MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak wybrac urlop zanim sie pojdzie na macierzynskie

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

agnys1977

Post #1 Ocena: 0

2011-09-02 16:02:22 (14 lat temu)

agnys1977

Kobieta

Z nami od: 26-08-2011

Witam wszystkich. Jestem w 32tygodniu ciazy, pracuje dla firmy od 03listopada 2010roku (10 m-cy) i wybralam okolo 10 dni urlopu wypoczynkowego. Za 4 tygodnie (dokladnie 30 wrzesnia) mam zamiar wybrac reszte swojego urlopu i rozpoczac macierzynskie, date porodu mam na ok 4-7 listopada. Problem w tym, ze nie mam przepracowanego 1 roku w tej firmie, wiec wiadomo ze najpierw musze przepracowac kilka miesiecy i wyliczaja ile urlopu juz moge wybrac, nastepne kilka i znowu kilka dni urlopu itd . No ale teraz kiedy ide na macierzynskie w polowie pazdziernika to nie mam szans przepracowac pelnego roku by skorzystac z reszty naleznego mi urlopu. rozmawialam z payroll-em i tlumaczylam jaka jest sytuacja, ze przeciez bedac na macierzynskim nadal jestem pracownikiem firmy wiec powinni mi dac szanse skorzystania z reszty urlopu (firma nie wyplaca - trzeba wybrac do konca marca). niestety odpowiedz otrzymalam negatywna. nie umiem znalezc w internecie zadnych informacji na ten temat, moze ktos poda mi jakies strony internetowe na ten temat lub poradzi do jakiego urzedu moge sie zwrocic z tym zapytaniem, bo jesli do payroll-u podam konkretne informacje prawne lub inne na ten temat to musza sie dostosowac, a nie narazac mnie na strate. z gory dziekuje za wszelkie przyklady i informacje. pozdrawiam Aga

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

amazingviolet

Post #2 Ocena: 0

2011-09-02 16:19:50 (14 lat temu)

amazingviolet

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 29-09-2009

Uwaga moderatora: Post edytowany przez moderatora forum. Proszę odpuścić sobie komentarze nie znając odpowiedzi na zadane pytanie

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2011-09-02 16:28:24 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #4 Ocena: 0

2011-09-02 16:43:44 (14 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

Cytat:

2011-09-02 16:19:50, amazingviolet napisał(a):

tak wlasnie jest amazing:-P bedac na urlopie macierzynskim, budujesz sobie normalny urlop, ktory mozesz wykorzystac po macierzynskim
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2011-09-02 16:47:25 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

agnys1977

Post #6 Ocena: 0

2011-09-02 23:48:01 (14 lat temu)

agnys1977

Kobieta

Cytat:

2011-09-02 16:19:50, amazingviolet napisał(a):
Chcesz nabywać prawo do urlopu będąc na urlopie?
Dobre 8-)
sa rozne rodzaje urlopu, np.urlop wypoczynkowy, urlop macierzynski itd.... niewazne z jakiego urlopu bede korzystac w tym przypadku, bo nie bede korzystac z dwoch w tym samym czasie, rozumiesz?

Do góry stronyOffline

agnys1977

Post #7 Ocena: 0

2011-09-02 23:50:53 (14 lat temu)

agnys1977

Kobieta

Cytat:

2011-09-02 16:47:25, leonka napisał(a):
I jeszcze tutaj:
Recognise that annual leave rights are in addition to maternity leave and that maternity leave cannot be treated as annual leave. Be aware that you cannot pay employees in lieu of their statutory annual leave entitlement except on termination of the employment.

Ensure that employees do not lose out on their holiday entitlement if their maternity leave coincides with the workplace annual shutdown.

Although the law is unclear on the subject of carry-over of statutory holiday from one year to the next where an employee on maternity leave has been unable to take it in the leave year in which it falls due, take into account that good practice and least legal risk would point towards allowing carry-over in these circumstances.

Zrodlo

Milej lektury...

Wg mnie pracodawca powinien dac ci mozlowisc wykorzystania calego urlopu na ten rok przed macierzynskim, tudziez pozwolic ci wykorzystac ten urlop po... Sklaniam sie ku opcji 1...

hej leonka, bardzo Ci dziekuje za lektury :). w poniedzialek bede dzialac w tej sprawie, zobaczymy jak to sie potoczy, dam znac jak sie sprawa wyjasnila i co ustalono, byc moze przyda sie to komus na przyszlosc. pozdr. dzieki

Do góry stronyOffline

agnys1977

Post #8 Ocena: 0

2011-09-22 17:56:25 (14 lat temu)

agnys1977

Kobieta

witam wszystkich zainteresowanych. Chcialam sie podzielic informacja w sprawie urlopu wypoczynkowego dla pracownicy w ciazy, ktora nie przepracowala pelnego roku w firmie,i ktora planuje pojscie na urlop macierzynski. Wczesniej opisalam juz moja sytuacje a oto decyzja: moge wybrac tylko tyle urlopu ile mi przysluguje do czasu kiedy rozpoczne urlop macierzynski, oczywiscie gdybym nadal pracowala przyslugiwaloby mi wiecej urlopu po jakims czasie, ale poniewaz bede na macierzynskim nie bedzie mozliwe zeby zdarzyc go wybrac do konca marca 2012. No wiec moja firma potwierdzila pisemnie, ze moj urlop wypoczynkowy za rok 2011/2012 nie przepadnie, lecz zostanie mi doliczony do nowego urlopu za rok 2012/2013 i moge go wybrac po zakonczonym urlopie macierzynskim. Takze jestem zadowolona, ze moja firma zaproponowala mi taka opcje. Jeszcze pracuje w nast.tygodniu i .... :):) bede miala do porodu ok.4 tygodni na przygotowania i troche relaksu :) :) pozdrawiam wszystkich. Aga

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,