|
---|---|
Dom26 | Post #1 Ocena: 0 2010-05-25 21:00:50 (15 lat temu) |
Z nami od: 01-08-2007 Skąd: Stockport |
Witam,
Poszukuje kogos ze Stockport, kto pomoze mi w ustawieniu anteny satelitarnej. Antena zamontowana, podlaczona ale nie moge odnalezc sygnalu (tzn sygnal jest ale nie wiem czy z hotbirda). Mam wszystkie dane jak ja ustawic ale cos mi to nie idzie. Czy jest ktos w Stockport kto moglby podjechac do mnie i ustawic ta antenke? Mieszkam w Davenport. Pozdro |
Post #2 Ocena: +1 2010-05-25 22:20:08 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #3 Ocena: +1 2010-05-25 22:28:41 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
a puki nie znajdziesz to:
-sptawdz jeszcze raz wszystkie zarobione końcówki. czy aby jakis 1 drucik z ekranu nie zaplątał się do rdzenia. - czy rdzeń kabla w nakrętce jest czysty i błyszczący? powinien być tak długi by nie wystawał za nakrętkę ale nie za krótki idealnie do krawędzi nakrętki - ustaw antene na sygnał tak jak mają sąsiedzi by był najmocniejszy kręcąc góra dół i prawo lewo. - mając taki sygnał max oznacza ze masz Astre -19 -teraz przekręcasz w lewo w kierunku wschodnim na H.Bird -13 Jak masz jakiś telefon w win mobile tam powinienieś mieć elektroniczny kompas, niektóre GPSy też mają taką opcje. jeżeli antena nie ma zwalonego lustra i konwerter jest dobry to nie ma bolka musi iść. zainwestuj 10 funia z przesyłką i kup sobie satfinder, dużo łatwiej i szybciej, bo to co pokazują tunery to rożnie bywa, często pokazują głupoty Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #4 Ocena: 0 2010-05-25 22:46:02 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
bedor1 | Post #5 Ocena: 0 2010-05-26 05:27:56 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 08-06-2009 Skąd: manchester |
Hey,wyslij do siebie namiary....pierwszy raz ustawiałem 3h nastepnym razem juz 15 min .Postaram sie pomóc.
|
|
|
Dom26 | Post #6 Ocena: 0 2010-05-26 07:23:53 (15 lat temu) |
Dzieki za pomoc.
Dzisiaj sprobuje ustawic przy pomocy stronki, ktora podal Tomasz. Krakn, mam skyfinder i on pokazuje ze jest sygnal a dekoder pokazuje tylko 44% i dolny pasek na 0. Pewnie celuje w zla satelite... Bedor - wyslalem PW. Pozdrawiam |
Post #7 Ocena: 0 2010-05-26 09:36:24 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Dom26 | Post #8 Ocena: 0 2010-05-26 19:54:37 (15 lat temu) |
Ok, troche dzisiaj pokrecilem antena i to co udalo mnie sie ustawic to max 73% sygnalu.
Niestety dolny pasek ani drgnie i nie mam zadnych programow. Podlaczylem nawet dekoder na 2 metrowy kabel zeby wyeliminowac wszelkie uszkodzenia kabla itp jednak nic sie nie zmienilo. Co jest odpowiedzialne za dolny pasek sygnalu w ustawieniach dekodera? Czy moze to byc wina dosc wysokiego drzewa, ktore rosnie ok 40 metrow od domu prawie na wprost hotbirda? Jeszcze jedna sprawa - transporder mam ustawiony na 12188/V - Siec jednak lampka jest caly czas czerwona... o ile dobrze pamietam powinna byc zielona. [ Ostatnio edytowany przez: Dom26 26-05-2010 20:01 ] |
krakn | Post #9 Ocena: 0 2010-05-26 21:07:50 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
dolny pasek może mieć dwa znaczenia, nie znam twojego tunera, zobacz do instrukcji, ale zazwyczaj oznacza jakość sygnału czyli ilość lub brak błędów, bo sygnał może być ale może go coś zakłócać, począwszy od drzewa, po przez np drobny deszcz czy śnieg (indukcja na widzących kablach i zakłócenie samego sygnału) ora inne silne nadajniki np GSM, lub nadajniki sieci bezprzewodowej dziwacznych na zasadzie radia lub mikrofali
satelita wisi 30st nad horyzontem, 40 metrów to odległość prawie jak dwie lampy uliczne albo więcej niz wysokość 10 piętrowego wieżowca wiec drzewo nie powinno zasłaniać, ale jak poparzysz i wyobrazisz sobie kąt pod jakim odbija się sygnał zgodnie z prawem fizyki kąt padania jest równy kątowi odbicia. To mniej więcej zorientujesz się gdzie wisi satelita. no chyba że drzewo jest bliżej jest wysokie i zasłania satelitę to będzie lipa w tym miejscu. jak dla mnie to ty nadal patrzysz na złą satelitę, pamiętaj satki są bardzo blisko siebie! do tego stopnia że można odbierać z kilku na jednej antenie, a na specjalnych do 14 satelit bez obracania anteny, ale to już inna bajka bronka1, u ciebie prawdopodobnie antena jest źle ustawiona, albo w pionie albo w poziomie, albo masz uszkodzony LBN, ze odbiera ci tylko jedną polaryzacje, pionową lub poziomą. Lub też delikatnie zdeformowana antena (nam tak zdeformowali w trakcje transportu z polski i mordowałem się w ustawienie jej przez 45 minut i było bardzo niestabilne, po wymianie anteny problem się skończył cyfry jajko poszło na złom), tego nie widać ale jest wystarczające by skupienie "soczewki" było nie tam gdzie trzeba, wbrew pozorom antena to dość precyzyjne ustrojstwo. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #10 Ocena: 0 2010-05-26 23:05:33 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|