2010-12-19 17:29:48, marcinb napisał(a):
Do rodziny tradycyjnie polskich potraw dolaczyl, chociaz na krotko, kebab po polsku
Ponizej lista w/w potraw:
- karp po zydowsku
- ryba po grecku
- sledz po japonsku
- pierogi ruskie
- barszcz ukrainski
- chlodnik litewski
- gulasz wegierski
- fasolka po bretonsku
- pieczen rzymska
- i teraz polski kebab



no śmieszne to jest, ale polska wbrew pozorom była od wieków bardzo otwrta na kuchnie innch krajów, kiedyś czytałem książki naszych a pra babć, moja babcia miała książki kucharskie i tzw kalendarze, ktore w żeczywistosci były połączeniem kalendarza, ksiazek z baśniami, modlitewnikiem, książką kucharską itd.
najbardziej tresciwy był "kalendarz 100letni wydany w połowie XIX wieku zawierał przepisy kucharskie nawet z czasów z przed panowaniem Bony.
byly tam dania i zioła i przyprawy których trudno było szukać.
Ale było sporo które udało mi się częściowo wykonać (miałem w tedy około 10-14lat)
Wiele było niesamowicie smacznych.
musimy pamietać że polskie pyzy, to nic innego jak schodnio europejskie kołduny, w sumie różnią sie tylko wielkością, a nasze pierogi to nic innego jak włoskie ravioli też róznią sie wielkością tym razem na korzyść polski włoskie to jak paznokcie hihihi itd itd
