Ponizej lista w/w potraw:
- karp po zydowsku
- ryba po grecku
- sledz po japonsku
- pierogi ruskie
- barszcz ukrainski
- chlodnik litewski
- gulasz wegierski
- fasolka po bretonsku
- pieczen rzymska
- i teraz polski kebab



Str 6.7 z 13 |
|
---|---|
marcinb | Post #1 Ocena: 0 2010-12-19 17:29:48 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Do rodziny tradycyjnie polskich potraw dolaczyl, chociaz na krotko, kebab po polsku
Ponizej lista w/w potraw: - karp po zydowsku - ryba po grecku - sledz po japonsku - pierogi ruskie - barszcz ukrainski - chlodnik litewski - gulasz wegierski - fasolka po bretonsku - pieczen rzymska - i teraz polski kebab ![]() ![]() ![]() Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
tygrysek78 | Post #2 Ocena: 0 2010-12-19 17:38:54 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2006 Skąd: Manchester |
Cytat: 2010-12-19 12:22:13, Lachim napisał(a): No niestety ale Tweety juz nie funkcjonuje. Bylem tam jakis miesiac temu i jakis pakol tam juz prosperuje Szkoda. Dzięki za odpowiedź. |
staryznajomy | Post #3 Ocena: 0 2010-12-19 17:53:30 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2010-12-19 17:29:48, marcinb napisał(a): Do rodziny tradycyjnie polskich potraw dolaczyl, chociaz na krotko, kebab po polsku Ponizej lista w/w potraw: - karp po zydowsku - ryba po grecku - sledz po japonsku - pierogi ruskie - barszcz ukrainski - chlodnik litewski - gulasz wegierski - fasolka po bretonsku - pieczen rzymska - i teraz polski kebab ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: staryznajomy 19-12-2010 17:59 ] przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że:
?v=ZXNx4g960-I
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2010-12-19 18:02:56 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2010-12-19 17:29:48, marcinb napisał(a): Do rodziny tradycyjnie polskich potraw dolaczyl, chociaz na krotko, kebab po polsku Ponizej lista w/w potraw: - karp po zydowsku - ryba po grecku - sledz po japonsku - pierogi ruskie - barszcz ukrainski - chlodnik litewski - gulasz wegierski - fasolka po bretonsku - pieczen rzymska - i teraz polski kebab ![]() ![]() ![]() no śmieszne to jest, ale polska wbrew pozorom była od wieków bardzo otwrta na kuchnie innch krajów, kiedyś czytałem książki naszych a pra babć, moja babcia miała książki kucharskie i tzw kalendarze, ktore w żeczywistosci były połączeniem kalendarza, ksiazek z baśniami, modlitewnikiem, książką kucharską itd. najbardziej tresciwy był "kalendarz 100letni wydany w połowie XIX wieku zawierał przepisy kucharskie nawet z czasów z przed panowaniem Bony. byly tam dania i zioła i przyprawy których trudno było szukać. Ale było sporo które udało mi się częściowo wykonać (miałem w tedy około 10-14lat) Wiele było niesamowicie smacznych. musimy pamietać że polskie pyzy, to nic innego jak schodnio europejskie kołduny, w sumie różnią sie tylko wielkością, a nasze pierogi to nic innego jak włoskie ravioli też róznią sie wielkością tym razem na korzyść polski włoskie to jak paznokcie hihihi itd itd ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Vivienne | Post #5 Ocena: 0 2010-12-19 19:12:22 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Cytat: 2010-12-19 17:53:30, staryznajomy napisał(a): Cytat: 2010-12-19 17:29:48, marcinb napisał(a): Do rodziny tradycyjnie polskich potraw dolaczyl, chociaz na krotko, kebab po polsku Ponizej lista w/w potraw: - karp po zydowsku - ryba po grecku - sledz po japonsku - pierogi ruskie - barszcz ukrainski - chlodnik litewski - gulasz wegierski - fasolka po bretonsku - pieczen rzymska - i teraz polski kebab ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>staryznajomy</i> 19-12-2010 17:59 ] Moze nie staropolska, ale chlopska, meksykanska czy arabska ![]() Poza tym, Panie! Panowie - pizza London (esencja angielskosci) ![]() http://www.pizzadominium.pl/menu/pizza/ |
|
|
marcinb | Post #6 Ocena: 0 2010-12-19 19:21:40 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
nawiazujac do dyskusji na temat multikulturowosci na innych watkach - wychodzi na to, ze przynajmniej kulinarnie jest ona niepodwazalnie sukcesem
![]() Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2010-12-19 19:22:30 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Pamietam jak znajomy podczas pobytu w Polsce kilka lat temu starajac sie uzyc swojej podstawowej wiedzy o jezyku polskim, byl bardzo zdezorientowany jaki zwiazek ma tem produkt z UK:
![]() ![]()
Ada
|
Vivienne | Post #8 Ocena: 0 2010-12-19 19:25:26 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Moj maz w warszawskiej restauracji, w menu znalazl "golabki"
![]() |
staryznajomy | Post #9 Ocena: 0 2010-12-19 19:41:23 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2010-12-19 19:21:40, marcinb napisał(a): nawiazujac do dyskusji na temat multikulturowosci na innych watkach - wychodzi na to, ze przynajmniej kulinarnie jest ona niepodwazalnie sukcesem ![]() nie zmieniajmy jednak składu potraw dawno stosowanych.dotyczy to również nazw potraw.widząc szynkę drobiawą-widzę kurczaka z dupą minimum 10 kg.,schabowy nie powinien być z selera,itp. nie zapomnę jak po upadku komuny w sklepie obok siebie leżały: -pieczeń wieprzowa -pieczeń drobiowa -pieczeń dziecięca ponieważ była wtedy ostra dyskusja w sejmie o aborcji zapytałem sprzedawczynie czy zrobione są z tego co napisane.:-Y ![]() przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że:
?v=ZXNx4g960-I
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2010-12-19 19:50:01 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2010-12-19 19:21:40, marcinb napisał(a): nawiazujac do dyskusji na temat multikulturowosci na innych watkach - wychodzi na to, ze przynajmniej kulinarnie jest ona niepodwazalnie sukcesem ![]() no nie pierwszy raz jedzenie ludowe, czytaj biedoty staje się przebojem. przypomnijmy sobie skąd wzieła się pizza. z włoch? NIE! ale blisko z USA? nie do konca ale bliżej z połaczenia tych dwóch składników ![]() Włosi mają bardzo delikatne podniebienie sa przyzwyczajeni do aromatów, żyją w krajinie śródziemnomorskich silnie aromatycznych ziół i niepowtarzalnych urozmaiconych smaków. no ale czas krysysu w USa i wogóle swiatowy kryzys, gdzie obecny to tylko pierd ekonomisty, ludzie na prawde głodowali i umierali z głodu, italiancy wykombinowali prymityne ciasto, mąka olej, drozdze i resztki z jedzenia do tego zioła, tanie i dostępne, rozmaryn, oregano thymianek proste, szybkie do zrobienia, tanie, danie z resztek (odpowidnik naszego bigosu hehe) no i dało się go zabierać ze sobą jako sniadanie do pracy. no i się zaczeło .... przecież pizza też czsami ma swój specyficzny, daleki od angielskiego bezsmakowego, mocny aromat, a jednak się przyjeło i kuchnia włoska jest dobrym biznesem, zwłąszcza gdy robi się ja na najwyższym standardzie, są ludzie co bez problemu płaca 500-700 funtów za obiadu kolacje nie licząc wina!! Ale i tradycyjne pizzerie z opalanym drewnem piecem nieźle się mają mimo że kolacja kosztuje od 10-25 funtów polskiej niczgo nie brakuje, Królowa Bona zostawiła nam bogatą spuściznę kulinarną, podobnie jak kuchnia ukraińska i włsoka jest bardrdzo dobra i urozmaicona (no moze brakuje nam jagneciny choć jeszcze w latach 70 była popularna) a lata 80 juz praktycznie całkowicie znikła konina z polskiego menu, choć jeszcze kilka lat wcześniej kiełbase konską można było zjesć nawet na stłówkach robotniczych a w sklepach gdzie była konina były dłuuugie kolejki, bo to mieso zdrowsze i smaczniejsze niż wieprzowina. A przecież jedzenie koniny to tradycja po hordach hunów i tatarów, a tam do dziś jest podstawowym źródłem mięsa zaraz po owcach i kozach ![]() PS jakaś warszawska pizzeria (a moze i sieciowa nie jestem pewien) reklamuje nową SWIATECZNA W SMAKU PIZZE!!! ![]() moze zamiast karpia i kuti ... :D Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|