Mój znajomy ogłosił się na gumtree, ze kogoś czegoś nauczy. Po kilku dniach dostał maila z Irlandii z zapytaniem o cenę, szczegóły itp. Potem klient napisał, że warunki mu odpowiadają, że ma córkę 15letnią, którą by do tego mojego znajomego wysłał na 5 tyg naukę, ona i tak ma wakacje i nie chce, zeby w tym czasie się nudziła. Ale ponieważ to nastolatka to troskliwy tatuś postanowił wysłać czek temu mojemu znajomemu pokrywający koszty nauki córki, jej zakwaterowania, wyżywienia itp, żeby przypadkiem dziecię tego nie zortrwoniło byle jak... Gość chciał wysłać pieniądze przez WU, ale znajomy sie nie zgodził, więc stanęło na przysłąniu czeku bankowego. Znajomy przyszedł się pochwalić jaki to interes zrobił i jaki to wieeeeelki czek jest. Ale nam coś nie pasowało.
1. Na czeku było logo BUPA
2. Tatuś taki troskliwy a córkę samą puszcza do obcego faceta do innego kraju i jeszcze każe mu płacić za nocleg córki itp
3. Czek przyszedł zwykłym listem w zwykłej kopercie, zaden tam special delivery czy coś
4. Czemu chciał zrobić najpierw przelew przez WU?
Znajomy nas olał, stwierdził, ze panikujemy. Następnie zadzwonił, że dostał maila od gościa, który kazał mu przelać część pieniędzy z tego czeku na nazwisko takie a takie przez WU. Poprosiliśmy o kopię tego maila i co nas zdziwiło jeszcze bardziej to... dziwaczny angielski, czytać się tego nie dało. Znajomy zaniósł czek do banku a myśmy wgooglowali nazwisko tego kogos z WU i okazało się, ze to dane, które są podawane przez siatkę oszustów. Poszliśmy po radę na policję co robić i mówimy, z ekumpel już zaniósł czek do banku i co teraz, zeby nie miał kłopotów itd. Policja mówi, że oni codziennie mają telefony w tej sprawie, że czek jest fałszywy i w zasadzie zależy na kogo trafi sie w banku, bo albo po prostu odrzucą realizację czeku, albo zgłoszą znajomego jako podejrzanego o popełnienie przestępstwa i wtedy będzie bubu.
Znajomy nie chciał nam wierzyć, ale w końcu się wystraszył i zadzwonił do banku, prosząc o anulowanie czeku, ze prawdopodobnie jest fałszywy. Poszedł mail do tatuśka, że podejrzewane jest tu oszustwo... i gość więcej sie nie odezwał.
Kumpel już nie zagląda na gumtree.
[ Ostatnio edytowany przez: KratkaWentylacyjna 08-10-2010 14:12 ]