MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem z 17 letnim synem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 10 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

littleflower

Post #1 Ocena: 0

2010-11-06 00:51:49 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Ja wlasnie restauracje typu Mcdonald, KFC i tym podobne mialam na mysli- w supermarketach tez pracuja mlodociani- w niektorych fabrykach tak samo- owszem sa dla nich inne troche zasady chocby godziny,temperatura, dzwiganie itp ale sa, wystraczy przejsc sioe do jakiegokolwiek oddzialu Connexoions ( biuro porad dla mlodych 13-19)popatrzec na tablice ogloszen. Co jest zlego ze nastolatek uczy sie i dorabia ? Nauczy sie szanowac pieniadz,

Co jest zlego w ty7m ze rodzic chce nauczyc odpowiedzialnosci dziecka za jego decyzje?

Jezeli jego decyzja jest ze nie chce sie uczyc-ok nie pracuje na siebie- jak by mi dziecko powiedzialo ze ja je mam utrzymywac bo to moj obowiazek ( mowa o nastolatku powyzej 16-tki) to zapytalabym sie go czy ja tez mam sie spakowac i swrocic do mojej matki bo mi sie nie chce pracowac, uczyc a jej obowiazkiem jest mnie utrzymywac,

Moj syn podjal dezycje i ponosi jej konsekwencje, jest samodzielny teraz od ponad 3 miesiecy nie wzial odemnie ani funta, sam oplaca mieszkanie swoje, rachunki tel i uczy sie full time, fakt ze najczesciej w lodiowce to wiatr mu hula ale to tez jest lekcja dla niego

I zeby nie bylo ze jestem wredna matka to on wie ze zawsze jestem pod telefonem, ze zawsze moze wpasc na obiad ze nikt przed nim chlebaka w domu nie zamyka a ja bedac na zakupach jak mi w oko cos dla niego wpadnie to tez mu kupie, czy to cos do domu czy cos z ciuchow,

A nawet nie wyobrazacie sobie jaki byl dumny zapraszajac nas do siebie na obiad czy kawe, jak pokazywal jak potrafi utrzymac dom, udekorowac, a przeciez tez jako 15 latek tu przylecial, tez oderwalam go z jego swiata, od przyjaciol dziewczyny szkoly rodziny, byl bez jezyka, trafil do szkoly gdzie nie bylo nikogo z Polakow ani pomocy jezykowej od polskiego opiekuna,

Pewnie ze jak kazda mama chcialabym miec syna na Harwardzie conajmniej ale to sa moje ambicje- jego marzenia sa inne i to jest jego zycia- ja za niego go nie przezyje

"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Czarna_1

Post #2 Ocena: +1

2010-11-06 00:58:34 (15 lat temu)

Czarna_1

Kobieta

Z nami od: 29-09-2010

littleflower gratuluję syna :)

Do góry stronyOffline

elizaglasgow

Post #3 Ocena: 0

2010-11-06 01:08:53 (15 lat temu)

elizaglasgow

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 05-09-2009

Littleflower, nie sadze, zeby sam oplacal swoje mieszkanie, korzysta zapewne z benefitow, ma bursary,gdyby nie uczyl sie, nie dostalby zadnej pomocy-albo nieliczna, czyli jsa 45f/tygodniowo i zaplacony czynsz i council tax.Nie sadze, zeby nastolatek byl w stanie tyle zarobic, dorosli maja z tym problem.
Ja jeszcze raz powtorze, bo chyba nie zrozumialas, padlo juz tyle odpowiedzi.
Popieram nauke i prace nastolatka, prace ktora przynosi mu satysfakcje, daje mu doswiadczenie, referencje, pieniadze na swoje przyjemnosci.Nie popieram wyrzucania 16 letniego dziecka na ulice, jak nie chce sie uczyc, jak nie chce pracowac.Popieram rozmowe, pomoc w podjeciu decyzji, kontakt z ludzmi, ktorzy moga dotrzec zarowno do dziecka, jak i do rodzica-ten moze w nieodpowiedni sposob pomagac.Nie popieram pracy na full time, w jakiejs fabryce, czy barze mieszkan socjalnych, bo to do niczego nie prowadzi, raczej nie zmusza do rozwoju-(wszystko podstawione pod nos, nie trzeba sie rozwijac, lub czasu brak) dopoki nie skoncza szkoly, nie beda mieli odpowiedniego wyksztalcenia, pracy, zeby sami sie utrzymywac, bez pomocy panstwa.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2010-11-06 01:29:32 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

To powiedz Eliza, co po tej rozmowie, ktrora przez miesiace, czy lata nie daje rezultatow, bo mlody ani do szkoly, ani do pracy dalej sie nie wabi. Co wtedy? Do jakiego wieku bedziesz rozmawiac? I kto z tym mlodym bedzie rozmawial, jak to potrwa wiele lat, i ciebie na tym swiecie zabraknie?
Ada

Do góry stronyOffline

elizaglasgow

Post #5 Ocena: 0

2010-11-06 01:34:46 (15 lat temu)

elizaglasgow

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 05-09-2009

Ja ci powiedzialam, ze z toba dyskusji nie bede podejmowac:D
Nie chce, zebys znow cos mi insynuowala i atakowala na pw, mimo, ze raz poprosilam zebys tego nie robila.
Sama odpowiedz na te pytania, nie zrobilas tego jeszcze.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-11-06 09:30:13 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #7 Ocena: 0

2010-11-06 10:08:21 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Dodam ze gdy syn rzucil szkole- poszlam do dyrekcji, do Councilu, do psychologow gdzie sie dalo ale ale wszedzie ta sama odpowiedz- ma 16 lat, nie chce sie uczyc my go nie mozemy zmusic,
Eliza- tak chlopak ma mieszkanie bo sie uczy- ma dodatek tylko do czynszu- oprocz tego tez ma inny dodatek, income support- pracuje part time bo szkola to 5 razy w tyg, ma jeszcze EMA- wiec wszystkiego ma cos kolo 150-200 tyg na reke, z tym ze musi oplacic reszte rachunkow i dojazdy do szkoly- cuda to nie sa ale naucza go gospodarki pieniedzmi, co to sa rachunki,itp
Nauczy sie teraz to w przyszlosci bedzie umial gospodarowac wieksza gotowka
Skonczy szkole ma szanse na prace za o wiele wiecej, moze wtedy wziasc mieszkanie na kredyt i wiem ze bedzie umial je splacic
Dzieci od malego mialy wpajane zasade ze utrzymuje je do dnia nauki wiec gdy syn rzucal szkole wiedzial co go czeka- wie tez ze staram sie byc konsekwentna
Po za tym wez pod uwage ze sa dzieci ktorym po prostu szkola nie pasuje- nie kazdy ma latwosc nauki, lubi sie uczyc, zmuszanie na sile tez tylko to pogorszy a jak by ten swiat wygladal bez magazynow, bez sprzataczek, bez kasjerek w sklepie, kelnerek
Moj drugi syn z ocenami z GCSE pomiedzy a-c czyli bardzodobrymi ocenami,wybral college kurs murarza- on chce to robic, i co ja mam zrobic? zmusic go do podjecia kursu w innym kierunku bardziej ambitnym jesli on nie chce?
Wole zeby w przyszlosci wracal z pracy na budowie zadowolony niz z biura i wyzywal sie zestresowany na rodzinie
Zawsze moze zmienic zawod,

Latwo sie wypowiadac komus kto nie ma swojego dziecka w tym wieku, sasiadki, coici, kolezanki dziecko to nie jest to samo, uwierz mi
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Post #8 Ocena: 0

2010-11-06 10:15:23 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Mieszko

Post #9 Ocena: 0

2010-11-06 12:47:34 (15 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Cytat:

2010-11-06 01:34:46, elizaglasgow napisał(a):
Ja ci powiedzialam, ze z toba dyskusji nie bede podejmowac:D

No, to ja proszę, żebyś odpowiedziała mi w takim razie:
ile lat i ile razy takie rozmowy należy przeprowadzać? Już wiem z Twoich postów, ze 16-17 latek nie powinien być do pracy zaganiany jeśli nie chce się uczyć. No więc hipotetycznie: zostawiamy takiego nastolatka w spokoju, czasem przeprowadzamy pogadankę umoralniającą, a on żyje na koszt rodziny przez rok, dwa, trzy... Ma już lat 18, potem 19, 20... i ciągle nie chce ani się uczyć ani do pracy. Po co skoro rodzice jeść dadzą, ciuchy poprane, w domu ciepło i czysto. To do jakiego wieku możemy tolerować lenistwo i skłonności do pasożytowania?

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-11-06 15:17:04 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,