MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

DO POLACZKOW!LOL!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marcinb

Post #1 Ocena: 0

2006-07-29 13:35 (19 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

nie mowimy o anglikach, pigmejach eskimosach, islamskich fundamentalistach... to ICH problem jak sie zachowuja.
nas powinno interesowac jak MY sie zachowujemy.
masz racje Blebla aglicy zachowuja sie roznie ale to naprawde ICH sprawa jak inni ich postrzegaja...
a my nie lepiej:
ZAJRZYJ TUTAJ
przypadek? caly samolot?
tak to czytam i wdze ze nie wyroslas jeszcze z licealnej egzaltacji:

to co polskie to dobre ale my jestesmy rozni i drazni aci ktorzy NIE UMIEJA sie zachowac, nie tylko w samolocie - gdziekolwiek.
anglicy moga robic co chca i zachowywac sie jak sie im podoba - to ich kraj, ich prywatne panstwo amy MUSIMY sie zachowywac w zgodzie z ICH przepisami, prawami, zasadami, tradycja...
to ICH kraj i pewnie dlatego nazywa sie Wielka Brytania a nie Polska.

jezeli zasady obslugi pasazerow sa takie jak pisze Caroline to NALEZY ich przestrzegac a nie dyskutowac ze mnie sie wydaje... a bo w Polsce... a bo to... a bo tamto...

i jeszcze raz:
NIE MA ZNACZENIA gdzie sie rodzimy czy gdzie mieszkamy - WIES jest tu synonimem zacofania, waskich horyzontow a glownie strachu przed czyms innym, nieznanym.

Samolot nie wyleci w powietrze jesli poczekamy kilka minut az ci z przodu wysiada najpierw. bagazu tez nam nie ukradna jezeli staniemy za linia wyznaczona wzdluz transportera. a jesli na bilecie jest napisany numer to trzeba pewnie stanac w kolejce ktora jest przewidziana dla tych numerow. co z reguly pokazuje tabliczka umieszczona przy odprawie. rodziny moga poczekac troche dalej a nie tuz przy bramce. nie musimy zwiekszac tloku.
PROSTA MATEMATYKA
180 pasazerow + 180 X 3 osoby z rodziny kazdego z pasazerow=720 osob!!!

co jest nie umiemy przeprowadzic prostego dzialania???

jedna osoba niech podejdzie pomoc z bagazami. naprawde wystarczy.

Badzmy dumni z bycia Polakami. mamy wspaniala historie. przetrwalismy zabory, 1 wojne, 2 wojne, okupacje niemiecka i sowiecka. transformujemy kraj w 15 lat a nie jak inne narody europejskie w 150 lat. tak, tak !!!! tyle to trwalo. radzimy sobie lepiej niz inni.
ale badzmy tez DOBRZE WYCHOWANI, ZYJACY W ZGODZIE Z PRAWEM, KULTURALNI, INTELIGENTNI I TOLERANCYJNI.

przynajmniej w obcym kraju jesli nie udaje sie nam to w naszym wlasnym. czy chemy czy nie - jestesmy jego ambasadorami.

pozdro,
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Blebla

Post #2 Ocena: 0

2006-07-29 18:53 (19 lat temu)

Blebla

Z nami od: 27-07-2006

Ale ja nie mówię, że nie ma wśród nas debili - sam takich widziałem - tyle tylko, że popatrz w jaki sposób to opisujecie: z waszych wypowiedzi wynika, że każdy Polak za wyjątkiem was jest ćwokiem, niewychowanym pożeraczem kiełbach na pokładzie samolotu i pijusem - za bardzo uogólniasz - byłem w Cardiff na GP w żużlu i Polscy kibice spisali się tam na medal - a że wy spotkacie jednego, czy drugiego, których zachowanie wam sie nie spodobało, to od razu chcecie pokazać, że wy akurat jesteście lepsi - leczycie swoje kompleksy w ten sposób? Podkreślam jeszcze raz - nie spotkałem się z ani jednym zachowaniem naszych rodaków, za które musiałbym sie wstydzić - i mam nadzieję, że już sie nie spotkam.

Do góry stronyOffline

MIKE_25

Post #3 Ocena: 0

2006-07-29 20:58 (19 lat temu)

MIKE_25

Z nami od: 18-05-2006

Napisalas to w sposob ktory nie lubie. Piszesz to do polaczkow!( czyli tu wszyscy dla niej jestesmy polaczkami:lol)!A co juz sie polka nie czujesz?Juz sie stalas AMERYKANKA???Pamietaj ze wlasnie z takich ludzi jak ty swiat ma najwiekszy ubaw!
Ja bym tutaj tak nie uogolnial.Do UK pojechalo bardzo duzo ludzi takze tych "patologicznych":)Ktorzy mysla jak tu cos zarobic w angli zeby sie nie narobic.Mysle ze powinnismy wspomniec bardziej o tym ze jestesmy pracowici za co nas ludzie tutaj szanuja,lepiej wyksztalceni i uwazam ze co niektorzy staraja sie tu zalapac innego zycia a co za tym idzie inne maniery..Niestety jednostki zawsze sa lipne dlatego w srod nas zawsze beda prymitywy psujacy nasz nie najgorszy wizerunek w swiecie!
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Blebla

Post #4 Ocena: 0

2006-08-04 09:12 (19 lat temu)

Blebla

Z nami od: 27-07-2006

No i dla ciekawych tego - w dzisiejszym The Independent jest wzmianka na temat Brytyjczyków pijących na pokładzie samolotu, klnących jak szewcy na lotniskach, oraz podpitych i żartujących do strażników o bombach w walizkach. No i gdzie ta Polaczkowata Carolina?

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #5 Ocena: 0

2006-08-04 21:08 (19 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

to ICH problem jak ONI zachowuja.
NASZ problem to NASZE zachowanie.

inni niech robia co chca - sa u siebie w kraju.
jesli zachowuja sie nieodpowiednio za granica to daja swoj obraz jako spoleczenstwa.

MY dajemy obraz NAS jako spoleczenstwa.
MY jestesmy przedstawicielami NASZEGO kraju.

a tlumaczenie w poscie powyzej jest dobre dla dzieci w podstawowce:

- tak mamo dostalam dwojke ale Jas i Malgosia tez dostali...
- a Mietek to nawet pale dostal i uwage w dzienniczku.
- a Jadzia to ma juz przyjsc z
nullojcem/matka/dziadkiem/sasiadem/psem/kotem
(wybierz dowolne)

;-)

nie osmieszajmy sie komentujac innych w tak zalosny sposob.

MY zachowujmy sie tak jak chcemy zeby INNI sie zachowywali wobec NAS gdy sa w NASZYM kraju.

pozdro,

PS. Doprawdy, MYSLMY to nie boli...
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

cafewawa

Post #6 Ocena: 0

2006-08-05 00:24 (19 lat temu)

cafewawa

Z nami od: 01-08-2006

Do "Mr. Marcinb"
wiesz stary, mysle ze ja nie przynosze wstydu swoim zachowaniem, ale juz te Twoje teksty to juz mnie rozbrajaja, piszesz za kazdym razem jakas strone podaniowa i lejesz wode... Mowisz abysmy nie zwracali uwagi na innych itd. Moge Cie zapewnic, ze w kazdym narodzie znajdziesz pewien procent osob ktorzy zachowuja sie nieodpowiednio i bynajmniej nie sa to tylko osoby ktore skonczyly podstawowki czy tez szkoly srednie & one thing more przestan juz atakowac POLAKOW, bo juz mi sie niedobrze robi, ja nawet jak bede juz mial obywatelstwo uk to wciaz bede duchem stal za POLSKA!!!

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #7 Ocena: 0

2006-08-05 10:23 (19 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Drogi cafewawa,

1. Bardzo sie ciesze ze nie przynosisz wstydu swoim zachowaniem - co jest zupelnie naturalne.

2.Jezeli przeczytasz uwaznie we wszystkie posty to zauwazysz ze jesli cos podlega krytyce to NIEODPOWIEDNIE zachowanie jako takie a nie my jako nacja. Przy srednim IQ 106 co daje nam 3 pozycje wsrod krajow europejskich zaraz za Niemcami ex aequo z Holendrami nalezy chyba wymagac wiecej niz od kogos z konca tabeli?

The IQ league

3.mnie rozbrajaja Twoje komentarze.

4.przypomnij sobie jak reagujemy w kraju na nieodpowiednie, naszym zdaniem, zachowanie obcokrajowcow. a juz szczegolnie jesli sa z krajow bylego ZSRR czy poludniowo-wschodniej Europy. moze trudno w to uwierzyc ale mozna nas odbierac tak samo...

5.moja przyjaciolka chinka mowi ze w ChRL wydawane sa specjalne poradniki dla osob wyjezdzajacych za granice czy to turystycznie czy naukowo/zawodowo... jak NIE nalezy sie zachowywac, glownie ze wzgledu na roznice kulturowe, a te istnieja takze pomiedzy krajami UE.

vide ''kciuk autostopowicza'' w Grecji

6. jesli robi Ci sie niedobrze proponuje wizyte u lekarza...

:-D

pozdro dla wszytkich czytajacych to forum i bioracych udzial w dyskusji sprowokowanej przez caroline poprzez nadanie postowi chwytliwego tytulu.

mysle ze ze wzgledu na spory interpretacyjne co do przedstawianych tresci oraz emocjonalnego sposobu ich odbioru nalezloby uznac ten temat za zamkniety.

to co powiedzial moj interlokutor:

''zachowujmy sie po prostu tak aby nie przynosic wstydu''

i to by bylo na tyle,

It's been lovely time and You have been the wonderful audience!!!

Do góry stronyOffline

enbe

Post #8 Ocena: 0

2006-08-08 16:31 (19 lat temu)

enbe

Z nami od: 31-07-2006

Wybacz Marcin, widze ze chcesz skonczyc temat ale ja chcialbym cos jeszcze dodac. Naleze do innej falii emigracji ale chyba mniej wiecej tego samego pokolenia. Do 2004 roku wiekszosc moich kontaktow z Polakami w Wielkiej Brytanii ograniczala sie do tzw. starej emigracjii (srednia wieku 80+ zolnierze Andersa lub powstancy warszawscy) . Coz to pokolenie juz wymiera bo nie ma go kto zastapic. Stara emigracja napawala mnie duma - nie wazne jaki masz paszport - zawsze czuje sie Polka, wyklocajac w nieskonczonosc z Anglikamii o 1939, smierc Sikorskiego i to ze Josef Conrad tak naprawde byl Polakiem. Gdy w 2004 byly prezydent Kwasniewski odwiedzal Londyn, The Mall obwieszony byl polskimi flagami - bylam dumna ze jestem Polka.

Coraz czesciej slysze tez opinie ze po 2004 przyjezdza tylko "element" - tutaj chcialam przeprosic wszystkich urazonych ta opinia.

Opinia to cos co niestety ksztaltuje zachowanie wielu raczej niz jednostek. Niestety ci co krzycza najglosniej zwykle maja najmniej do powiedzenia. A to przykre. jak juz pisal Marcin jestesmy inteligentym i kulturalnym narodem, z bogata historia i tradycjami - wiec dlaczego nagle to wszystko odrzucac i zachowywac sie jak motloch.

Pamietajcie ludzie, ze my tu zawsze bedziemy goscmi, nie wazne gdzie mieszkasz, ile zarabiasz i jaki masz paszport - zawsze tylko goscie. To nie jest nasz kraj, a wiec wypadaloby sie zachowyac przyzwoicie. Picie i wrzaski na ulicach, latanie nago po parkach, skargi sasiadow na libacje, tabliczki "No Polish, please" to po prostu przykre. Wstyd.

I nie ma co porownywac sie do Anglikow - oni sa tutaj w domu.

A co do tych nieszczesnych samolotow, coz... sa pewne zasady dobrego wychowania. Dobre wychowanie odkuznia "cholote" od Ladies and Gentlemen albo mowiac prosto ludzi na poziomie
(za ktorych ufam wiekszosc chcialaby uchodzic)

1. inwalidzi, i osoby z malymi dziecmi wchodza pierwsi, nawet jesli ne zarzadzi tak obsluga lotu, to zwykla uprzejmosc

2. w samolotach NIE MA MIEJSC STOJACYCH wiec nie ma sie co pchac.

3. Przy w siadaniu, grzecznosciowo, warto powiedziec obsludze "good morning" - aftrnoon - evening --- w zaleznosci od pory dnia.

4. Raczej unikac uzywania, stosowania czy spozywania produktow silnie zapachowych. To juz nie chodzi o dobre wychowanie - miejcie po prostu litosc dla tych co siedza dookola. Nie kazdy pochwala te same gusta. A szczerze - ludzie to sa tylko 2 godziny lotu, z glodu nie umrzecie.

5. Zapiecie pasow, czy nie uzywanie telefonow komurkowych- to sa zasady nadane z jakis okreslonych powodow. Dla wygody i bezpieczenstwa wszystkich pasazerow. Zastosuj sie albo znowu wygladasz jak ostatni moron.

6. zakladanie kolan i kopanie w siedzenie przed Toba - to ponizej poziomu przedszkolakow.

7. przy wysiadaniu - Ludzie nie pchajcie sie tak do wyjscia! wszyscy zdazycie wysiasc (To Gwarantowane)- to nie jest autobus - ktory ruszy dalej!

tyle, wybaczcie ten przydlugi tekst ale wole myslec ze pewne ludzkie zachowania sa raczej wynikiem ignorancji niz chamstwa.

Peace and love 2 u all

Do góry stronyOffline

camma

Post #9 Ocena: 0

2006-08-10 22:47 (19 lat temu)

camma

Z nami od: 10-03-2006

a ja zaluje ze jestem polka... ale niestety tak musi byc... moze na szczescie juz nie dlugo... niestety polacy to ci gorsi i bedac w angli jestem w stanie to zaobserwowac.... zachowuja sie gorzej niz anglicy niestety... :/ ale tak bywa...

a kazdy ma swoje zdanie

Do góry stronyOffline

piotrek66

Post #10 Ocena: 0

2006-08-14 08:27 (19 lat temu)

piotrek66

Z nami od: 02-02-2006

Najczesciej mozna przeczytac opisywanie zachowan innych jacy to ONI sa BE i wogole wstyd nam za innych czyli odnosze wrazenie ze emigracja Polska dzieli sie na tych swiatlych kulturalnych(czytaj uzytkownikow netu)i cala reszte ze sloma w butach Mysle ze to po prostu nasze zakompleksienie dazenie do salonowej Mickiewiczowskiej doskonalosci Nie widze innych nacji cierpiacych za miliony, kazdy zachowuje sie odpowiednio do SWOJEJ kultury(lub jej braku) i nie ma to nic wspolnego z posiadanym paszportem cham bedzie chamem niezaleznie od obywatelstwa dlatego proponuje zajac sie soba Naprawiaczy innych mamy dosc w Polsce ;-)
piotrek66

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,