MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Ola-36

Post #1 Ocena: 0

2007-06-04 15:25 (18 lat temu)

Ola-36

Z nami od: 03-06-2007

Czyli potwierdziłaś moje obawy, właściwie napisałaś to co sama sie juz wczesniej dowiedziałam. Niestety mąż chyba tego nie bedzie mógł w najblizszym czasie załatwić, ze wzgledu na pracę. Będę musiała sama pojechać i za tym pochodzić. Właściwie juz ten pomysł mi wczesniej po głowie "chodził". Mam jeszcze jedno pytanie, co z Małym, rocznikowo ma 5 lat czyli powinien iść do szkoły, ale nie zna języka. Czy bedzie szanasa na 2,5 godzinną opiekę przedszkolną ?
Dziekuje i pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

womenpl

Post #2 Ocena: 0

2007-06-04 23:04 (18 lat temu)

womenpl

Z nami od: 01-06-2007

jeżeli chodzi o przedszkolaków to nie wiem dokładnie,ale z tego co się orientuje to 5-latki mają pełen wymiar godzin tzn. od 9 do 15 i też dobrze zalatwić to wcześniej , myslę ,że wystarczy zalatwienie spraw od lipca,ewentualnie dziecko pójdzie do szkoły o pare dni póżniej. Korzystając z mojego własnego doświadczenia,mogę podpowiedzieć,że jeżeli chodzi o zalatwienie szkół dla córki to warto pójść do np.dwóch councilów (ja byłam z mężem i na Salfordzie i Manchester City,starszy syn z córką chodzi do gimnazjum w Manchester city a młodszego prowadzę do Primary na Salfordzie).Jeżeli chodzi o 5-latka to nie musisz się martwić o język ,moje dzieci nie znały ani słowa po angielsku,w szkole miały niemiecki,teraz już powoli zaczynają rozumieć ,chociaż też byłam pełna obaw ,jak kazda matka.Acha jeszcze jedno,jeżeli chodzi o młodsze dziecko,to dorze byłoby z Twojego councilu wziąść wykaz Primary school(najlepiej katolickie) i samemu pójść i zapisać dziecko.Jeżeli chcesz to mogę Ci podać adres szkoły (polecam,dobra) gdzie chodzi mój syn ( na Salfordzi)jeżeli ten rejon Cię interesuje. Jeżeli będziesz miała więcej pytań,pisz,odpowiem.Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

baska4321

Post #3 Ocena: 0

2007-06-04 23:59 (18 lat temu)

baska4321

Z nami od: 30-05-2007

witaj,co do colage to nie wiem jak to jest pozniej kwalifikowane.po szkole high scool. w przypadku naszej corki to bylo tak.ja zaczelam zalatwiac szkole pod koniec maja.To juz bylo za pozno ,aby dostac sie do szkoly jaka my wybralismy.Bylismy na Burry i tam wystawili nam wykaz szkol my wybralismy trzy.pozniej bylo pare komisji,Pytano nas dlaczego wybralismy te szkoly.W koncu przydzielona nam szkole do ktorej poszla nasza corka.Jak na poczatku zalatwialismy szkole ,to jedna z pan powiedzila nam ,ze lepiej jak nasza corka przyjedzie rok przed colegem.Mialo to niby slozyc klimatyzacj no i mialo byc latwiej.My chcielismy ,aby nasza corka cofnela sie do nizszej klasy.Powiedziano nam jednak ,ze jest to nie mozliwe,ze dzieci musza chodzic swoim rocznikiem.No i tak nasza corka trafila do roku 11.Z perspektywy czasu mysle,ze najlepiej jakby sie cofnela o chociaz jeden rok lub przyjechala dopiero w tym roku z wynikami egzaminow z Polski.Nie wiem jak to jest jak ona ma juz jeden rok liceum.Moze zalicza jej egzaminy z Polski.Ale napewno szkloe musicie juz teraz zalatwiac.po 16 roku zycia szkola jest nie obowiazkowa ,wiec jak ktos sie nie dostanie do colage to musi siedziec w domu.A I PRZYPOMNIALO MI SIE ,ZE MOJEJ KLOEZANKI CORKA bez problemu dostala sie do colage i to od srodka roku szklonego.Tylko w tym okresie to juz nie mozna wybierac.Zawsze nalepsze sa szkoly katolickie.Z nich latwiej sie dostac do szkol.Mysle,ze juz musicie cos zalatwiac.A jak bedziesz juz na miejscu wszystko bedzie duzo latwiejsze

Do góry stronyOffline

mloda-opiekunka

Post #4 Ocena: 0

2007-06-06 11:06 (18 lat temu)

mloda-opiekunka

Z nami od: 19-04-2007

Witam .Scisle dokladnie odpowiem wam na zapytanie co do szkól .Otóż HIGH SCHOOL jak już wiecie jest to szkola od 7 roku życia do 11roku .Dzieci w tej szkole mają egzamin w wieku 7,11,14 i 16lat to są 4 egzaminy które ma każde dziecko.Oceny tych egzaminów zaważą czy w dalszej szkole będą przyjęci czyli w COLLEGU. Jeśli wasze dziecko przyjechalo póżniej i np. w wieku 11 lat i będzie mialo tylko 3 egzaminy to nic nie szkodzi i nie bedzie z tego powodu utrudnień.Jeśli zapisujesz dziecko do COLLEGU to po tygodniu wysylają list z informacją że do 6 tygodni powiadomia że twoje dziecko jest poproszone o rozmowę z pedagogami tejże szkoly i że ma zarezerwowane miejsce w tej szkole ,zadają różne pytania np. dla czego chce chodzic wlasnie do tej szkoly?i wiele innych .Potem HIGH SCHOOL wysyla wyniki w między czasie do COLLEGU .Dodam że po ukończeniu 16-tego roku życia w danym roku szkolnym przez dziecko nauka w tym ostatnim roku trwa do czerwca a inne dzieci chodzą jak już wiemy do 20 któregos lipca.Egzaminy w HIGH SCHOOL TE 4 o których juz wspomnialam na początku są zazwyczaj z czterech przedmiotów, moje dziecko mialo trudnośći z j. ang. jak przyjechalo i ma te egzaminy tylko z trzech przedmiotów bo nie chcieli jej obciązac dodatkowymi przedmiotami.Aw COLLEGU każde dziecko musi wypelnic forme w której wybiera 4 przedmioty z których potem będzie miec egzamin .Dodam że moj syn chodzi do HOGH SCHOOL i ma 12 lat A SIOSTRA MA 16 lat i pójdzie do COLLEGU. SERDECZNIE POZDRAWIAM ;-)

Do góry stronyOffline

baska4321

Post #5 Ocena: 0

2007-06-12 21:08 (18 lat temu)

baska4321

Z nami od: 30-05-2007

hej.mloda opiekunko.Do jakiego colage idzie twoja corka.moja corka tez ma egzaminy,ale z wszystkich przedmiotow ,ktore miala w szkole.Moze ida do tego samego?fajnie jakby poznaly sie wczesniej

Do góry stronyOffline

Jastin31_Manche

Post #6 Ocena: 0

2007-06-13 21:52 (18 lat temu)

Jastin31_Manchester

Z nami od: 12-06-2007

Bardzo ciekawy temat ... osobiscie bylam po tej "drugiej stronie", moi rodzice wyemigrowali z Polski kiedy mialam 13 lat, mieszkalam w 3 bardzo roznych krajach wiele razy zmienialam otoczenie, jezyk, przyjaciol ... dzieci przyzwyczajaja sie do nowych warunkow bardzo szybko, jest im latwiej anizeli "starszym" poniewaz nie analizuja sytuacji, nie boja sie zmian ... dla nastolatkow sytuacja wyglada nieco inaczej, czesto boja sie ze nie zostana zaakceptowani przez nowe otoczenie ... tak naprawde "korzysci" z tych zmian czerpiemy pozniej, jestesmy bardziej otwarci na swiat, na innych, a jako Polacy wychowujacy sie za granica, jestesmy swietnymi dyplomatami i swietnym unikalnym polaczeniem tradycji z nowoczesnoscia .... jednym slowem nie obawiajcie sie i osobiscie zycze wam duzo szczescia i odwagi :) wasze dzieci beda kiedys wdzieczne za to ze podjeliscie ta decyzje :)

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,