Nigdy bym nie wysłał paczki bez kasy na koncie. W tym przypadku o którym piszesz chodzi o naciągnięcie na kasę. Zapłać a ja wyślę. Mnie chcieli oszukać w odwrotny sposób. Zapłacę Ci jak wyślesz towar (nacisk na wysłanie numeru listu przewozowego z pocztexu)

Do góry stronyOffline

piekna24

Post #7 Ocena: 0

2013-11-04 19:07:04 (12 lat temu)

piekna24

Kobieta

Umnie to mialo byc tak ze kasa bedzie na koncie a w kazdej chwili by mogl wycofac transakcje a samochod by pojechal.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-11-06 18:10:29 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2013-11-06 18:19:07 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

sposób na angola, a to oszustwo nigeryjskie ;D
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,