MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem z 17 letnim synem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9.4 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8.4 | 9.4 | 10.4 | 11.4 | ] - Skocz do strony

Str 9.4 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

elizaglasgow

Post #1 Ocena: 0

2010-11-05 23:45:28 (15 lat temu)

elizaglasgow

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 05-09-2009

Znalazlam:

Working in a bar
If you are 16 or 17, the person who holds the licence (licensee) must not employ you in a bar at a time when it is open for the sale or consumption of alcohol, unless the work you do is part of an approved training scheme. If the licensee does employ you in these circumstances, it is the licensee, not you, who will be committing an offence.
Prosto z Adviceguide.org.uk

Dalej, dotyczace obslugi np.maszyn:
No one under school leaving age (see under heading General rules on employment) can be employed in work other than light work. You are not allowed to do work which is likely to be harmful to your safety, health, development, or work that will affect your attendance at school or participation in work experience. You are not allowed to work:-
in a factory or in construction work
in transport
in a mine
on a registered merchant ship.
The local authority where you live may also have some extra rules, called by-laws, about the employment of children and young people in your area. You should check with your local authority if you want to find out what these are. By-laws authorising children and young people to work in street trading must say which days, which hours, and the places where, they may work.
Employers who want to employ children or young people under school leaving age are required to get a permit from their local authority. The permit must be signed by both the employer and one of your parents.
There are some extra rules about the employment of children under 14. If you are under 14, you are not allowed to work at all except in the following types of work:-
to take part in sport, advertising, modelling, plays, films, television or other entertainment. The employer must apply for a licence from the local authority
to do odd jobs for a parent, relative or neighbour
to do babysitting – see under heading Babysitting.
However, children of 13 or above may be able to do some other types of work, depending on the by-laws of the local authority in their area. For example, the by-laws may say that children of 13 and above in your area can do a paper-round, or that you can do light work which is not likely to be harmful to your health, safety or development.
Rowniez to samo zrodlo.

Szkoda, ze nie sprostowales swojej wypowiedzi, w ktorej to stwierdzilas cos, czego ja nie powiedzialam.
Przykre, niestety

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2010-11-05 23:51:45 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie wiedzialam, ze McDonald, o ktorym mowila Littleflower podaje alkohol, tak odbiegajac od tematu, mea culpa.

Nie zauwazylam, ze ktos mowil, zeby dziecko do kppalni wysylac, tym bardziej, ze dorosli gornicy maja problem ze znaleznieniem pracy......

[ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 05-11-2010 23:52 ]

Ada

Do góry stronyOffline

elizaglasgow

Post #3 Ocena: 0

2010-11-05 23:53:40 (15 lat temu)

elizaglasgow

Kobieta

Konto zablokowane

Adacymru, jak zwykle to samo.
Pomin komentarz dotyczacy gumki w gaciach, bo to nieladnie.I nie kieruj wypowiedzi do mnie, zadnej.A to, ze nie zmieniasz konta, to twoja sprawa.Mam wrazenie, ze lubisz znacac sie nad ludzmi i dlatego tutaj wciaz jestes.Trzeba bylo samemu sie wypowiedziec w kwestii usuwania komentarza, a nie nasylac moderacje.Ja o usuniecie nie prosilam, nie mialam powodu.Jak chcialas usunac moj komntarz, to trzeba bylo prosic o usuniecie tego, w ktorym insynulujesz psychiatryka i odebranie praw rodzicielskich, jako moj pomysl.Bylabys czysta, jak laza, jak zwykle.

Do góry stronyOffline

elizaglasgow

Post #4 Ocena: 0

2010-11-05 23:58:22 (15 lat temu)

elizaglasgow

Kobieta

Konto zablokowane

Nie napisalam tez, ze w Mc Donaldzie serwuje sie alkohol. zapytaj sie Littleflower, moze ona wie cos na ten temat.
Wielokropek ma tylko 3 kropki.Tak na przyszlosc.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2010-11-06 00:09:32 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

......................... a reszta na pw.
Ada

Do góry stronyOffline

Czarna_1

Post #6 Ocena: 0

2010-11-06 00:19:46 (15 lat temu)

Czarna_1

Kobieta

Z nami od: 29-09-2010

Ja zapierdzielałam od 16 roku życia i jakoś nigdy nie żałowałam. Po 6 lub 8 godzinach szkoły na 8 godzin na praktykę (formalnie 6 godzin w dni wolne od szkoły, nieformalnie po 8 godzin codziennie do 22:00 a w weekendy również nocki)Powiem jedno przestańcie drogie mamuśki robić ze swoich dzieci kaleki życiowe. Nic im nie będzie jak trochę popracują. W Anglii nie ma obowiązku szkolnego dla młodzieży powyżej 16 r.ż więc jak ktoś nie ma chęci się uczyć to do roboty i już.

Moja 12 letnia córka nie chciała się uczyć języka, bez przerwy był problem z zagonieniem jej do nauki. Mówię okej, kto się nie uczy ten pracuje i przez tydzień szorowała cały dom. Sama przyszła ze łzami w oczach czy ona może znowu się uczyć? Jako matce z miękkim sercem było mi ciężko, ale teraz się cieszę jak moje dziecko mówi mamuś to ja teraz idę pouczyć się godzinkę.
:)

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #7 Ocena: 0

2010-11-06 00:51:49 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Ja wlasnie restauracje typu Mcdonald, KFC i tym podobne mialam na mysli- w supermarketach tez pracuja mlodociani- w niektorych fabrykach tak samo- owszem sa dla nich inne troche zasady chocby godziny,temperatura, dzwiganie itp ale sa, wystraczy przejsc sioe do jakiegokolwiek oddzialu Connexoions ( biuro porad dla mlodych 13-19)popatrzec na tablice ogloszen. Co jest zlego ze nastolatek uczy sie i dorabia ? Nauczy sie szanowac pieniadz,

Co jest zlego w ty7m ze rodzic chce nauczyc odpowiedzialnosci dziecka za jego decyzje?

Jezeli jego decyzja jest ze nie chce sie uczyc-ok nie pracuje na siebie- jak by mi dziecko powiedzialo ze ja je mam utrzymywac bo to moj obowiazek ( mowa o nastolatku powyzej 16-tki) to zapytalabym sie go czy ja tez mam sie spakowac i swrocic do mojej matki bo mi sie nie chce pracowac, uczyc a jej obowiazkiem jest mnie utrzymywac,

Moj syn podjal dezycje i ponosi jej konsekwencje, jest samodzielny teraz od ponad 3 miesiecy nie wzial odemnie ani funta, sam oplaca mieszkanie swoje, rachunki tel i uczy sie full time, fakt ze najczesciej w lodiowce to wiatr mu hula ale to tez jest lekcja dla niego

I zeby nie bylo ze jestem wredna matka to on wie ze zawsze jestem pod telefonem, ze zawsze moze wpasc na obiad ze nikt przed nim chlebaka w domu nie zamyka a ja bedac na zakupach jak mi w oko cos dla niego wpadnie to tez mu kupie, czy to cos do domu czy cos z ciuchow,

A nawet nie wyobrazacie sobie jaki byl dumny zapraszajac nas do siebie na obiad czy kawe, jak pokazywal jak potrafi utrzymac dom, udekorowac, a przeciez tez jako 15 latek tu przylecial, tez oderwalam go z jego swiata, od przyjaciol dziewczyny szkoly rodziny, byl bez jezyka, trafil do szkoly gdzie nie bylo nikogo z Polakow ani pomocy jezykowej od polskiego opiekuna,

Pewnie ze jak kazda mama chcialabym miec syna na Harwardzie conajmniej ale to sa moje ambicje- jego marzenia sa inne i to jest jego zycia- ja za niego go nie przezyje

"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Czarna_1

Post #8 Ocena: +1

2010-11-06 00:58:34 (15 lat temu)

Czarna_1

Kobieta

Z nami od: 29-09-2010

littleflower gratuluję syna :)

Do góry stronyOffline

elizaglasgow

Post #9 Ocena: 0

2010-11-06 01:08:53 (15 lat temu)

elizaglasgow

Kobieta

Konto zablokowane

Littleflower, nie sadze, zeby sam oplacal swoje mieszkanie, korzysta zapewne z benefitow, ma bursary,gdyby nie uczyl sie, nie dostalby zadnej pomocy-albo nieliczna, czyli jsa 45f/tygodniowo i zaplacony czynsz i council tax.Nie sadze, zeby nastolatek byl w stanie tyle zarobic, dorosli maja z tym problem.
Ja jeszcze raz powtorze, bo chyba nie zrozumialas, padlo juz tyle odpowiedzi.
Popieram nauke i prace nastolatka, prace ktora przynosi mu satysfakcje, daje mu doswiadczenie, referencje, pieniadze na swoje przyjemnosci.Nie popieram wyrzucania 16 letniego dziecka na ulice, jak nie chce sie uczyc, jak nie chce pracowac.Popieram rozmowe, pomoc w podjeciu decyzji, kontakt z ludzmi, ktorzy moga dotrzec zarowno do dziecka, jak i do rodzica-ten moze w nieodpowiedni sposob pomagac.Nie popieram pracy na full time, w jakiejs fabryce, czy barze mieszkan socjalnych, bo to do niczego nie prowadzi, raczej nie zmusza do rozwoju-(wszystko podstawione pod nos, nie trzeba sie rozwijac, lub czasu brak) dopoki nie skoncza szkoly, nie beda mieli odpowiedniego wyksztalcenia, pracy, zeby sami sie utrzymywac, bez pomocy panstwa.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2010-11-06 01:29:32 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

To powiedz Eliza, co po tej rozmowie, ktrora przez miesiace, czy lata nie daje rezultatow, bo mlody ani do szkoly, ani do pracy dalej sie nie wabi. Co wtedy? Do jakiego wieku bedziesz rozmawiac? I kto z tym mlodym bedzie rozmawial, jak to potrwa wiele lat, i ciebie na tym swiecie zabraknie?
Ada

Do góry stronyOffline

Strona 9.4 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8.4 | 9.4 | 10.4 | 11.4 | ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,