radek
|
|
---|---|
jokeer | Post #1 Ocena: 0 2007-01-25 00:13 (18 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2007 |
witam mam problem , chciale kupic kompa przez neta no i skorzystalem z karty debit kolegi on ma switch tylko ze bank przelal pieniadze gdzies a firma twierdz ze niema pieniedzy i niemoze ich pobrac z konta bo podalem swoje dane zamiast kolegi ,wiec gdzie sa te pieniadze?? prosze o pomoc na koncie ich niema , co mam zrobic?? to jest ponad 1000funtow ,czy mam jakies szanse na odzyskanei pieniedzy czy miales kiedys podobna sytuacje??
radek
|
Rrrr | Post #2 Ocena: 0 2007-01-25 00:40 (18 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
ktos klamie - albo bank albo firma. pieniadze rzecz fizyczna i tak latwo nie znikaja.
mozesz sie skontaktowac z trading standards office i zlozyc skarge. http://www.tradingstandards.gov.uk/consumers/consumers.cfm ale najpierw powinienes - kolega powinien, bo to jego karta - zlozyc skarge w banku, a ty w firmie od ktorej kupowales. z tym ze jak jakas malo znana firma to to sie bedzie ciagnac w nieskonczonosc. jako podstawe skargi przedstaw fakt ze pobrali kase z karty pomimo tego ze na karcie bylo inne imie a adres byl twoj. generalnie w UK zaden sklep nie wysle towaru na inny adres niz ten zwiazany z karta i jesli placiles na stronie internetowej to powinno ci wyskoczyc okienko ze niestety ale transakcja nie moze byc wykonana. niektore sklepy pozwalaja na wysylanie towaru na inny adres ale dopiero w kolejnych transakcjach, ale do tego to kolega by musial dokonac zakupu (bo jego karta) i majac swoj adres juz zarejestrowany w danym sklepie moglby wybrac inny adres docelowy dla przesylki. jesli pomimo tych zasad ( o ktorych ty nie wiedziales w momencie placenia) transakcja sie odbyla i kase pobrali to jest to ich wina, bo maja strone do dupy. w zwiazku z tym ty sobie zyczysz zeby pieniadze natychmiast wplacili na karte. jesli nie to poinformujesz trading standards office. kropka. powodzenia. nastepnym razem moze kup za gotowke. ja sie dziwie koledze ze sie zgodzil na taki uklad, bo to sporo kasy... |
LukeManch | Post #3 Ocena: 0 2007-01-29 22:43 (18 lat temu) |
Z nami od: 20-06-2006 Skąd: Stretford, Manchester |
Mozesz tez skorzystac z serwisu http://www.financial-ombudsman.org.uk/ . Zajmuja sie dialogiem powiedzy zwasnionymi stronami. Jesli nie spowodoja ze bank/firma dobrowolnie odda ci pieniadze to pokieruja cie jak je odzyskac na drodze prawnej. Powinienes spokojne odzyskac te zagubione funciaki. Pozdro
Lukasz Ch.
|
|