Str 7.4 z 13 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-01-23 20:05:40 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
stokrotka8888 | Post #2 Ocena: 0 2011-01-23 20:36:37 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: stockport |
Thorian, zapytaj wlasciciela czy oplaty masz wliczone, a jesli tak to jakie. Ale zazwyczaj to wynajmujacy placi, licencje mozesz przenosic ze soba jak sie przeprowadzasz.
A jesli juz do ciebie zapukaja to chyba znaczy ze kara 1000. Jak juz listy do ciebie wysylaja to nie masz wyjscia - gdyby poprzedni lokator nie mial telewizora to moze by ci uszlo plazem. Nastepne beda przychodzic pewnie jakies listy ostrzegawcze, az w koncu przyjdzie kontrola i kara. Chyba ze sie bedziesz tlumaczyl- ze dopiero sie wprowadziles, ze jeszcze sie nie dogadales z landlordem, albo ze dopiero kupiles telewizor, w charity ![]() Ktos tam sugerowal ze kontrolerow masz prawo nie wpuscic - moze i masz prawo, ale jestem pewna ze kara cie w ten sposob nie ominie. |
knowakuk | Post #3 Ocena: 0 2011-01-23 20:53:01 (14 lat temu) |
Z nami od: 07-01-2011 Skąd: Northampton |
Ja nie płacę za licencję już z dobre 2 lata. Powód? Nie oglądam telewizji
![]() Na stronie http://www.tvlicensing.co.uk/check-if-you-need-one/topics/what-if-a-tv-licence-is-not-needed-top12/ jest napisane: Nie potrzebujesz licencji jeśli nie używasz telewizora, komputera, konsoli do gier etc do oglądania albo nagrywania programów telewizyjnych. Przykład: Jeśli używasz telewizora, komputera odtwarzacza dvd, konsoli do gier etc, do oglądania filmów, grania w gry, to nie musisz płacić za licencje. Wystarczy wejść na wyżej wymienioną stronę internetową i zgłosić, że licencja dla danego adresu nie jest wymagana. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że może nas odwiedzić kontrola uzbrojona w specjalistyczny sprzęt i jeśli okłamaliśmy TV Licensing, to będzie kara. Ja mam czyste sumienie, telewizje traktuję jako zło i nie płacę za licencje ![]() [ Ostatnio edytowany przez: knowakuk 23-01-2011 20:55 ] ![]() |
Post #4 Ocena: 0 2011-01-23 21:01:05 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
dasiekk80 | Post #5 Ocena: 0 2011-01-23 21:04:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-02-2010 Skąd: Londyn |
A wiec w mieszkaniu ktore wynajmuje jakis czas temu mieszkal ze mna chlopak ktory mial problemy z tv license.
''zaprosil'' pana kontrolera do mieszkania i na dodatek jeszcze powiedzial co ogladal dzien wczesniej ![]() kilka dni pozniej zglosil ze nie ma tv i nie jest zobowiazany placic licencji. przyszlo pismo ze ma zaplacic 80f jakiejs kary. nie zaplacil. sprawa w sadzie - do zaplaty okolo 250f. nie zaplacil.teraz dostarcza pisma bailif ale juz jest ponad 600f do zaplaty. pisma doreczane recznie , nie zaklejane wiec sprawdzam i juz kilka dni walcze z nimi probujac wytlumaczyc ze taka osoba juz tu nie mieszka...brrr twórz historię - nie raporty..........
|
|
|
Thorian | Post #6 Ocena: 0 2011-03-15 11:59:24 (14 lat temu) |
Z nami od: 14-11-2010 Skąd: Wisbech |
Witam. Mam jeszcze takie pytania...
1. Wyczytałem, że TV licence kosztuje 5,60 f na tydzień i że po połowie roku płacenia po te 5,60 jest zapłacone już za następne pół roku. Czy przez następne pół roku nie muszę płacić ? 2. Jak zadzwonię do nich to czy mogę poprosić o tłumacza ? 3. Czy zgodzą się na to, aby ściągnęli poraz pierwszy te 5,60 w piątek (bo nie mam nic na koncie a w piątek wypłata) czy będą chcieli ściągnąć odrazu np dziś jak zadzwonie ? 4. Czy mogę płacić co tydzień 2,80 f ![]() 5. Czy mam obowiązek tłumaczyć się im czemu wcześniej nie płaciłem licencji ? 6. Czy mogą wlepić mi karę zanim mnie odwiedzą ? Czy zostawiają jakąś kartkę, że byli jak nikt nie otwierał no i czy po kontroli można jeszcze się z nimi dogadać i normalnie płacić licencję ? Dodam, że mam zamiar dopiero wykupić licencję. Liczę na odpowiedzi na wszystkie pytanka. Pozdrawiam |
ciszaa | Post #7 Ocena: 0 2011-03-15 12:28:19 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-12-2009 Skąd: Coventry |
szczerze mowiac to nie slyszalam, o platnosciach tygodniowych...ale moze tak jest, chyba najlepiej do nich zadzwonic i bezposrednio z nimi porozmawiac..niestety nie wiem czy maja tlumacza, ale w Twoim imieniu moze zadzwonic ktos z Twoich znajomych, znajacych jezyk angielski..ale czy naprawde chcesz sie tak "rozdrabniac"? mozesz zaplacic 12 funtow co miesiac, albo opcja druga 24.25 przez pol roku, a drugie pol juz nie placisz..ja place od stycznia do czerwca 1 dnia kazdego miesiaca..pozniej juz do konca roku spokoj..
pozdrawiam ![]() W ciszy Twoje serce znajdzie odpowiedzi, ktorych rozum znalezc nie potrafi...
|
Thorian | Post #8 Ocena: 0 2011-03-15 12:40:24 (14 lat temu) |
Z nami od: 14-11-2010 Skąd: Wisbech |
A mogę kupić licencję płacąc odrazu 12f na miesiąc
? |
stokesay | Post #9 Ocena: 0 2011-03-15 13:19:47 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Licencje wykupujesz od razu, tylko platnosc moze byc rozlozona na raty.
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
elemelek | Post #10 Ocena: 0 2011-08-30 17:02:37 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-09-2010 Skąd: UK |
Cytat: 2011-01-23 20:53:01, knowakuk napisał(a): Ja nie płacę za licencję już z dobre 2 lata. Powód? Nie oglądam telewizji ![]() Na stronie http://www.tvlicensing.co.uk/check-if-you-need-one/topics/what-if-a-tv-licence-is-not-needed-top12/ jest napisane: Nie potrzebujesz licencji jeśli nie używasz telewizora, komputera, konsoli do gier etc do oglądania albo nagrywania programów telewizyjnych. Przykład: Jeśli używasz telewizora, komputera odtwarzacza dvd, konsoli do gier etc, do oglądania filmów, grania w gry, to nie musisz płacić za licencje. Wystarczy wejść na wyżej wymienioną stronę internetową i zgłosić, że licencja dla danego adresu nie jest wymagana. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że może nas odwiedzić kontrola uzbrojona w specjalistyczny sprzęt i jeśli okłamaliśmy TV Licensing, to będzie kara. Ja mam czyste sumienie, telewizje traktuję jako zło i nie płacę za licencje ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>knowakuk</i> 23-01-2011 20:55 ] chcialbym, odkopac temat: Posiadam telewizor, oraz odtwarzacz DVD, ale nie mam nawet kabla podlaczonego od freeview. Uzywam telewizora jedynie do ogladania filmow na DVD, do niczego wiecej, czyli nie musze placic licencji tak? Chce sie upewnic, bo przychodza mi jakies listy itd. Raz mialem juz przypadek, że przychodzilo mi listy z upomieniem, ignorowalem je, bo TV stal w salonie nawet nie podlaczony, przyszedl gosc, pokazalem mu ze odlaczony jest i powiedzial ok. Ale w tym wypadku, nie chce juz ryzykowac dlatego wole sie upewnic. Pozdrawiam |