MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Konsulat w Manchester - wielki skandal

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 8 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ManchesterkaB

Post #1 Ocena: 0

2012-04-02 20:04:28 (13 lat temu)

ManchesterkaB

Kobieta

Z nami od: 02-04-2012

Cytat:

2012-03-28 23:27:05, mama11 napisał(a):
No właśnie tu jest problem. Zwykle jeżdżę do Polski raz w roku lub nawet rzadziej. Dziecku do 5 roku życia wydają paszport tylko na rok.:-[

Jak czasem bywasz w Polsce, to może warto pomyśleć o wyrobieniu dla dziecka dowodu osobistego? Jest to możliwe, gdy rodzic dziecka złoży uzasadniony wniosek. Taki dowód osobisty wydawany jest dziecku na 5 lat i można spokojnie przekraczać na nim granice krajów UE.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ManchesterkaB

Post #2 Ocena: 0

2012-04-02 20:09:45 (13 lat temu)

ManchesterkaB

Kobieta

Cytat:

2012-03-29 07:44:42, kalamutka napisał(a):
jeśli (...) paszport stracił ważność to do Polski wjedziemy

Nie do końca jest to spójna informacja. Do Polski na nieważnym paszporcie można wjechać, ale przepis ten dotyczy jedynie przekraczania polskich granic na lądzie lub na lotnisku. Oznacza to, że polska straż graniczna musi wpuścić do Polski obywatela polskiego legitymującego się nieważnym paszportem. Nie dotyczy to jednak straży granicznych innych państw. To znaczy, że już np. straż graniczna UK nie musi Cię wypuścić z UK, gdy wylegitymujesz się nieważnym paszportem.

Do góry stronyOffline

ManchesterkaB

Post #3 Ocena: 0

2012-04-02 20:30:26 (13 lat temu)

ManchesterkaB

Kobieta

Cytat:

2012-03-29 13:04:35, taragona1977 napisał(a):
A może rzeczywiście napiszmy skargę i podpiszmy się wszyscy!!!!:-)
Podobno jakoś w kwietniu kończy się kadencja Pana Konsula (zasłyszane) więc może miejmy nadzieję, że za 'nowego' zmieni się na lepsze.;-)

Obawiam się, że zmiana na stanowisku konsula nie wpłynie na zmniejszenie kolejek. To w końcu nie jest jego wina, że ma za mało pracowników, żeby wszystkich sprawnie i szybko obsłużyć. Jak naprawdę chcesz coś zmienić, to raczej zrób coś konstruktywnego - pisz do ministra, by wydelegował więcej urzędników konsularnych do Manchesteru. Oczywiście pewnie odniesie to niewielki skutek, bo Polacy w kraju uważają, że na placówkach pracują "darmozjady" i że trzeba zwalniać, a nie zatrudniać dodatkowych. A co więcej burzą się dlaczego mają ze swoich marnych polskich pensji płacić podatki na to, by tym co "uciekli" z Polski za granicę było wygodniej dostać paszport? ;-) Oczywiście tak mówią tylko Ci szczególnie sfrustrowani. Niemniej jednak ogólny klimat jest taki, że wszyscy oczekują zwalniania "urzędasów", a nie zatrudniania nowych. Tak więc minister dobrze się zastanowi, zanim zdecyduje się na zatrudnienie dodatkowych osób, bo każdy pracownik to konkretny koszt dla polskiego budżetu.

Poza tym obecny konsul jest bardzo dobrze oceniany, gdyż konsulat pracuje, mimo wszystko, bardzo wydajnie. Tutaj możecie poczytać, co mówi na temat swojej pracy: http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/A4D022E9A3C043EBC12578DF004B7728/$file/0534906.pdf

Cyt.: "zgodnie z raportem służby konsularnej w 2010 roku byliśmy drugim urzędem konsularnym w świecie pod względem liczby wydawanych paszportów. Wyprzedziliśmy konsulat generalny w Nowym Jorku o około 2 tysiące paszportów. Tradycyjnie prym wiedzie wydział konsularny ambasady w Londynie, który wydaje około 27 tysięcy paszportów. Nasz wynik to 8,6% wszystkich wydanych paszportów poza granicami kraju. W pierwszym półroczu br. odnotowujemy około 20-procentowy wzrost liczby wydanych paszportów. Przytaczam te liczby z dwóch powodów. Po pierwsze – aby pokazać, że rzeczywiście słuszna była decyzja o utworzeniu konsulatu, a po drugie – cały czas jest duże zapotrzebowanie na polskie dokumenty paszportowe i dokumenty powiązane, czyli dokumenty stanu cywilnego. Na bieżąco uczestniczymy w ich transkrypcji do polskich ksiąg stanu
cywilnego. Wynika to z dosyć znacznej liczby urodzeń polskich dzieci na terenie Wielkiej Brytanii, a w szczególności na terenie naszego okręgu."

[ Ostatnio edytowany przez: ManchesterkaB 02-04-2012 20:38 ]

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-04-02 20:55:45 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #5 Ocena: 0

2012-04-02 20:58:07 (13 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

ManchesterkaB widze, ze jestes dobrze zorientowana ;-) mozesz mi wyjasnic dlaczego jest problem z wyslaniem gotowego paszportu? dlaczego zalezy to od "widzimisie" urzednika w okienku?
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

kopciuszek111

Post #6 Ocena: 0

2012-04-02 21:40:11 (13 lat temu)

kopciuszek111

Kobieta

Z nami od: 16-11-2010

ja mam pytanie jak długo czeka się na paszport dla niemowlaka? wiem , że do 4 tygodni ale czy może to potrwać dłużej( może miał ktos taką sytuację w tym roku , chodzi o konsulat w Manchesterze).pozdrawiam

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #7 Ocena: 0

2012-04-02 21:45:27 (13 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

ja skladalam podanie chyba 6/03 a paszport gotowy byl 23/03, wiec szybko sie wyrabiaja w miare z tymi tymczasowymi, gorzej z tymi biometrycznymi :-/
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #8 Ocena: 0

2012-04-02 21:58:53 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Czyzby ManchesterkaB byla pracownikiem konsulatu?
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ManchesterkaB

Post #9 Ocena: 0

2012-04-02 22:53:08 (13 lat temu)

ManchesterkaB

Kobieta

Cytat:

2012-04-02 21:58:53, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
Czyzby ManchesterkaB byla pracownikiem konsulatu?

:-) Wiedziałam, że zaraz będą padać takie "oskarżenia". ;-) Nie, nie jestem pracownikiem konsulatu, ale trochę się orientuję w przepisach, a skoro padają różne pytania i ludzie szukają rozwiązań, to dzielę się swoją wiedzą. Mam nadzieję, że się przyda.:-)

Do góry stronyOffline

ManchesterkaB

Post #10 Ocena: 0

2012-04-02 23:13:48 (13 lat temu)

ManchesterkaB

Kobieta

Cytat:

2012-04-02 20:58:07, agarudii napisał(a):
ManchesterkaB widze, ze jestes dobrze zorientowana ;-) mozesz mi wyjasnic dlaczego jest problem z wyslaniem gotowego paszportu? dlaczego zalezy to od "widzimisie" urzednika w okienku?

Odpowiedź na Twoje pytanie jest w miarę prosta: takie są przepisy ustawy o dokumentach paszportowych. ;-) Nie przewidują one automatycznego odstąpienia od wymogu osobistego odbioru paszportu, tylko na uzasadniony wniosek osoby zainteresowanej, gdy osobisty odbiór dokumentu stanowi dla niego duży kłopot. W dużej mierze chodzi w tym o bezpieczeństwo dokumentów. Z tego, co czytałam na różnych forach wiem, że np. poczta brytyjska gubi sporo dokumentów (gdy wysyłane są one do Home Office lub DVLA). Dostanie się paszportu w niepowołane ręce może spowodować sporo kłopotów dla danej osoby, gdyż grozi to kradzieżą tożsamości, a z czym to się może wiązać, to pewnie wiecie lub się domyślacie. Po wejściu Polski do UE polski paszport stał się łakomym kąskiem dla wielu osób, które są w stanie dużo zapłacić, by taki dokument mieć. Dlatego też działaniem standardowym jest najbezpieczniejszy - osobisty odbiór paszportu, a wysyłanie go pocztą jest odstępstwem od reguły (o sprawdzaniu poprawności danych biometrycznych już pisałam) i nie ma tu automatu. Za każdym razem urzędnik, zanim podejmie decyzję, musi wiedzieć, jakie są przesłanki do jej podjęcia. Nie warto odbierać wszystkich przepisów jako specjalnie godzących w nas i naszą wygodę. Wiem, że urzędnicy mają wiedzę na temat bardzo różnych problematycznych sytuacji, bo ciągle jakieś się Polakom zdarzają, i starają się maksymalnie dbać o bezpieczeństwo dokumentów. A że czasem jest to dla nas niewygodne, to inna kwestia...

Poza tym należy pamiętać, że urzędnicy działają w granicach określonych przez prawo. Jeśli przepis mówi, że "W uzasadnionych przypadkach, zwłaszcza w warunkach szczególnie utrudnionego dojazdu do urzędu konsularnego, na wniosek osoby ubiegającej się o wydanie dokumentu paszportowego, konsul może odstąpić od wymogu osobistego odbioru dokumentu paszportowego", to urzędnik musi dostać taki uzasadniony wniosek, żeby np. w przypadku kontroli mógł wykazać, że jego decyzja miała mocne podstawy. Jeśli tego nie wykaże, to może mieć kłopoty.

Tak więc jeśli uważasz, że masz powód, by nie odbierać paszportu osobiście i chcesz, żeby wysłano go pocztą, to napisz stosowny wniosek i złóż go przy składaniu wniosku paszportowego. Nie sądzę, żeby konsul odmówił i tym bardziej nie sądzę, żeby jego decyzja wynikała z jego "widzimisię".

[ Ostatnio edytowany przez: ManchesterkaB 02-04-2012 23:15 ]

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,