|
---|---|
malwina84 | Post #1 Ocena: 0 2008-09-28 21:07:49 (17 lat temu) |
Z nami od: 28-09-2008 |
Miesiąc temu wyszłam za mąż i w związku ze zmianą nazwiska muszę uregulować sprawy w urzędach.Niestety nie wiem jak załatwić to w Home Office i N.I.number.Trzeba składać jakieś podanie,a może wystarczy zadzwonić.Może jest też ktoś kto zmieniał paszport w konsulacie.Słyszałam ze tam strasznie trudno się dodzwonić.Bardzo proszę o info.
|
ktosktos | Post #2 Ocena: 0 2008-09-28 21:20:37 (17 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2008 |
poczytaj tutaj
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/42/14355/Nowy-paszport-i-zmiana-nazwiska co do nin to trzeba do nich list napisac, ale najlepiej zadzwon i sie zapytaj. [ Ostatnio edytowany przez: ktosktos 28-09-2008 21:22 ] " teraz serca mam dwa, smutki dwa
i miłość po kres, i radość do łez"
|
tygrysek78 | Post #3 Ocena: 0 2008-09-28 23:54:03 (17 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2006 Skąd: Manchester |
Ja do każdego urzędu wysyłałam list z informacją że zmieniłam nazwisko. Oczywiście bank, praca itp. osobiście.
Do Home Office list wystarczył a do zmiany NIN to napisałam maila i odpisali że można iść do Jobcentre i na miejscu wypełnić formularz. Jakoś do tej pory nie było mi po drodze ![]() |
mako123 | Post #4 Ocena: 0 2008-09-29 14:51:36 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-02-2008 Skąd: Preston |
Witam, dokładnię borykałam się z tym problemem miesiąc temu.Wyszłam za mąż w czerwcu.Postaram się opisac wszystko dokładnie.
--* Pierwsze co powinnaś zrobic to akt małżeństwa przetłumaczyc przez przysięgłego tłumacza jest to potrzebne w banku itd... --* Później wybierasz się do banku: Mówisz że wziełaś ślub (mój bank Lloyds TS ![]() --* Następnie powinnaś się udac do HM Revenue również mówisz że zmieniłas nazwisko, dostajesz do wypełnienia kartkę wielkości A4 jest bardzo łatwa do wypełnienia.Pani w Revenue powiedziała mi że nie muszę zmieniac nazwiska w National Inssurance Number ponieważ oni to robią a numer jako numer ubezpieczenia nie zmienia się. --* Następnie udajesz się do swojego pracodawcy gdzie zmieniasz nazwisko. --* Jeśli posiadasz na swoje stare nazwisko np. internet, gaz, telefon również powinnaś zadzwonic do nich i zmienic wszystkie różnice.W przypadku płatnością kartą ( ja w Lloyds nie musiałam zmieniac nigdzie numeru konta bo zostaje to samo) --* Na koniec zostaje tylko lekarz i to o czym zapomniałam. P.S w moim przypdku miałam łatwiej ponieważ ja zdarzyłam wyrobic nowy dowód osobisty w polsce a jeśli wymagają paszportu (którego jeszcze z nowym nazwiskiem nie posiadam) pokazuję akt małżeństwa i wszystko jasne.Nie wiem skąd jesteś ale na stronie Ambasady znajdziesz numery i powinnaś spróbowac do nich zadzwonic, poprosisz o wysłanie aplikacjii do zmieny paszportu a dopiero po odbiór musisz sie chyba zgłosic osobiscie.A co do tego że trudno sie dodzwonic to nic nie wiem należy poprostu spróbowac ![]() POzdrawiam Rodzisz się oryginalny nie umieraj jako czyjaś kopia, bądz sobą....
"Temple of Love"
|
duszyczkapl | Post #5 Ocena: 0 2008-09-30 01:43:18 (17 lat temu) |
Z nami od: 26-08-2006 Skąd: Coventry |
hmm nie wiedzialam ze w HM Revenue trzeba tez zmieniac, wydaje mi sie ze to jakos automatycznie poszlo, bo normalnie payslipy przychodza mi z nowym nazwiskiem, tak samo ten swistek rozliczajacy z podatku byl na nowe nazwisko, wiec chyba nie musze juz do Revenue chodzic? do home office jakis specjalny druk trzeba wypelnic, trzeba im wyslac jakies dokumenty?
mako123 a jakie dokumenty trzeba zlozyc w plu na nowy dowod osobisty? trzeba stawic sie osobiscie czy moge to zrobic przez moja mame, ewentualnie przesylajac poczta dok do podpisu. [ Ostatnio edytowany przez: duszyczkapl 30-09-2008 01:46 ] |
|
|
SiwyZmc | Post #6 Ocena: 0 2008-09-30 07:22:25 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2008 Skąd: Polska |
duszyczkapl o wyslaniu kogos po odbior Twojego dowodu to zapomnij. te barany nie pozwola nikomu odebrac dowodu poza Toba sama. dowod mozesz zaczac wyrabiac podczas jednego pobytu w Polsce a odebrac podczas nastepnego i moze to trwac prawdopodobnie od 10lat.
a co do ambasady...to nawet nie zawracajcie sobie glowy z dzwonieniem bo tylko krew Was zaleje. nie ma szans na dodzwonienie sie tam bo chyba z milion osob dzwoni w tym samym czasie albo po prostu w ambasadzie telefony leza odlozone zeby urzednikom nie przeszkadzac. |
ktosktos | Post #7 Ocena: 0 2008-09-30 08:28:48 (17 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2008 |
musisz zarejestrowac malzenstwo w usc i dostaniesz papier z ktorym udajesz sie do urzedu zeby wymienic dowod, wniosek mozesz zlozyc osobiscie z odbiorem roznie bywa, u mnie nie trzeba zglaszac sie osobiscie po dowod.
" teraz serca mam dwa, smutki dwa
i miłość po kres, i radość do łez"
|
mako123 | Post #8 Ocena: 0 2008-09-30 09:21:10 (17 lat temu) |
Cytat: 2008-09-30 01:43:18, duszyczkapl napisał(a): mako123 a jakie dokumenty trzeba zlozyc w plu na nowy dowod osobisty? trzeba stawic sie osobiscie czy moge to zrobic przez moja mame, ewentualnie przesylajac poczta dok do podpisu. [ Ostatnio edytowany przez: <i>duszyczkapl</i> 30-09-2008 01:46 ] duszyczka ja złożyłam wniosek o wydanie nowego dowodu i niestety po znajomosci podpisałam papiery od razu jako że już podpisałąm do odbioru i po miesiacu mama mi wysłała pocztą a stary dowód mam oddac jak bede w polsce.Co potrzebujesz do wyrobienia nowego? akt małżeński, stary dowód, byc zameldowana w polsce na pobyt staly lub czasowy. A teraz ja mam pytanie ! ja znowu nie wiedziałam ze musze zmienic papiery o Home Office? jak to zrobic? Rodzisz się oryginalny nie umieraj jako czyjaś kopia, bądz sobą....
"Temple of Love"
|
malwina84 | Post #9 Ocena: 0 2008-10-01 20:52:33 (17 lat temu) |
Z nami od: 28-09-2008 |
Dzięki za wszelkie informacje.Dziś byłam w konsulacie,bo dodzwonić się jest trudno.Niestety pracują tylko do 14-stej.Jedynie w czwartki do 17,ale uwaga tylko 4 godziny(13-17).Nie przemęczają się tam.Muszę jak najszybciej wyrobić nowy paszport,bo wyjeżdżam.
|
mako123 | Post #10 Ocena: 0 2008-10-16 12:45:23 (17 lat temu) |
Forumowicze: jak zmienic nazwisko po ślubie w Home Office??
A jeśli chodzi o National Inssurance Number też muszę zmieniac? Rodzisz się oryginalny nie umieraj jako czyjaś kopia, bądz sobą....
"Temple of Love"
|