MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co na muszki w kwiatach??pomocy!!

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Nenna1

Post #1 Ocena: 0

2009-07-02 14:57:26 (16 lat temu)

Nenna1

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Chce cos zaproponowac...
Jesli juz mam ziemiorki to zwalczam je skutecznym, domowym sposobem.
Rozkruszam 1-2 papierosy/nie mentolowe!/ do pojemniczka i zalewam wrzatkiem ok.1l/moze troche mniej,tak zeby zrobil sie dosc "ciemny" wywar/.Przykrywam i po wystygnieciu-podlewam tym roslinki..tak raz-dwa razy w tygodniu.Trzeba pamietac,ze nawet jak po kuracji nie bedzie widac szkodnikow-to z ich jajek pozostawionych w ziemi-wylegna sie nowe.Dlatego trzeba kuracje powtorzyc.Wystarczy pozniej raz w tygodniu - profilaktycznie podlac.
Trzeba jednak uwazac..tyton to autentyczna trucizna..wiec moze zaszkodzic ziolom uprawianym w doniczkach oraz - nie przesadzac ze zbyt czestym podlewaniem wywarem -roslinek.
Dobrze tez dziala na wszelkie robale / proponuje do ziol ,ktore uprawiamy w doniczkach/ -woda czosnkowa..
2-3 zabki czosnky -rozkruszamy w 1 litrze letniej wody.Po jakiejs godzinie-mozna tym podlewac lub spryskac roslinki/np.jesli sa mszyce,roztocza itp../.

Zeby w naszych doniczkach nie zagniezdzaly sie tego rodzaju pasozyty - dobrze jest przed zasadzeniem roslinki ,nasypac na dno doniczki, ziemie zmieszana z kilkoma lyzeczkami /2-3/
...zmielonej,prawdziwej kawy.
Jakims dziwnym sposobem-robale jej nie znosza..
Za to mi -smakuje.;-)

Pozdrawiam..;-)
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

katarzyna85

Post #2 Ocena: 0

2009-07-02 19:36:53 (16 lat temu)

katarzyna85

Kobieta

Z nami od: 21-05-2009

Cytat:

2009-07-02 14:57:26, Nenna1 napisał(a):
Chce cos zaproponowac...
Rozkruszam 1-2 papierosy/nie mentolowe!/ do pojemniczka i zalewam wrzatkiem ok.1l/moze troche mniej,tak zeby zrobil sie dosc "ciemny" wywar/.Przykrywam i po wystygnieciu-podlewam tym roslinki..tak raz-dwa razy w tygodniu.Trzeba pamietac,ze nawet jak po kuracji nie bedzie widac szkodnikow-to z ich jajek pozostawionych w ziemi-wylegna sie nowe.Dlatego trzeba kuracje powtorzyc.Wystarczy pozniej raz w tygodniu - profilaktycznie podlac.
Trzeba jednak uwazac..tyton to autentyczna trucizna..wiec moze zaszkodzic ziolom uprawianym w doniczkach oraz - nie przesadzac ze zbyt czestym podlewaniem wywarem -roslinek.
Dobrze tez dziala na wszelkie robale / proponuje do ziol ,ktore uprawiamy w doniczkach/ -woda czosnkowa..
2-3 zabki czosnky -rozkruszamy w 1 litrze letniej wody.Po jakiejs godzinie-mozna tym podlewac lub spryskac roslinki/np.jesli sa mszyce,roztocza itp../.

Zeby w naszych doniczkach nie zagniezdzaly sie tego rodzaju pasozyty - dobrze jest przed zasadzeniem roslinki ,nasypac na dno doniczki, ziemie zmieszana z kilkoma lyzeczkami /2-3/
Za to mi -smakuje.;-)

Pozdrawiam..;-)
dziekuje za odpowiedz jesli preparaty nie pomaga wyprobuje twoj spospob:)

Do góry stronyOffline

biniusia

Post #3 Ocena: 0

2009-07-10 09:14:03 (16 lat temu)

biniusia

Kobieta

Z nami od: 07-05-2009

Cytat:

2009-07-02 14:57:26, Nenna1 napisał(a):
Chce cos zaproponowac...

Za to mi -smakuje.;-)

Pozdrawiam..;-)

witam wlasnie zauwazyłam dzisiaj na moich kwiatuszkach(benjaminki) mszyce://// czy te sposoby tj kawa i tyton podzialaja na nie?? lub moze znasz jakies inne tez sposoby na te paskudztwa
Kobieta jest jak wino ......im starsza tym lepsza.

Do góry stronyOffline

Nenna1

Post #4 Ocena: 0

2009-07-10 09:26:38 (16 lat temu)

Nenna1

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Cytat:

...oprocz tego-biedronki../serio/
Sa jeszcze skuteczne srodki do zakupienia w sklepach..np.:
www.alibaba.com/product-gs/226436682/Vegetable_Flower_Plants_Pesticide_Spray.html

Mozesz oczywiscie sprobowac tez z wywarem..ale na mszyce to jednak chyba lepiej cos do spryskiwania..
Pozdrawiam
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Czarna_1

Post #5 Ocena: 0

2013-04-21 11:13:56 (12 lat temu)

Czarna_1

Kobieta

Z nami od: 29-09-2010

Niestety i ja mam ziemiórki,początkowo myślałam że to tylko jakieś meszki więc próbowałam zwalczyć je czosnkiem. Jak już znalazłam kilkadziesiąt larw w jednym kwiatku :( to dopiero douczyłam się co to za paskudztwo. Nie znam angielskiej nazwy i nie mogę nic znaleźć na nie a linki podane wcześniej są nieaktualne. Od wczoraj rano moje kwiatki stały w ogrodzie, ale dzisiaj benjaminki przyniosłam do domu bo szkoda żeby się zmarnowały (dzisiaj trochę wietrznie) a juki nadal stoją w ogrodzie. Proszę pomóżcie mi coś znaleźć *HELP*

Do góry stronyOffline

Czarna_1

Post #6 Ocena: 0

2013-04-22 09:27:38 (12 lat temu)

Czarna_1

Kobieta

Wczoraj koleżanka przyniosła mi kupiony w funciaku Greenfly & Blackfly Killer (napisane na etykiecie że jest na wszystkie powszechnie występujące szkodniki). Wczoraj spryskałam dokładnie kwiatki i za 7 dni powtórzę - zobaczymy czy to coś pomoże. Jakbyście jednak znali jakieś dobre środki które mogę kupić w UK to piszcie, napewno się jeszcze komuś przyda taka informacja.

Do góry stronyOffline

minot102

Post #7 Ocena: 0

2013-04-22 09:33:42 (12 lat temu)

minot102

Kobieta

Z nami od: 11-08-2011

Oproznilam zawartość popielniczki w moje 2 zainfekowane kwiatki i śladu po robakach/muszkach nie ma
life is good

Do góry stronyOffline

Czarna_1

Post #8 Ocena: 0

2013-04-22 09:55:47 (12 lat temu)

Czarna_1

Kobieta

pomysł bardzo dobry pod warunkiem że ma się "palacza" w domu :D

Do góry stronyOffline

CuteNailsClub

Post #9 Ocena: 0

2022-01-20 15:08:21 (3 lata temu)

CuteNailsClub

Kobieta

Z nami od: 12-08-2015

to się nazywa komary grzybowe fungus gnats. próbuję walczyć z tym cholerstwem.

https://www.ebay.co.uk/itm/122973565275?chn=ps&mkevt=1&mkcid=28&var=426112169377

https://www.amazon.co.uk/Super-Ninja-Ecological-Easy-Use/dp/B095YZY2TJ/ref=asc_df_B095YZY2TJ/?tag=googshopuk-21&linkCode=df0&hvadid=534732289605&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=17372114257757091029&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1006886&hvtargid=pla-1422861832726&th=1

Magdalena Wojaczek

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Thorin

Post #10 Ocena: 0

2022-01-20 16:02:54 (3 lata temu)

Thorin

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 23-06-2021

Super Ninja Bardzo dobra sam tego używam , natomiast jak sie ma dużo kwiatów larwy żyją w glebie i trzeba sie "zasypać"

Problem z latającymi zniknął w 48 godzin.

Obrazek

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Thorin 20-01-2022 16:06 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,