MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Konsulat w Manchester - wielki skandal

« poprzednia strona

Strona 17 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 17 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tomaszzet

Post #1 Ocena: 0

2019-02-27 13:52:40 (6 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

To nie jest wina wakacji ani brexit.
Taki maja system.
Ja pol roku polowalem na termin i w końcu zrezygnowalem. (2014/15)
Okazalo sie, że latwiej zalatwic paszport brytyjski.
Poczytaj komentarze na ich profilu fb. Niewolnicy komuny.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier30

Post #2 Ocena: 0

2019-02-27 16:01:54 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Nie wiem, gdzie te komentarze...na oficjalnej stronie Konsulatu? Poza tym system e-konsulat jest obsługiwany przez MSZ dla niemal wszystkich polskich placówek dyplomatycznych poza granicami RP.
W Wielkiej Brytanii są dwie placówki w Anglii, jedna w Szkocji i jedna w Irlandii Północnej. Tymczasem społeczność polska to milion osób. Nie szkalujmy placówek dyplomatycznych, bo pracownicy są raczej "Bogu ducha winni".

Aha, w Rzeczpospolitej z brytyjskiego paszportu nie skorzystasz, jeśli ktoś wybiera się do Ojczyzny. Masz obywatelstwo polskie również i w systemie jesteś rozpoznawany, jako obywatel RP. Nie użyjesz brytyjskiego paszportu. Polskie obywatelstwo ma "pierwszeństwo"...

https://www.msz.gov.pl/pl/p/vancouver_ca_k_pl/c/MOBILE/aktualnosci/podwojneobywatelstwo

fragment: (...) W myśl obowiązujących w Polsce przepisów, głównie Ustawy o obywatelstwie polskim, posiadanie przez obywateli RP podwójnego obywatelstwa jest dopuszczalne, jednak nie skutkuje ono prawem do przedkładania obywatelstwa obcego nad polskie i w żadnym wypadku obywatel polski na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie może żądać przed organami państwowymi, aby traktowano go jako obywatela innego państwa (...)

Ps. Pomijam, że po Brexicie na brytyjskim paszporcie w Unii Europejskiej "nie poszalejesz", jako obywatel państwa trzeciego. Z tym wiążą się dodatkowe ubezpieczenia podróżne - nie można korzystać z karty EHIC...plus limity spędzania czasu w krajach Schengen. Już - jeśli UK wyjdzie bez umowy lub od 2021, jeśli Londyn zawrze w końcu umowę z Unią... .
Różne "rozkosze" dla obywateli brytyjskich w Unii w ramach operacji Harakiri, czyli Brexit

:-!

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 27-02-2019 16:24 ]

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #3 Ocena: 0

2019-02-28 00:00:30 (6 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Mowie o systemie, ktory maja zly, nie o ludziach.
Jadac gdziekolwiek miedzy UK i PL, mam wybor, ktorym obywatelstwem sie legitymuje
Mnie te "rozkosze" nie obowiazuja.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #4 Ocena: 0

2019-02-28 09:39:49 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Nie zrozumieliśmy się. Sądziłem po Twoim wpisie, że zrezygnowałeś z polskich dokumentów na rzecz tylko brytyjskich.

"Rozkosze" nie dotyczą właściwie wszystkich z podwójnym obywatelstwem czy również...tylko polskim (na terenie Schengen), bo procedura rezygnacji z polskiego obywatelstwa musi trafić do Kancelarii Prezydenta RP, a więc dość czasochłonne i nie każdy chce się wyrzekać swojej tożsamości. Otwarta jest zaś rzecz ubezpieczeń, gdyż jesteśmy ubezpieczeni w kraju trzecim.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2019-02-28 10:01:04 (6 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Pani bardzo fajne. Niestety, żeby zobaczyć ich uśmiech... rzeczywiście, nie jest to łatwe.
Ja miałem wolne i już trzeciego dnia, w nocy - udało się!

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 17 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,