MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Darmowe kursy ESOL

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Marzena-Europia

Post #1 Ocena: 0

2011-03-21 00:11:21 (14 lat temu)

Marzena-Europia

Kobieta

Z nami od: 07-07-2010

Czesc, chcialabym sie dowiedziec jaki jest dokladnie standard nauki na darmowych kursach ESOL?

Wiem, ze najwieksza zaleta jest to, ze kursy sa za friko, a nie kazdego stac, zeby placic za kurs prywatny.

Jednak slyszalam tez, ze jesli nie ma sie naprawde duzego zaparcia, nauka jest bardzo mozolna. Jeden kolega ostatnio okreslil to jako "lipa";)
Duze grupy - 15-sto osobowe, ludzie na roznych poziomach trafiaja do jednej grupy, jest duzo walkowania gramatyki, mowienie odbywa sie w grupach, gdzie nauczyciel nie ma mozliwosci wylapania i poprawienia bledow. Czy to prawda?
Jak czesto sa testy i zadania domowe?

Pytam o to wszystko w imieniu organizacji Europia. Na liscie oczekujacych na kurs w Manchesterze jest ponad 1000 osob, a od wrzesnia kursy maja byc platne. Mamy pomysl, aby zorganizowac kurs angielskiego, ktory niekoniecznie bedzie darmowy (ciezko o jakas dotacje), ale skuteczny. Idea jest taka, ze trzeba bedzie za niego zaplacic, ale musi to byc cena, na jaka stac przecietnego emigranta.

Przyblize jakby to wygladalo.

Zajecia beda prowadzone Direct Method w polaczeniu z tradycyjnymi metodami. Direct Method polega na tym, ze uczen mowi przez wieksza czesc lekcji, bledy sa natychmiast poprawiane, uczy sie wiele slowek PODCZAS samych zajec; gramatyka nauczana jest w kontekscie, w formie dialogow oraz pytan i odpowiedzi. Mowi się pelnymi zdaniami juz na pierwszej lekcji, nawet jesli nigdy się nie mialo do czynienia z angielskim. Idealnie byloby, gdyby grupa miala 6-8 osob.
W drugiej czesc lekcji metoda tradycyjna, czytanki i pisanie. Ilosc godzin w tygodniu jest do ustalenia.

Kolejne pytanie: Ile zaplacilibyscie za godzine nauki na takim kursie?

A przy okazji: milego dnia wagarowicza!

[ Ostatnio edytowany przez: Marzena-Europia 21-03-2011 00:22 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

midian25

Post #2 Ocena: 0

2011-03-21 07:32:58 (14 lat temu)

midian25

Konto usunięte

U mnie w grupie na Esol było 7 osób, wszystkie wyselekcjonowane odnośnie poziomu języka. Nie ma tak, że ludzie na róznych poziomach są w jednej grupie. Pamiętam, że zapisując się na kurs miałam egzamin sprawdzający mój poziom, zakwalifikowałam się na Level 1. Nie mogę narzekać na kurs, pomimo ze płaciłam. Jednak w mojej grupie były osoby zwolnione z opłaty, co nijak nie wpływało na poziom kursu, więc jakichś bajek się nasłuchałaś.
Moja grupa i styl nauczania na kursie Esol na który chodziłam była dokładnie taka jak Wasze zamierzenia stworzenia kursu, więc nie zapłaciłabym więcej niż za godzinę Esol, jednak biorąc pod uwagę te czary-mary, ze osoba nie mająca kontaktu z językiem, na pierwszych zajęciach zaczyna gadać całymi zdaniami-bezcenne.
Za wszystko inne zapłacę kartą Visa.
Edit. Nieświadomie walnęłam byka, czemu mnie nikt nie naprostował?
Ps. Już poprawione, bo aż w oczy kłuło.

[ Ostatnio edytowany przez: midian25 21-03-2011 16:55 ]

"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"

Do góry stronyOffline

madziara1

Post #3 Ocena: 0

2011-03-21 07:42:53 (14 lat temu)

madziara1

Kobieta

Z nami od: 16-06-2009

Uczęszczałam do Esol od Pry - Entry do zakończenia Entry 2.Przed całym kursem miałam test dotyczący znajomości języka ang.W grupach było różnie raz miałam 8 osób ,raz 10 osób.Zajęcia dwa razy w tyg.po 3 godziny.Zadania domowe po każdej lekcji.Nauczyciel wymagający.Było wszystko czytanie,pisanie oraz mówienie i nie tylko w grupach.Bardzo dużo się nauczyłam i polecam.Aha testy sprawdzające-sprawdziany były raz w tygodniu .A po ukończeniu jednego poziomu egzaminy.Uczęszczałam od początku za free ponieważ miałam benefity.Najpierw jednak byłam na liście oczekujących na darmową naukę,ale chodziłam i płaciłam. A teraz tak namieszali ,że zrobili za free ale dla ludzi z poza uni!Nie mają dofinasowania,nie interesuje ich że masz benefity . Reszta płaci .Nie wiem jednak jaka to dokładnie suma bo nie chodzę już.Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #4 Ocena: 0

2011-03-21 08:39:36 (14 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Jednak od direct method wole metode Esol- wole miec tlumaczona gramatyke- niz w kontekscie- wole wiedziec dlaczego tu i tu jest czasownik w tym czasie a tu jeszcze z drugim pomocniczym- kolejnosc wyrazow w zdaniu itp- mysle ze to trzeba zrozumiec i wiedziec jak zastosowac niz powtarzac jak papuga bez zrozumienia-
U mnie tez Esol byl podzielony na grupy- zalezne od zaawansowania- mam certifikaty z egzaminow z dobrych uczelni- i jednak jest to tutaj kurs rozpoznawalny przez szkoly, pracodawcow.
Nie mowie ze inne metody sa zle - kazda ma plusy i minusy- najwazniejsza jest chec nauki.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

rodowity

Post #5 Ocena: 0

2011-03-21 09:34:10 (14 lat temu)

rodowity

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2011

ja uczęszczam do Boltonu na ESOL'a. u mnie w grupie jest 10 osób , wszystkie osoby są wyselekcjonowane co do poziomu . jeśli chodzi o nauczycieli to sa bardzo wporządku dużo tłumaczą w taki sposób żebyś zrozumial/-a . ESOL jest darmowy do 19 roku życia potem trzeba płacić bodajże 35 funtów .
FANATYCYNAWYSPACH.WA.PL - FORUM KIBICÓW MIESZKAJĄCYCH NA WYSPACH !SPRZEDAM VLEPKI / NAKLEJKI POLSKI !!

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Marzena-Europia

Post #6 Ocena: 0

2011-03-21 13:02:09 (14 lat temu)

Marzena-Europia

Kobieta

Z nami od: 07-07-2010

Dzieki za odpowiedzi. Ile kosztuja zajecia ESOL dla tych co jeszcze placa? Rodowity wspomnial 35 funtow - to oplata za miesiac?

Metoda tak naprawde nie ma znaczenia, chodzi o to, ze na liscie oczekujacych jest ponad 1000 osob.
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

afra26

Post #7 Ocena: 0

2011-03-21 13:07:16 (14 lat temu)

afra26

Kobieta

Z nami od: 09-10-2007

jestem na kursie Esol w west cheshire college, jest 10 osob w grupie, nauczycielka moim zdaniem swietna. Nie wiem jak w innych miastach ale u mnie jest tak ze jak mozesz chodzic w dzien to masz 2 razy w tyg 3 godz , wieczorem jest niestety tylko raz w tyg 3 godz. Jesli nie masz wystarczajacej motywacji i samozaparcia, taki kurs, moim zdaniem nie ma sensu.
Od wrzesnia juz nie bedzie kursu Esol za darmo, tak mowia w naszym collegu. Nie wiem jak bedzie w innych.

Do góry stronyOffline

afra26

Post #8 Ocena: 0

2011-03-21 13:12:31 (14 lat temu)

afra26

Kobieta

Z nami od: 09-10-2007

Jesli masz tax credit to placisz jedynie za ksiazke, ja placilam 30, albo 35 za level 2, nie pamietam dokladnie. Za caly rok cena zalezy chyba od tego ktory kurs wybierzesz (dzien, wieczor)w zwiazku z iloscia godzin. Niestety nie wiem jaki jest koszt/godz

Do góry stronyOffline

Araminta

Post #9 Ocena: 0

2011-03-21 15:06:27 (14 lat temu)

Araminta

Kobieta

Z nami od: 29-08-2010

U mnie Esol mial 15-17 h full time, swietni nayczyciele!!! fantastyczne zajecia w tym lekcje z citizenship i cultural studies. Nauka, na poziomie, w klasie tylko 10 osob, wszystkie na tym samym poziomie.
Koszt za semestr ok 500f dla tych bez benefitow. Dzielac na liczbe gdzin w tygdoniu , wychodzi naprawde malo.
Jesli ma sie benefity, WRC(ponizej 16tys rocznie)jobseeker, housing benefit itp koszt kursu full time to 60 f. Wiec oplaca sie uczyc. Esol jest kursem rozpoznawalnym a Level 2 jest porownywalny do GCSE .
Po levelu 2 CAE i jezyk mozna opanowac na dobrym poziomie.

Do góry stronyOffline

madziara1

Post #10 Ocena: 0

2011-03-21 16:51:22 (14 lat temu)

madziara1

Kobieta

Z nami od: 16-06-2009

U mnie Esol był 50 funtow na miesiąc. Dwa razy w tyg. po 3h. Z benefitami był za free.Ale teraz jest płatny dla tych w Uni nawet jak mają benefity. Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,