Cytat:
2008-04-11 08:59:38, marcheweczka napisał(a):
i tu muszę kogoś poprawić,otóż wczoraj w wiadomościach podawano,że w Anglii kładzie sie bardzo duzy nacisk na rasy groźne....przy zakupie takiego pieska nalezy zgłosić to do odpowiednich służb,przeprowadzana jest wtedy specjalna procedura....wywiad środowiskowy wśród sasiadów,sprawdzenie warunków mieszkaniowych oraz dokladne poznanie wlasciciela ,czy owa osoba nadaje do opieki nad takim pieskiem....dowiedz sie wszystkiego,gdyz wystarczy jedna skarga sasiada,bo np. piesek za glosno zaszczekal i juz mozna miec problemy...ja mam za plotem dwa amstaffy i wiem jedno,ze jeden telefon np.do councilu i juz wlasciel moze miec problemy...wlasciel takich pieskow musi zabezpieczyc wszystko,by piesek nie zrobil nikomu krzywdy...wazne jest rowniez,czy wlasciciel mieszkania zgodzi sie na taka rase...pozdrawiam serdecznie
Marcheweczko masz racje, stety lub niestety w Anglii jest bardzo duży rygor co do psów, jest tez lista psów niedozwolonych.
Jak już niektórzy się zorientowali, tutaj podobnie jak w polsce w małych miasteczkach, ludzie na wzajem się obserwują, i choć z obrzydzeniem to na siebie donoszą,
My też mamy pieska, obronnego takiego co .... zabija śmiechem
i też mieliśmy wiele listów i pytań co to za groźnego psa mamy bo ktoś dzwonił gdzieś tam, dopiero po wysłaniu zdjęcia umilkło
Oto nasz waleczny pies Obronny

)
jak widać rasa zadziorna, ale o tyle najprostsza do trzymania w domu że dość łatwo jest opanować jej zapędy w dominacji, w stosunku do psów obronnych:
hahahaaha.
a tak na poważnie, to oczywiście zdajesz sobie sprawę że duży pies musi dużo nie tylko jeść i dużo po sobie zostawia, ty musisz to jeszcze po nim posprzątać, bo kary sa dość upierdliwie wysokie, od 50 do 1000 a nawet widziałem kiedyś tabliczkę, 5000 funtów, a jak wiesz sąsiedzi i kamery tu są prawie wszędzie, patroli też od groma.
Do tego pies musi się wybiegać, a tu często w miastach jest zonk bo parki są dla ludzi by na przerwie mógł się położyć na trawie a nie tak jak w Polsce toaleta dla psów, jeżeli masz swój dom to mały problem, ale jeżeli wynajmujesz to często jeszcze kwestia zgody przez właściciela, zazwyczaj go nie dostaniesz.
życzę powodzenia w hodowli psiaka
[ Ostatnio edytowany przez: krakn 14-04-2008 08:33 ]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.