|
|
---|---|
jaremka | Post #1 Ocena: 0 2010-08-30 21:11:38 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-07-2008 Skąd: Manchester |
witajcie kochani
wybieramy sie z synkiem do turcji na wakacje poraz pierwszy czy macie jakies dobre rady ktore moga nam ulatwic pobyt? nie jestem tez pewna ja walute zabrac tam ze soba,funty,euro czy tureckie liry? a moze ktos sie wybiera do icmeler - marmaris palace miedzy 18wrzesnia a 2 pazdiernika fajnie byloby poznac/spotkac tam swoich rodakow. serdecznie pozdrawiam |
jaremka | Post #2 Ocena: 0 2010-08-30 21:23:41 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-07-2008 Skąd: Manchester |
zapomnialam dodac ze maluch ma 2latka i zastanawiam sie jak to bedzie tam jesli chodzi o pampersy ,czy zabrac jakies leki ze soba?
czy mozna tam kupic napoje typowo dla malych dzieci? |
koniokrad | Post #3 Ocena: 0 2010-08-30 21:26:58 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-04-2010 Skąd: St Albans |
Byłem tam 2 lata temu. Mekka angoli. Wszędzie w knajpach puszczają mecze, funty wymieniają nawet szkockie i irlandzkie.Ze Słowian najliczniejsza nacja to Ruscy, ale Polaków też trochę jest. Miłych wakacji.
|
Vivienne | Post #4 Ocena: 0 2010-08-30 21:28:55 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Za wize mozesz zaplacic w funtach lub w euro. Waluta obowiazujaca w Turcji wciaz jest turecka lira.
Jesli chodzi o ubrania - Turcy sa liberalni, na ulicach mozesz spotkac kobiety ubrane na czarno od stop do glow, jak i te w szortach. Wiele osob skarzy sie na dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego, wiec mozesz zabrac ze soba zestaw p.biegunkowy i p. odwadniajacy. Nie pij wody z kranu, tylko butelkowana. generalnie tureccy (marokanscy i egipscy) sprzedawcy ja denerwujacy, jak komary. W wielu restauracjach nie spotkasz kobiety kelnerki. Kelnerzy lubia dopisywac do rachunkow potrawy czy trunki nie koniecznie przez nas zamowione, wiec warto sprawdzac rachunki. Turcja jest krajem muzulmanskim, wiec bedziesz slyszala piec razy w ciagu doby muezina wzywajacego do modlitwy. W resteuracjach nie rowniez zamowisz wieprzowiny, ale alkohol bez problemu. Milego wypoczynku |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2010-08-30 21:31:21 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
na pewno troche lirów i kartę płatnicza i nic więcej.
przy bankomatach itp uważaj czy aby nie kręcą się np dzieciaki tuż za tobą bo mogą cie okraść z pobieranej gotówki. (styl cyganów rumuńskich na gazete, bezczelny bywa dość agresywny) zresztą mozna sie z tym spotkac we Włoszech i hiszpanii w gotówce tyle kasy ile jest konieczne na drobne wydatki, ew taxi czy drobny zakup, resztę płacisz kartą. uwaga na wszelkie zakupy w większości sa to podróby, nic nie warte i zawsze przepłacasz, mimo że będziesz się targować, a właśnie tam musisz się targować, w sumie turyści wiele zmienili ale bywa że jak zapytasz ile i nie potargujesz się to sprzedawca cie oleje autentyk na prowincji chciałem kupić dywan i facet go zwinął i poszedł sobie obrażony :> nie wiem jak teraz ale raczej nie zabierajcie żadnych gier gameboyow itp kiedyś były jaja nawet z grami w tel komórkowych. i to tyle co pamiętam bo nie byłem tam z 15lat Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
koniokrad | Post #6 Ocena: 0 2010-08-30 21:35:50 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-04-2010 Skąd: St Albans |
Cytat: 2010-08-30 21:23:41, jaremka napisał(a): zapomnialam dodac ze maluch ma 2latka i zastanawiam sie jak to bedzie tam jesli chodzi o pampersy ,czy zabrac jakies leki ze soba? czy mozna tam kupic napoje typowo dla malych dzieci? Nie byłem z dzieckiem, ale myślę, że w Marmaris (busikiem kilkanaście minut od Icmeler) kupisz wszystko. Nawet się zdziwiłem, że tam akurat bardziej to przypominało Hiszpanie niż Egipt żadnych meczetów i nachalnych sprzedawców. |
Post #7 Ocena: 0 2010-08-30 22:18:52 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|