Wow niezle tych pytan
Nie wiem czy na wszystkie uzyskasz odpowiedz, ale ja na kilka odpowiem.
Co do wynajecia mieszkania, pokoju itp... zajrzyj sobie do dzialu ogloszenia, tam jest naprawde tlum ludzi ktorzy poszukuja kogos na spole do wynajmowania. Porozumiec mozna sie poprzez maila.
Moja druga odpowiedz bedzie w sensie zartobliwym

, malo tylko dlatego ze kazdy wyjezdza zarobic i nie ma czasu siedziec na forum
Jezeli chodzi o tlumaczenia to powiem ci tak. Ja mam dwojke dzieci i zalatwiajac child benefit akceptuja polskie akty urodzenia. NIe pisales nic o dzieciach to odpada. Ale zastanawiam sie do czego by ci sie przydal akt malzenstwa i akt urodzenia, jak narazie nic mi nie przychodzi do glowy. Mozesz wziac, na miejscu tez sa tlumacze wiec problemu nie bedziesz mial.NIe wiem co z innym swiadectwami, ale z czym sie spotkalam to tylko wymagaja tlumaczen specjalistycznych dyplomow zaswiadczen, np. ksiegowy (to na przykladzie mojego brata, zaswiadczenia o kursie nie chcieli, powiedzieli ze ich nie obchodzi polski jak zrobi w angli to bedzie ok). Zaswiadczenie o nie karalnosci, nie odpowiem nie wiem, nie spotkalam sie tutaj z tym. Byc moze ktos sie jeszcze wypowie i cos doda.
No i ta najwazniejsz sprawa. Jaki masz dowod??? Jezeli zielony zapomnij ze cie przepuszcza na lotnisku. I nie rozumiem dlaczego pozbedziesz sie dowodu w HO??? Moj maz wysylal papiery razem z paszportem, paszport zwrocili za 3 dni,a reszta szla swoim tokiem.
Co do ksiazeczki ktos widze odpowiedzial i przy okazji ja sie dowiedzialam waznej rzeczy

, w ambasadzie mozesz wyrobic sobie paszport, najblizsza masz w Londynie (chyba), w Man. maja dopiero otwierac. Ale co do wyrabiania paszportu i scigania przez wojsko to jestem zielona. Ale czemu migasz sie przed wojskiem odswiedzialbys 9 miesiecy, mialbys spokoj i ty i panstwo i czyste konto.
Pozdrwiam i mam nadzieje ze cos pomoglam.
[ Ostatnio edytowany przez: Toffy 17-07-2007 22:36 ]