|
---|---|
sirgregh | Post #1 Ocena: 0 2007-09-26 16:51 (18 lat temu) |
Z nami od: 05-03-2007 |
Pozdro z Manchesteru.
Wlasnie skonczylem 2-dniowa wymiane maili z kims kto podawal sie za Linda Jones. Jestem tu juz dlugi czas i chce zmienic mieszkanie bo moja landlady pragnie przebywac w mieszkaniu w weekendy, co odpada raczej.Na moje ogloszenie odpowiedziala m.in. L.J. Warunki byly naprawde ciekawe, zdjecia zachecajace, jednak upierala sie, ze zanim pokaze mi mieszkanie musi miec pewnosc, ze jestem wyplacalny bo mieszka w Londynie i nie chce przyjezdzac na prozno, poniewaz wielokrotnie ja oszukano. Proponowalem jej wszystkie sposoby jakie przyszly mi do glowy zeby to udowodnic ale ona upierala sie zebym przeslal przez Western Union komus znajomemu w Manchesterze. Prosila zebym przeslal jej skan tego kwitu potw. transakcje. Wszystko wygladalo wiarygodnie wyslala mi nawet skan swojego(?) paszportu. Nie chcialem jej zrazac wiec udawalem, ze moze to zrobie choc od poczatku nie mialem takiego zamiaru ale sie ludzilem, ze rozmawiam w sprawie mieszkania.Przekonywala,ze przeciez nikt poza wskazanym przeze mnie odbiorca nie bedzie mogl odebrac tej kasy. Napisalem wreszcie co mysle o takich zlodziejach i sie zagotowalo dziewcze (lub chlopak). Odpisala, zebym spier** i ze juz niejednego obcokrajowca (szczegolnie Polakow) w ten sposob "wydymala". Na polskiej stronie (bo na angielskojezycznej oczywiscie nic nie ma) Western Union w zakladce "bezpieczenstwo" mozna poczytac w jaki sposob probuja nas dymac takie elementy. Sorry, ze tak dlugo ale skoro sa takie przekrety to znaczy, ze sa tez ludzie, ktorzy sie daja nabrac wiec chcialem to napisac ku przestrodze. |
terri007 | Post #2 Ocena: 0 2007-09-26 18:26 (18 lat temu) |
Z nami od: 19-07-2007 |
Bardzo stare i znane uchwyty z Western Union.
Prosze NIGDY nikomu NIC nie wysylac przez Western Union. Wymyslaja nowe uchwyty. Tutaj niedawno mielismy historie o czlowieku ktorego ktos nabral z zaplata przez Western Union. Jak tylko ktos powie 'Western Union' - to sie mowi stanowczo - NIE. |
menchesterka | Post #3 Ocena: 0 2007-09-27 13:58 (18 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2007 Skąd: Manchester |
Sirgregh, gratuluje czujnosci i ze podzieliles sie tym na forum. Jesli masz jeszcze kopie tego paszportu to moze warto go przekazac na policje bo wlascicielka paszportu moze nawet nie wiedziec ze ktos sie nim posluguje w ten sposob...
|
sirgregh | Post #4 Ocena: 0 2007-09-27 15:49 (18 lat temu) |
Nie pomyslalem o tym a rzeczywiscie mam skan tego paszportu. Nie wiem tylko czy ten osobnik sam tego nie stworzyl w np. photoshopie. Kiepsko z moja czujnoscia bo mimo tego ze nie mialem najmniejszego zamiaru bawic sie w Western Union, to jednak dlugo myslalem, ze rozmawiam z kims kto chce wynajac mieszkanie. Nie mialem pojecia o tych Westernowych przekretach.
Przynajmniej mamy dowod, ze nie tylko Polacy probuja wykiwac Polakow, wszedzie sa czarne owce. Pozdrawiam. |
masta_killa | Post #5 Ocena: 0 2007-09-27 17:27 (18 lat temu) |
Z nami od: 24-07-2007 |
Cześć! Ja tez korespondowałam z Lidą Johson, która potem przemieniła się w Lindę Pilot! A potem podała imie Clare Andrew. Dokładnie ten sam schemat, fotki mieszkanka śliczne, zapłac zanim zobaczysz mieszkanie (Western Union). Nawet gadałam z nią przez telefon, a kiedy chciałam pogadac z jej prawnikiem to podała mi od razu do telefonu faceta, który twierdził, że jest prawnikiem!!!! nie ciągnęłam tego dalej, ale mój chłopak, (notabene masta_killa) chciał zobaczyć tą chatę i tych ludzi. Co oni z tego maja, że zobaczą paragon z Western Union? Ja tez mogę wysłać maile i fotki na policję i chyba to zrobię, a tak na marginesie to mieszkam koło Oxfordu a szukałam chaty w Aylesbury. Pozdrawiam. może ogłosimy jej nazwiska na róznych stronkach z ostrzeżeniem?
|
|
|
sirgregh | Post #6 Ocena: 0 2007-09-28 08:57 (18 lat temu) |
Czesc. Mozliwe, ze to ta sama osoba. Mnie pozniej przedstawila sie jako Linda Andrew. Na zdjeciu w paszporcie jest ladna Azjatka ur. w 1980r. w Liverpool. Gdyby zobaczyla paragon jeszcze przed pobraniem kasy przez odbiorce to jest mozliwosc przekretu. Przestala juz do mnie pisac, postraszylem ja policja.
|
masta_killa | Post #7 Ocena: 0 2007-09-28 10:39 (18 lat temu) |
Z nami od: 24-07-2007 |
Ja tez ja przestraszyłam policją (napisałam, że mam kumpla policjanta i on stwierdził, że to jest dziwne i podejrzane)i przestała pisać!
|
sirgregh | Post #8 Ocena: 0 2007-10-01 09:18 (18 lat temu) |
To jest przegiecie. Odswiezylem swoje ogloszenie w/s mieszkania, dzis rano sprawdzam w pracy maila i jest 10 odpowiedzi. Z czego tylko 1 od kogos kto naprawde chce wynajac mieszkanie. Jedno jest ze zdjeciem jakiejs laski, ktora po prostu chce zebym odpisal jesli jestem zainteresowany, tylko nie bardzo wiem czym.
Pozostale sa od oszusta(oszustów?) z patentem na Western Union. Znowu pisze, ze ma super mieszkanie. Pamietajcie zeby nie wdawac sie w korespondencje z: - Collins Braimoh, collins_braimoh02@yahoo.com - "Donna Benson" <cutedonna102@yahoo.co.uk> - "raymond wales" <rymndwales@yahoo.com> - "linda jones" <lindajo_ct_xx@yahoo.com> Co za ludzie. To nie ludzie to wilki. Osobiscie ponabijalbym na pale dla przykladu. |
lorry_driver | Post #9 Ocena: 0 2007-10-01 10:49 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-09-2006 Skąd: KIRKCALDY |
Tego typu oszustwa są robione na beszczela, ale spotkałem się z innego rodzaju oszustwami, ja miałem taki telefon i kilku moich znajomych. Dzwoni ktoś najczęściej na numer stacjonarny lub na komórkę (wtedy numer jest zastrzeżony), przedstawia się gościu (z ciapackim akcentem) że jest przedstawicielem twojego operatora komórkowego (zna wszystkie twoje dane numer karty datę ważności dane operatora) mówi że jesteś dobrym klientem firmy i w zamian za to dostaniesz free telefon ale musi on zweryfikować Twoje dane żądając od Ciebie różnych danych a w szcególności ostatnich trzech cyfr z tyłu karty. Jeśli mu nie chcesz podac jest bardzo upierdliwy dzwoni czasani po kilka razy. Ciężko go spławić, ale numeru do siebie nie chce podać. Nie dajcie się zwieść !!!!
Pozdrawiam ![]() byle do piątku i weekend !!!
|
sirgregh | Post #10 Ocena: 0 2007-10-01 14:36 (18 lat temu) |
Chcialem cos zrobic w tym temacie i udalo mi sie naciagnac jednego z tych zlodziei na podanie mi swojej komorki. Dzwonilem na policje ale ich to nic nie obchodzi. Zadzwonilem wiec do goscia, który przedstawial sie jako dziennikarz Raymond Wales. Pogadalem z nim o mieszkaniu (chlopak mial silny afrykanski akcent i b. skromne slownictwo) a potem powiedzialem ze jestem z policji. Zgial sie jak scyzoryk.
Ta historia nie ma moralu ale zeby nas Polaków (rodaków K. Kononowicza) mial oszukiwac jakis .... to juz wstyd. |