MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Darmowe porady FREDDA

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 88 z 106 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 87 | 88 | 89 ... 104 | 105 | 106 ] - Skocz do strony

Str 88 z 106

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ciesza

Post #1 Ocena: 0

2010-02-25 19:33:26 (15 lat temu)

ciesza

Kobieta

Z nami od: 29-08-2007

mozna wyrobic paszport bez meldunku, to samo tyczy sie dowodu osobistego. Koszt paszportu w PL jest mniejszy, tutaj kosztuje 90 funtow, lub cos kolo tego. Zapomnialam dodac, ze tutaj mozesz juz otrzymac paszport biometryczny w PL wciaz mozna o tym pomarzyc:-]

[ Ostatnio edytowany przez: ciesza 25-02-2010 19:34 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Malykon

Post #2 Ocena: 0

2010-03-03 13:51:33 (15 lat temu)

Malykon

Mężczyzna

Z nami od: 31-07-2009

Witajcie
Czy wie ktoś ze względu na co dzieli się council tax dlaczego opłaty są różne choć mieszkania mają taki sam metraż.

Do góry stronyOffline

daggerss

Post #3 Ocena: 0

2010-03-03 14:01:12 (15 lat temu)

daggerss

Kobieta

Z nami od: 21-03-2008

hahahahahahaha
*YAHOO*

Do góry stronyOffline

daggerss

Post #4 Ocena: 0

2010-03-03 14:04:54 (15 lat temu)

daggerss

Kobieta

Z nami od: 21-03-2008

http://www.adviceguide.org.uk/index/your_money/tax/council_tax.htm
*YAHOO*

Do góry stronyOffline

Malykon

Post #5 Ocena: 0

2010-03-04 10:42:56 (15 lat temu)

Malykon

Mężczyzna

Dzieki

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-03-04 11:08:43 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

enpe1985

Post #7 Ocena: 0

2010-03-09 16:03:32 (15 lat temu)

enpe1985

Mężczyzna

Z nami od: 09-03-2010

Witam.
Mam takie oto pytanie jako ze jeszcze swiezak na wyspie jestem, mianowicie pracuje w restauracji na kuchni (Home Office i NIN zalatwiony)mam podpisany kontrakt na stawke 5,85/godz ostatnio uzywajac prostej matematyki doszedlem ze moj pracodawca placi mi 5,80/godz, i dodatkowo czasem dostajemy legalne napiwki z kart kredytowych, ostatnio ktos mi tlumaczyl ze moj pracodawca moze mi placic 5,80/godz bo napiwki uzupelniaja moje wynagrodzenie do 5,85/godz i tak moze byc.

I tu moje pytanie czy rzeczywiscie jest takie prawo i moze tak robic?
Dodatkowo dodam ze napiwki z tego co zauwazylem sa podwojnie opodatkowane a mnianowcie biuro ktore nas rozlicza podaje ze zostal pobrany podatek a nastepnie cala kwota mojego wynagrodzenia jest opodatkowana - i czy to jest normalne?

Jeszcze jedno pytanie mianowicie ostatnio rozmawialem z kilkoma kelnerami jak to jest z napiwkami z kart i powiedzieli mi ze z kazdego napiwku jakas kwota jest przeznaczana na kuchnie i nie sa to wcale male kwoty sumujac a moj pracodawca czasem jak ma kaprys daje nam napiwki (o ktorych pisalem wyzej) a czasem nie a jesli juz je dostajemy to sa to kwoty do 10 funtow. I tak liczac na chlopski rozum albo ktos cos kreci albo ktos kogos okrada - czy jest to jakkolwiek mozliwe do zweryfikowania??

Dodam jeszcze ze lokal ma na szybie i czym sie szczyci ze placi legalne podatki.

Z gory dziekuje za wszelakie odpowiedzi. Pozdrawiam.

p.s. nie wiem czy to dobry temat na taki watek ale nie wiem zbytnio gdzie go skierowac.

Do góry stronyOffline

Malykon

Post #8 Ocena: 0

2010-03-11 14:26:35 (15 lat temu)

Malykon

Mężczyzna

witaj enpe1985
O ile mi wiadomo jeśli kontrakt jest podpisany na konkretną stawkę to dokładnie tyle czyli nie mniej powinien Ci zapłacić a bonusy w postaci napiwku to osobna kasa i osobny Tax

Do góry stronyOffline

FREDD

Post #9 Ocena: 0

2010-03-12 13:55:20 (15 lat temu)

FREDD

Mężczyzna

Z nami od: 28-12-2006

Witaj
Od października płaca minimalna w Wielkiej Brytanii wzrośnie o 7 pensów, do poziomu 5,80 funta za godzinę. Nowa minimalna stawka w tej wysokości dotyczyć będzie pracowników w wieku powyżej 22 lat - informuje serwis goniec.com.

Pracodawcy będą również zmuszeni do podniesienia wynagrodzenia pracownikom w wieku od 18 do 21 lat, którzy powinni dostawać od października co najmniej 4,83 funta (obecnie - 4,77) na godzinę, oraz tym najmłodszym (16-17 lat) - wzrost o 4 pensy, do 3,57 funta/h
Pozdrawiam
FREDD

Do góry stronyOffline

Lophorina

Post #10 Ocena: 0

2010-03-15 09:55:21 (15 lat temu)

Lophorina

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2010

Wielkie podziekowania dla osób ktore odpowiadają na problemy i pytania osób które szukaja tutaj pomocy a w szczególności dla daggerss & FREDD. Jesteście wspaniali i bardzo za to Wam dziekuję :)

Ja również poszukuję dobrej rady i pomocy w kwestii wyjazdu . Ja niestety nie mam rodziców już od ponad 12 lat (mam 27 lat) i moje życie to jedna wielka porażka. Starając się ułożyć sobie na nowo życie chcę wyjechać do UK - do Manchesteru właśnie. Od ponad roku nie pracuję a zarobione przeze mnie oszczednosci w ostatniej pracy juz bardzo stopniały (wynajem mieszkania, oplaty , leki, zywność)

Zwracam się do Was z ogromną prośbą i potrzebą oraz kilkunastoma pytaniami i chciałbym prosic o życzliwe szczere odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

1. Czy warto nadal w ogole wyjeżdząć do UK ? Aczkolwiek już podjąłem decyzje o wyjezdzie ale mimo wszystko pytam.

2. Zamierzam wyjechac do Manchesteru i tam zostac mozliwe ze na stałe. Czy znajde tam prace ? (wyksztalcenie :gastronomiczne + inne doswiadczenia zawodowe w handlu różnymi rzeczami a język kiepsiutko bo uczyłem sie rosyjskiego i niemieckiego)

3. Jak tam jest z życiem na codzien, czyli koszt utrzymania, ludzie i ogolnie jak przedstawia sie sprawa z tym miastem.

4. Jak wyglada sprawa lecznictwa. Pytam dlatego ze jestem po przebytej białaczce (ze szpitala wyszedlem list 2002) ale mimo wszystko wolęzapytać jak wygladą to w tej materii.

5.Czy mozna spotkac zyczliwych ludzi ktorzy beda w stanie na początek pomóc, wesprzec dobrym słowem i rada ew. pomoca w znalezieniu pracy i zalatwieniu spraw urzedowych (ze wzgledu na moj brak jezyka - prosze)

6. Jakie dokumenty i rzeczy trzeba wziac ze soba ? Ogolnie nie mam tego za duzo ale i tak wszystkiego nie wezme.

7.Jak jest z bezpieczenstwem na ulicach i ogolnie jak działa wymiar sprawiedliwosci oraz sluzby porządkowe (tamtejsza Policja)?

8. Jak z ciuchami dla osób ktore np. tak jak ja są bardzo wysokie 193 i stopa 50-52 ? wiem ze to duzo ale moze istnieja mozliwosci ewentualnego zaopatrywania sie w takie wieksze ciuchy w UK ?

9. Czy jest możliwość darmowego uczenia sie jezyka angielskiego na miejscu ? (ja bardzo chce sie uczyc)

10. Jakie nacje sie tam najczesciej przewiajają i na kogo trzeba uważać ?

11. Jak jest z wynajmem mieszkania(pokoju) i opłatami ?

12. Ile powinienem wziac ze soba pieniazków z Polski i w jakiej walucie ?

13. Jakie sa relacje na plaszczyznie pracodawca a pracownik, jak z prawami pracowników ? (w Polsce nie raz zostałem wykorzystany a potem kopniety ... moja naiwnosc i ogromna chec ufania innym)

14. Jakie sprawy urzędowe powinienem wykonac po przyjezdzie do UK ? W co powinienem zaopatrzyc sie myslac o zamieszkaniu tam ?

Nie wiem to chyba wszystko. Jak bede miał jakies pytania i problemy to sie do Panstwa zglosze.

Bardzo Panstwa prosze o pomoc gdyz nie dam sobie rady a to swojego rodzaju determinacja z mojej strony a chce zmienic cos we wlasnym zyciu a jako sierota i osoba ktora nie posiada zadnej rodziny nie jestem w stanie juz sam tutaj w Polsce normalnie egzystowac. Wiem ze to moze brzmi bardzo smiesznie i blagalnie, ale tak przedstawia sie moja sytuacja i nie mam zamiaru ani nikogo wykorzystywac ani nic w tym stylu tylko jako czlowiek uczciwy i w potrzebie chciałbym prosic o odrobine albo i wiecej pomocy a ja w miare jak bede stawal na nogi i lapal wiatr w skrzydla bede staral sie odwzajemniac pomoc gdyz taki jestem. Bardzo prosze kogos o pomoc i o odpowiedz na powyzej zadane pytania.

Przepraszam jesli napisalem cos nie na temat lub niezgodnie z Regulaminem, ale chcialem po krótce przedstawic swoja sytuacje.

Jeszcze raz dziekuję i przepraszam jeśli napisałem coś nie tak.

Kontakt ze mną:

Gadu Gadu: 240588
e-mail: rior.music@gmail.com">prior.music@gmail.com

Będę dozgonnie wdzieczny.

Robert
[img]if[/img]

Do góry stronyOffline

Strona 88 z 106 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 87 | 88 | 89 ... 104 | 105 | 106 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,