Prawo jazdy dla każdego

Forum dyskusyjne

Birmingham » BT - aktywacja telefonu ?

Zobacz te¿:

Galeria u¿ytkowników Mapka u¿ytkowników Pytania i odpowiedzi

Przegl±daj forum

Dzia³em "Birmingham" opiekuj± siê: Redakcja, stokesay

Strona g³ówna » Birmingham » BT - aktywacja telefonu ?

Nowy tematNowy post

Strona 3 z 5 - [ przejd¼ do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 3 z 5
kati-kat

Post #1

2008-01-07 15:02 (6 miesiêcy temu)

kati-kat

Kobieta

Z nami od: 19-09-2007

Sk±d: Brixworth, northamptonshire

w takim razie jak to jest ze zekomoz zerwalam z nimi umowe a nadal kozystam z internetu i telefonu? i rachunki mam z TT.
co noc sprawiasz,ze zasypiam z usmiechem na ustach ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowied¼ Odpowiedz

Strona WWW

Richmond

Post #2

2008-01-07 15:42 (6 miesiêcy temu)

Richmond

Kobieta

Moderator

Z nami od: 06-02-2007

Sk±d: Richmond

Cytat:

2008-01-07 14:12, kati-kat napisa³(a):
po ok 4 dniach przyszedl rachunek do zaplaty, ktory mimo ze nie powinnismy bo nie kozystalismy z ich uslug zaplacilam.

Korzystaliscie, bo mieliscie podlaczona linie, czyli korzystacie z uslugi line rental i placicie za to.
Jak sama mowilas groza Ci, ze odlacza Ci linie, ale nie wiem czy to jest mozliwe jak na lini jest podlaczony internet i uslugi innego operatora. Wynika z tego, ze jesli dalej chcesz korzystac z uslug Talk Talk musisz placic line rental do BT.
Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.

Do góry stronyOnline

aga_julia_oliver

Post #3

2008-01-07 16:07 (6 miesiêcy temu)

aga_julia_oliver

Z nami od: 23-08-2007

Sk±d: Kent

Cytat:

2008-01-07 15:02, kati-kat napisa³(a):
w takim razie jak to jest ze zekomoz zerwalam z nimi umowe a nadal kozystam z internetu i telefonu? i rachunki mam z TT.

Ja tylko tu zgaduje: moze ta oplata to za przejscie z Opcji 2 (drozszej) na Opcje 1? Trudno mi powiedziec nie znajac szczegolow. Jesli line rental masz nadal z BT i groza ci, ze cie odlacza jesli nie zaplacisz, to widocznie nie prosilas o odlaczenie, bo nie mialoby to sensu...
Napisz jak uzasadnili ta dodatkowa oplate (przyslali ci list albo rachunek?), to moze wtedy bedzie to bardziej zrozumiale.

Do góry stronyOffline

kati-kat

Post #4

2008-01-07 16:13 (6 miesiêcy temu)

kati-kat

Kobieta

Z nami od: 19-09-2007

Sk±d: Brixworth, northamptonshire

no i tu jest pies pogrzebany...w TT powiedzieli nam opcja1 bo ta zwalnia nas z jakichs odpowiedzialnosci w stosunku do bt...po 3 godzinach czekania jakis idiota wladowal nas na opcje2..z tym ze na tym pismie ktore przyszlo po tych 4 dniach ..znaczy na tym rachunku oni napisali ze do 7 dni ten plan taryfowy mozna zmienic bez zadnych oplat...co tez zrobilismy...po kolejnych 3 godzinach na telefonie...to znaczy ze oni chca zebysmy zaplacili za ich blad. wyzaznie proslismy opcje1. problem w tym,ze tego nie da sie udowodnic no bo jak?
co noc sprawiasz,ze zasypiam z usmiechem na ustach ;)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

aga_julia_oliver

Post #5

2008-01-07 16:19 (6 miesiêcy temu)

aga_julia_oliver

Cytat:

2008-01-07 12:16, kati-kat napisa³(a):
hmmmm.... no ja tez nie wiem...sprawa ciagnie sie juz od jakichs 4-5 miesiecy...oni przysylaja pisma i strasza,ze mi wszystko wylacza..czego zrobic nie moga bo nie oni sa operatorem teraz...wiec moga sie pocalowac w nos.

Kati, czy ty masz line rental z TT teraz? Jesli tak, to wyjasnialoby dlaczego masz telefon i internet. BT oczywiscie w takiej sytuacji nie moze cie odlaczyc, ale tak jak mowia bedziesz miala default na swoim reporcie kredytowym, co moze oznaczac problemy z kredytem w przyszlosci. Jesli zerwalas umowe z BT przed uplywem 12 miesiecy to maja prawo domagac sie oplaty.

Do góry stronyOffline

aga_julia_oliver

Post #6

2008-01-07 16:23 (6 miesiêcy temu)

aga_julia_oliver

Cytat:

2008-01-07 16:13, kati-kat napisa³(a):
no i tu jest pies pogrzebany...w TT powiedzieli nam opcja1 bo ta zwalnia nas z jakichs odpowiedzialnosci w stosunku do bt...

Opcja 1 nie zwalnia z odpowiedzialnosci do BT. Nadal masz umowe na 12 miesiecy i oplate 10.50 funtow miesiecznie. TT zasugerowali opcje 1 bo jest najtansza. Nie ma sensu brania innej opcji jesli rozmowy nie sa przez BT tylko przez innego operatora.

Do góry stronyOffline

ironiqus

Post #7

2008-01-07 16:56 (6 miesiêcy temu)

ironiqus

Mê¿czyzna

Z nami od: 30-10-2007

Sk±d: London

A_J_O ma racje. Dodam tylko, ze trzeba uwazac przy podpisywaniu umow z innym providerem. Ten reklamowany super tani internet, w rzeczywistosci nie jest wcale duzo tanszy niz pelny pakiet w BT. Co z tego, ze jakas firma oferuje dostep za np. £12 jak i tak trzeba placic BT za Line Rental. Do tego czesto dochodzi miesieczny bandwitch, za ktorego przekroczenie trzeba dodatkowo zaplacic. Do tego dochadza problemy w razie awarii. Technicznie, wlascicielem linni jest BT. Jezeli bedzie jakis problem z linia, to provider i tak kaze zaplacic sobie za usluge, bo internet dostarcza, a ze nie dzialal tydzien z powodu awarii linii, to juz nie jego problem. Podobnie w druga strone. Jak ma sie wykupiony caly pakiet w BT, to w takim wypadku placi sie mniej, gdyz usluga nie byla w 100% dostarczona i mozna zlozyc reklamacje.
Anwjn¿avrwfmr j ¿lpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

stokesay

Post #8

2008-01-07 18:23 (6 miesiêcy temu)

stokesay

Mê¿czyzna

Moderator

Z nami od: 30-05-2007

Sk±d: Nuneaton

Przy pierwszym moim podejsciu z podlaczeniem TT powiedziano mi w Carephone Warehouse ze musze miec aktywna linie z BTprzez co najmniej 3 miesiace, bym mogl sie swobodnie do nich przelaczyc. Aktywacja linii w domu moze nastapic tylko przez BT bo to oni sa wlascicielami linii. Wtedy zrezygnowalem bo uznalem ze lepiej wziasc najpierw BT i placic im na spokojnie przez 12 miesiecy niz placic horendalne oplaty by miec tanszy internet.Po 9 miesiacach postanowilem jeszcze raz sprobowac i tym razem obeszlo sie bez problemow, przelaczylem i linie i internet na TT, dostalem jeszcze od BT zwrot nadplaconych rachunkow. Obecnie juz dostaje rachunki za abonament tel i internet tylko z TT (20.50). Z BT dostaje listy blagajace o powrot ;-)
Wracajac do Twojego problemu wydaje mi sie ze TT podpisujac z wami umowe aktywowalo linie w BT za was, przelaczajac ja pozniej na siebie.Linie i internet. Natomiast BT policzylo was za aktywacje linii , a pozniej za rozwiazanie umowy.Dalej rachunki powinny byc juz z TT
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datê jego publikacji. Nie mog± byæ one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastêpuj±cym po nim dniu :]

Do góry stronyOnline

E-mailNumer gadu-gadu

Rrrr

Post #9

2008-01-11 00:15 (6 miesiêcy temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Sk±d: UK

Cytat:

ja z BT tez nie podpisywalam zadnej umowy, aktywowali mi linie przeszlam na talk talk a po miesiacu dostalam pismo z bt o zaplate 209 funtow za zerwanie kontraktu ktory nigdy nie istnial? jakies podpowiedzi?

aktywacja linii = 12 miesieczny kontrakt z BT, werbalna umowa wystarczy (jesli zazyczylas sobie aktywacji lini to znaczy ze sie na to zgodzilas, BT nie rozdaje linii za darmo)
a TT nie posiada wlasnej linii wiec uzywa BT (z tego samego powodu wiekszosc dostawcow netu wymaga posiadania linii BT...)

jesli ktos chce internet, ale nie telefon to powinien skorzystac z kablowki (np virgin)

a linie moga w kazdej chwili odlaczyc (niezaleznie od tego czy jest na niej internet i komu obecnie placisz rachunki) bo jest ich wlasnoscia.

[ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 11-01-2008 00:18 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

vitek

Post #10

2008-01-11 10:47 (6 miesiêcy temu)

vitek

Mê¿czyzna

Z nami od: 19-06-2007

Sk±d: Yorks

Cytat:

2008-01-11 00:15, Rrrr napisa³(a):
aktywacja linii = 12 miesieczny kontrakt z BT, werbalna umowa wystarczy (jesli zazyczylas sobie aktywacji lini to znaczy ze sie na to zgodzilas, BT nie rozdaje linii za darmo)

Nonsens. Dzwoni±c z pro¶ba o aktywacjê linii nie muszê wiedziaæ ¿e oznacza to 12 czy ilu¶tammiesiêczny kontrakt. Tak powa¿na (bo d³uga w czasie) umowa musi dla swojej wa¿no¶ci byæ zawarta na pi¶mie.

Cytat:
a linie moga w kazdej chwili odlaczyc (niezaleznie od tego czy jest na niej internet i komu obecnie placisz rachunki) bo jest ich wlasnoscia

Podobnie jak sprzedawca mo¿e odmówiæ ci sprzeda¿y chleba który przecie¿ jest jego w³a¶no¶ci±, tylko po co mia³by to robiæ? BT nie rozdaje linii za darmo, niezale¿ny operator p³aci za jej wykorzystywanie.
Pozycja BT jako dominuj±cego operatora jest szczegó³owo regulowana przepisami (które np. zmuszaj± go do dzier¿awienia linii niezale¿nym dostawcom) i na pewno nie ma tam nic o mo¿liwo¶ci od³±czenia abonenta 'bo tak nam siê podoba'
'Some call me selfish, some call me strange, but everyone knows that I will never change'

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 3 z 5 - [ przejd¼ do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony