Str 3 z 6 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-02-16 20:26:05 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
midian25 | Post #2 Ocena: 0 2011-02-16 20:34:39 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Krak, mój ojciec też zmajstrował pompę tłokową do akwa,pompa stała na balkonie,bo mama nie mogła spać w nocy...
W starych ksiązkach akwarystycznych można znależć instrukcję jak zrobić takie cudo... Ojciec też miał kryptokoryny długie na metr,całe akwa miał zarosnięte kryptokorynami,ponadto szklany filtr zewnętrzny,nałogowo kleił akwaria,obdarował nimi rodzinę i znajomych..po kilkunastu latach mu przeszło,ale często go podpytuję o różne rzeczy. [ Ostatnio edytowany przez: midian25 16-02-2011 20:35 ] "Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|
Post #3 Ocena: 0 2011-02-16 20:52:39 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Sarmatian | Post #4 Ocena: 0 2011-02-16 22:20:31 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 13-06-2010 Skąd: Slough |
Cytat: 2011-02-16 17:01:33, midian25 napisał(a): Rośliny akurat nam rosną jak oszalałe,miesięcznie stówka jest z ebaya ze sprzedaży roślin ![]() Poza przyjemnością z patrzenia jest troszkę kasy ![]() Można zapytać, o ile to nie tajemnica. Jak pakujesz roślinki do wysyłki ? Pozdr. "Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2011-02-16 23:51:45 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2011-02-16 20:26:05, 12miko12 napisał(a): Cytat: 2011-02-16 19:04:57, krakn napisał(a): jak duże akwarium? nie ma bola, jak zielone to za dużo światła, jak brązowe to za mało światła. Albo przenawożenie, za dużo ryb za małe akwarium. Nie używaj chemii najpierw spróbuj uzyskać równowagę biologiczną dzięki, no kożuch jest zielony na liściach roślin, a brązowy na korzeniu :/ obrośnięteym elegnckim java moss, akwarium 100l. w sumie 10 ryb, 3 tęcznki dość duże, 2 bocje (klauny, średnie), sum (siedzi cały czas na korzeniu)jedna dość duża bocjowata (długa w prążki i w kropki)??? i kilka perłowych danio, wszystkie inne ryby żywiące się glonami zdychają - to nie jest nowy zbiornik, mamy to już ponad 4 lata, podmiana co tydzień a co jakiś czas większe czyszczenie, a korzuch jak był tak jest i się świetnie miewa :/ Wiem ze to nie forum akfa, ale na takich forach terminologia mnie wykańcza ![]() hm, no 100l to już akwarium gdzie można dość prosto utrzymać równowagę. troche mnie dziwi bo masz obydwa rodzaje glonów i te które są gdy jest za dużo światła i brunatnice ktore są gdy jest za mało światła. Ale z tego co sobie przypominam, jest kilka glonów które faktycznie rozwijają się mimo że nie powinny, taka odmiana chwastu. podmiana wody co tydzień nie jest konieczna, wystarczy tylko dolewać tyle co ubędzie, w 100 l. akwarium z dobrym filtrem podmiana wody może być nawet co 3 miesiące, a całkowite czyszczenie to nawet i co rok. Filtr też nie ma co przesadzać, bo tam też aby działał sprawnie musi wytworzyć się flora. bo tak to tylko filtruje mechanicznie. Aby nie narażać ryb. wyrwać wszytkie rośliny wsadzić do miednicy i wymoczyć w tej chemii, nie jestem pewien teraz bo mineło sporo czasu, ale chyba moczyłem też w nadmanganie potasu, takie granulki. Ale to trzeba by sprawdzić w starych poradnikach, ew zastosować coś przeznaczonego do walki z glonami. palcami w miarę możliwości wyczyścić liście z glonu, stare liście uszkodzone po prostu usunąć. potem wymoczyć w czystej wodzie Potem czas na akwarium, ryby przenosisz, a akwarium szorujesz solą, spłukujesz, można użyć np octu, przy okazji zejdzie kamień. żwir i inne ozdoby po prostu gotujesz przez jakiś czas. Tym sposobem masz totalnie wyjałowione akwarium. nowy wkład do filtra (masz taki zewnętrzny czy wewnętrzny?) te wewnętrzne mogą być za słabe. To tyle co pamiętam jak ratowałem akwaria ![]() Cytat: 2011-02-16 20:34:39, midian25 napisał(a): Krak, mój ojciec też zmajstrował pompę tłokową do akwa,pompa stała Etam u mnie chodziło tak cicho w szafie że nie było nic słychać, zasilało 3 akwaria, w powietrze i własnie takie zewnętrzne szklane filtry, które potem zamieniłem na turbinowe zewnętrzne. Jak ja sobie przypomnę ile kosztowała taka pompa to głowa mała, prawie miesięczna pensja mniej więcej ![]() potem dość szybko zaczęły tanieć jak pojawiły się konkurencyjne firmy z Tym że tylko IHEM miał ceramiczne osie, a inni pakowali nierdzewne które zarastały i niszczyły wirującą turbinę. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
midian25 | Post #6 Ocena: 0 2011-02-17 08:19:43 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-02-16 22:20:31, Sarmatian napisał(a): Cytat: 2011-02-16 17:01:33, midian25 napisał(a): Rośliny akurat nam rosną jak oszalałe,miesięcznie stówka jest z ebaya ze sprzedaży roślin ![]() Poza przyjemnością z patrzenia jest troszkę kasy ![]() Można zapytać, o ile to nie tajemnica. Jak pakujesz roślinki do wysyłki ? Pozdr. A nie będziesz się śmiał? Sprzedajemy głównie Frogbit,są małe więc nie ma problemu. Mąż pakuje je do pudełeczek plastikowych z przykrywką,które kupuje w poundstretcher,ostatnio kazał mi myć wszystkie pudełeczka po serkach filadelfia i w tych pudełeczkach też wysyła.Do tego w zimie taka otulina do zawijania delikatnych rzeczy+ koperta bąbelkowa i nikt się nie skarży że zle zapakowane. Jak kupujemy jakieś roslinki,to często przychodzą w kopertach bębelkowych zawinięte w woreczek foliowy.Wiadomo,że przy takim zapakowaniu są nieco sfatygowane,więc my staramy się pakować tak,żeby nikt nie wyjąłz przesyłki roślinek w kawałkach. "Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|
Post #7 Ocena: 0 2011-02-17 09:15:00 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2011-02-17 10:22:02 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
a to już wiem co to jest sinice paskuda, powinno pomóc przygładzenie rybek i zmniejszenie światła na dłużej. zbyt żyzna woda, tak jak w jeziorach, gdzie w około są farmy.
Filtr wewnętrzny to trochę za mało na takie akwarium, wkładanie woreczka z węglem to za mało, powinien się znaleźć jako warstwa w filtrze, ale też nie na stałe. Zaraz poszukam dokładnie info EDIT MAM ![]() http://klub-tanganika.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=110&Itemid=105 i jeszcze tu, informacje zaczerpnięte z książek. Nooo już się mnie Beata pyta co ja tam szukam po ebay ![]() ![]() pieron z drugiego pokoju wypatrzył :-Y Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Sarmatian | Post #9 Ocena: 0 2011-02-17 14:36:42 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 13-06-2010 Skąd: Slough |
Dzięki "midian"
![]() Nigdy nie pomyślałem żeby sprzedać na e-bayu a co 2-3 miesiące wyrzucam całe wiaderko roślinek. Musze teraz nauczyć rodzinkę na serki ![]() Dzięki. Pozdr. "Tylko dzięki zaiste niepojętej, a tak wielkiej i niezbadanej litości boskiej, ludzie w tym kraju nie na czworakach chodzą, a na dwóch nogach, udając człowieka." - Józef Piłsudski .
|
darek348 | Post #10 Ocena: 0 2011-02-17 14:38:41 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-06-2010 Skąd: londyn - już nie |
Cytat: 2011-02-16 23:51:45, krakn napisał(a): podmiana wody co tydzień nie jest konieczna, wystarczy tylko dolewać tyle co ubędzie, w 100 l. akwarium z dobrym filtrem podmiana wody może być nawet co 3 miesiące, a całkowite czyszczenie to nawet i co rok. Tu bym się nie zgodził. Z substancji organicznych zawierających azot jak rybie odchody i resztki pokarmu wydziela się azotyn i azotan z którymi filtr nie daje sobie dobrze rady. Sprzyja to wzrostowi glonów i jest szkodliwe dla ryb. Tylko regularna podmiana około 20 procent raz na dwa tygodnie pozwala utrzymać akwa w równowadze biologicznej. Uśmiechnij się, to nic nie kosztuje.
|