|
|
---|---|
masal | Post #1 Ocena: 0 2007-01-24 13:44 (18 lat temu) |
Z nami od: 24-01-2007 |
Witaj Fred! Jak widzę jesteś skarbnicą wiedzy, rzadko spotyka się ludzi którzy tak chętnie pomagają. Czy żonie która została w Polsce z dziećmi a mąż pracuje w UK przysługuje zasiłek na dzieci, jakie warunki trzeba spełniać, gdzie się o nie starać, jakie dokumenty przedłożyć, czy np akty urodzenia dzieci muszą być tłumaczone przez tłumacza przysięgłego. Będę wdzięczna za odpowiedź. Magda
![]() |
Misiek81 | Post #2 Ocena: 0 2007-01-24 14:48 (18 lat temu) |
Z nami od: 15-05-2006 |
CHILD BENEFIT
Wszystkim Polakom pracującym w Wielkiej Brytanii (nie ma żadnych okresów przejściowych) przysługuje prawo do ubiegania się o zasiłek rodzinny na dziecko (Child Benefit). Jest to wolne od podatku świadczenie w wysokości ok. 17,5 tygodniowo na pierwsze dziecko i ok. 11,5 na kolejne. Jeżeli urodziłaś dziecko w Wielkiej Brytanii już w szpitalu otrzymasz odpowiedni formularz, który pozwoli ci się ubiegać o Child Benefit. Jeżeli przyjechałaś z dzieckiem do Wielkiej Brytanii taki formularz możesz dostać w Jobcentre Plus lub na poczcie. Można także wypełnić formularz na stronie internetowej. Potrzebne dokumenty: • Formularz rejestracyjny • National Insurance Number • Rejestracja w Home Office • Akt urodzenia dziecka Jeżeli urodziłaś dziecko w Anglii bardzo ważne jest, aby wypełnić i odesłać formularz zaraz po urodzenia dziecka, gdyż refundacja obejmuje tylko 3 ostatnie miesiące. Czas oczekiwania na zasiłek to właśnie ok. 3 miesięcy więc najlepiej załatwić wszystkie formalności zaraz po porodzie. Pieniądze przelewane są raz w miesiącu bezpośrednio na twoje konto bankowe. CHILD TAX CREDIT Co to jest? Child Tax Credit jest to świadczenie dla osób wychowujących dzieci. Mogą się o nie ubiegać zarówno pary jak i osoby samotnie wychowujące dzieci. Należy wykazać, że nasz dochód na rodzinę nie przekracza 58000 funtów rocznie (lub 66000 funtów jeżeli dziecko nie skończyło jeszcze roku). Maksymalna kwotajaką można otrzymać w ciągu roku to 545 funtów na rodzinę i 1690 funtów na dziecko. Wysokość świadczenia ustalana jest na podstawie ilości dzieci, ilości godzin przepracowywanych przez rodziców/rodzica tygodniowo oraz przychodu rodziny brutto uzyskanego w poprzednim roku podatkowym. Osoby przebywające w Anglii krócej niż rok muszą podać przewidywany przychód. Jak się ubiegać? Przez internet: www.inlandrevenue.gov.uk/taxcredits Telefonicznie: 0845 300 3900 WORKING TAX CREDIT Co to jest? Working Tax Credit jest to świadczenie dla osób o niskich dochodach. Mogą się o nie ubiegać osoby samotne lub pary, posiadające dzieci lub nie. Kto się może ubiegać? Warunkiem który trzeba spełnić, by móc się ubiegać o WTC jest przepracowanie odpowiedniej ilości godzin tygodniowo. I tak: • Osoby niepełnosprawne lub wychowujące dzieci muszą pracować co najmniej 16 godzin w tygodniu. • Inne osoby (pod warunkiem, że ukończyły 25 lat) muszą pracować minimalnie 30 godzin tygodniowo. Ile mogę maksymalnie otrzymać? • Osoba bezdzietna o niskich dochodach maksymalnie może otrzymać 1620 funtów rocznie • Osoba samotnie wychowująca dziecko maksymalnie może otrzymać 1620 funtów rocznie plus dodatki: • 1595 funtów dla samotnego rodzica • 660 funtów dla osoby pracującej więcej niż 30h tygodniowo • 2165 funtów dla osób niepełnosprawnych (+ dodatkowo 920 funtów przy ciężkim upośledzeniu) • 1660 funtów rocznie dla osób powyżej 50 roku życia • dofinansowanie Child Care Element- 175 funtów tygodniowo na jedno dziecko i 300 funtów tygodniowo na dwójkę lub więcej dzieci Jak się ubiegać? Przez internet: www.inlandrevenue.gov.uk/taxcredits Telefonicznie: 0845 300 3900 CHILD CARE ELEMENT Child Care Element jest to dofinansowanie jakiego udziela państwo na pokrycie pensji niańki (au pair). Jest ono rozszerzeniem Working Tax Credit i maksymalnie może wynosić nawet 175 funtów (na jedno dziecko) lub 300 funtów tygodniowo (na dwójkę lub więcej). Przysługuje rodzinom, których dochód nie przekracza 59000 funtów rocznie. Żeby móc ubiegać się o Child Credit Element należy korzystać z usług nianiek zarejestrowanych w programie Childcare Approval Scheme. Jeżeli twoja niania nie jest jeszcze zarejestrowana warto poprosić jš o zarejestrowanie się. Każda opiekunka może to zrobić. Dla dwóch stron (rodziców i niańki) będš z tego same korzy�ci. Rodzice będš spokojniejsi o swoje pociechy wiedzšc, że ich opiekunka przeszła odpowiednie szkolenia w zakresie opieki nad dziećmi a niańka będzie łatwiej znale�ć kolejne dziecko do opieki, kiedy Twoje już pójdzie do przedszkola czy szkoły. |
Misiek81 | Post #3 Ocena: 0 2007-01-24 14:53 (18 lat temu) |
Z nami od: 15-05-2006 |
..... w podanym przez Ciebie przypadku zasilem nalezy sie osobie pracujacej na terenie UK nawet jesli dzieciaki sa w Polsce.... wszystko opisane powyzej.....
Pozdrawiam |
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2007-01-24 19:48 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
jesli chodzi o benefity z tax to niestety ale matka tez musi miec nin, a dzieci musza przebywac na terenie uk.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
JustiS | Post #5 Ocena: 0 2007-01-24 20:46 (18 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2006 |
Cytat: 24-01-2007, Anonim wrote: jesli chodzi o benefity z tax to niestety ale matka tez musi miec nin, a dzieci musza przebywac na terenie uk. Też mi się tak wydaje (chodzi o dzieci w uk), ale nie omieszkam sprawdzić - chociaż wydaje mi się, że zanim uda mi się zakończyć procedurę moje dziecko będzie już tu ze mną. Pierwszy powinien byc child benefit - przyznanie innych benefitów na dziecko jest zależne od posiadania chb - ale to nie sprawdzona informacja, nie upieram się przy niej. ps. Aktów urodzenia nie tłumaczysz w ogóle - bierzesz polskie oryginały (jak to już pisze u góry to sorrki - jestem zmęczona i ledwo patrzę na oczy) [ Wiadomość edytowana przez : JustiS on 24-01-2007 20:50 ] |
|
|
Rrrr | Post #6 Ocena: 0 2007-01-24 23:59 (18 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
dzieci nie musza przebywac w UK, ale musza byc w wieku szkolnym i uczeszczac do szkoly.
|
kik1976 | Post #7 Ocena: 0 2007-01-25 07:44 (18 lat temu) |
jesli chodzi o tax musza byc w uk. i matka musi miec nin. jesli nie pracuje to sami ja wysylaja.
|
Kristof | Post #8 Ocena: 0 2007-01-30 22:28 (18 lat temu) |
Z nami od: 03-12-2005 |
Sprawdzilem na stronie entitledto ze moze bym dostal Child credit. Zamowilem formularze telefonicznie i je dostalem.
Kik, piszesz ze matka dzecka ma tez miec NIN? Zona nie pracuje w UK i nie ma NIN, bo sa obie z corka na moim utrzymaniu. Jesli zona nie pracuje to w ogole moze dostac NIN? |
kik1976 | Post #9 Ocena: 0 2007-01-31 05:07 (18 lat temu) |
mam znajoma , ktora na poczatku stycznia byla na spotkaniu w job center plus skierowana przez hm reveniue. nie pracuje , siedzi z dziecmi w domu. wczesniej w pazdzierniku byla ale odeslali ja, poniewaz nie pracuje. jednak ze zlozyli dokumenty o child tax credit. i teraz wlasnie czeka na numerek. my mieszkamy w birmingham, nie wiem , moze gdzie indziej jest inaczej. a home office powinno miec przynajmniej jedno z rodzicow i pracowac. tak jak jej maz.
|
|