MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polski kebab

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6.7 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5.7 | 6.7 | 7.7 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 6.7 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marcinb

Post #1 Ocena: 0

2010-12-19 17:29:48 (14 lat temu)

marcinb

Posty: 7163

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Skąd: Newark on Trent

Do rodziny tradycyjnie polskich potraw dolaczyl, chociaz na krotko, kebab po polsku

Ponizej lista w/w potraw:

- karp po zydowsku
- ryba po grecku
- sledz po japonsku
- pierogi ruskie
- barszcz ukrainski
- chlodnik litewski
- gulasz wegierski
- fasolka po bretonsku
- pieczen rzymska
- i teraz polski kebab

:-D:-D:-D
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

tygrysek78

Post #2 Ocena: 0

2010-12-19 17:38:54 (14 lat temu)

tygrysek78

Posty: 128

Kobieta

Z nami od: 30-12-2006

Skąd: Manchester

Cytat:

2010-12-19 12:22:13, Lachim napisał(a):
No niestety ale Tweety juz nie funkcjonuje.
Bylem tam jakis miesiac temu i jakis pakol tam juz prosperuje


Szkoda. Dzięki za odpowiedź.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

staryznajomy

Post #3 Ocena: 0

2010-12-19 17:53:30 (14 lat temu)

staryznajomy

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2010-12-19 17:29:48, marcinb napisał(a):
Do rodziny tradycyjnie polskich potraw dolaczyl, chociaz na krotko, kebab po polsku

Ponizej lista w/w potraw:

- karp po zydowsku
- ryba po grecku
- sledz po japonsku
- pierogi ruskie
- barszcz ukrainski
- chlodnik litewski
- gulasz wegierski
- fasolka po bretonsku
- pieczen rzymska
- i teraz polski kebab

:-D:-D:-D

jest też reklama w tv gdzie zachwalają na jakimś kutrze pizze- jak u mamy.poczekam aż będzie kiedyś pizza staropolska:-]:-]

[ Ostatnio edytowany przez: staryznajomy 19-12-2010 17:59 ]

przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #4 Ocena: 0

2010-12-19 18:02:56 (14 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2010-12-19 17:29:48, marcinb napisał(a):
Do rodziny tradycyjnie polskich potraw dolaczyl, chociaz na krotko, kebab po polsku

Ponizej lista w/w potraw:

- karp po zydowsku
- ryba po grecku
- sledz po japonsku
- pierogi ruskie
- barszcz ukrainski
- chlodnik litewski
- gulasz wegierski
- fasolka po bretonsku
- pieczen rzymska
- i teraz polski kebab

:-D:-D:-D


no śmieszne to jest, ale polska wbrew pozorom była od wieków bardzo otwrta na kuchnie innch krajów, kiedyś czytałem książki naszych a pra babć, moja babcia miała książki kucharskie i tzw kalendarze, ktore w żeczywistosci były połączeniem kalendarza, ksiazek z baśniami, modlitewnikiem, książką kucharską itd.
najbardziej tresciwy był "kalendarz 100letni wydany w połowie XIX wieku zawierał przepisy kucharskie nawet z czasów z przed panowaniem Bony.
byly tam dania i zioła i przyprawy których trudno było szukać.
Ale było sporo które udało mi się częściowo wykonać (miałem w tedy około 10-14lat)
Wiele było niesamowicie smacznych.

musimy pamietać że polskie pyzy, to nic innego jak schodnio europejskie kołduny, w sumie różnią sie tylko wielkością, a nasze pierogi to nic innego jak włoskie ravioli też róznią sie wielkością tym razem na korzyść polski włoskie to jak paznokcie hihihi itd itd :))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Vivienne

Post #5 Ocena: 0

2010-12-19 19:12:22 (14 lat temu)

Vivienne

Posty: 2665

Kobieta

Z nami od: 26-01-2010

Skąd: London

Cytat:

2010-12-19 17:53:30, staryznajomy napisał(a):
Cytat:

2010-12-19 17:29:48, marcinb napisał(a):
Do rodziny tradycyjnie polskich potraw dolaczyl, chociaz na krotko, kebab po polsku

Ponizej lista w/w potraw:

- karp po zydowsku
- ryba po grecku
- sledz po japonsku
- pierogi ruskie
- barszcz ukrainski
- chlodnik litewski
- gulasz wegierski
- fasolka po bretonsku
- pieczen rzymska
- i teraz polski kebab

:-D:-D:-D

jest też reklama w tv gdzie zachwalają na jakimś kutrze pizze- jak u mamy.poczekam aż będzie kiedyś pizza staropolska:-]:-]

[ Ostatnio edytowany przez: <i>staryznajomy</i> 19-12-2010 17:59 ]




Moze nie staropolska, ale chlopska, meksykanska czy arabska:-o juz w Polsce sa osiagalne.
Poza tym, Panie! Panowie - pizza London (esencja angielskosci):)
http://www.pizzadominium.pl/menu/pizza/

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

marcinb

Post #6 Ocena: 0

2010-12-19 19:21:40 (14 lat temu)

marcinb

Posty: 7163

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Skąd: Newark on Trent

nawiazujac do dyskusji na temat multikulturowosci na innych watkach - wychodzi na to, ze przynajmniej kulinarnie jest ona niepodwazalnie sukcesem ;-)
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2010-12-19 19:22:30 (14 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Pamietam jak znajomy podczas pobytu w Polsce kilka lat temu starajac sie uzyc swojej podstawowej wiedzy o jezyku polskim, byl bardzo zdezorientowany jaki zwiazek ma tem produkt z UK:

Obrazek

:-]
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Vivienne

Post #8 Ocena: 0

2010-12-19 19:25:26 (14 lat temu)

Vivienne

Posty: 2665

Kobieta

Z nami od: 26-01-2010

Skąd: London

Moj maz w warszawskiej restauracji, w menu znalazl "golabki";-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

staryznajomy

Post #9 Ocena: 0

2010-12-19 19:41:23 (14 lat temu)

staryznajomy

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2010-12-19 19:21:40, marcinb napisał(a):
nawiazujac do dyskusji na temat multikulturowosci na innych watkach - wychodzi na to, ze przynajmniej kulinarnie jest ona niepodwazalnie sukcesem ;-)
owszem multikulturowość w kuchni jest dobra.smaki są różne w różnych częściach świata.
nie zmieniajmy jednak składu potraw dawno stosowanych.dotyczy to również nazw potraw.widząc szynkę drobiawą-widzę kurczaka z dupą minimum 10 kg.,schabowy nie powinien być z selera,itp.
nie zapomnę jak po upadku komuny w sklepie obok siebie leżały:
-pieczeń wieprzowa
-pieczeń drobiowa
-pieczeń dziecięca
ponieważ była wtedy ostra dyskusja w sejmie o aborcji zapytałem sprzedawczynie czy zrobione są z tego co napisane.:-Y:-]
przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #10 Ocena: 0

2010-12-19 19:50:01 (14 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2010-12-19 19:21:40, marcinb napisał(a):
nawiazujac do dyskusji na temat multikulturowosci na innych watkach - wychodzi na to, ze przynajmniej kulinarnie jest ona niepodwazalnie sukcesem ;-)

no nie pierwszy raz jedzenie ludowe, czytaj biedoty
staje się przebojem.
przypomnijmy sobie skąd wzieła się pizza.

z włoch?
NIE!
ale blisko
z USA? nie do konca ale bliżej

z połaczenia tych dwóch składników :)

Włosi mają bardzo delikatne podniebienie sa przyzwyczajeni do aromatów, żyją w krajinie śródziemnomorskich silnie aromatycznych ziół i niepowtarzalnych urozmaiconych smaków.

no ale czas krysysu w USa i wogóle swiatowy kryzys, gdzie obecny to tylko pierd ekonomisty, ludzie na prawde głodowali i umierali z głodu, italiancy wykombinowali prymityne ciasto, mąka olej, drozdze i resztki z jedzenia do tego zioła, tanie i dostępne, rozmaryn, oregano thymianek

proste, szybkie do zrobienia, tanie, danie z resztek (odpowidnik naszego bigosu hehe)
no i dało się go zabierać ze sobą jako sniadanie do pracy.

no i się zaczeło ....
przecież pizza też czsami ma swój specyficzny, daleki od angielskiego bezsmakowego, mocny aromat, a jednak się przyjeło i kuchnia włoska jest dobrym biznesem, zwłąszcza gdy robi się ja na najwyższym standardzie, są ludzie co bez problemu płaca 500-700 funtów za obiadu kolacje nie licząc wina!!
Ale i tradycyjne pizzerie z opalanym drewnem piecem nieźle się mają mimo że kolacja kosztuje od 10-25 funtów


polskiej niczgo nie brakuje, Królowa Bona zostawiła nam bogatą spuściznę kulinarną, podobnie jak kuchnia ukraińska i włsoka jest bardrdzo dobra i urozmaicona (no moze brakuje nam jagneciny choć jeszcze w latach 70 była popularna) a lata 80 juz praktycznie całkowicie znikła konina z polskiego menu, choć jeszcze kilka lat wcześniej kiełbase konską można było zjesć nawet na stłówkach robotniczych a w sklepach gdzie była konina były dłuuugie kolejki, bo to mieso zdrowsze i smaczniejsze niż wieprzowina.

A przecież jedzenie koniny to tradycja po hordach hunów i tatarów, a tam do dziś jest podstawowym źródłem mięsa zaraz po owcach i kozach :-]


PS

jakaś warszawska pizzeria (a moze i sieciowa nie jestem pewien) reklamuje nową SWIATECZNA W SMAKU PIZZE!!! :-]

moze zamiast karpia i kuti ... :D
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 6.7 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5.7 | 6.7 | 7.7 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,