Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Manchester » Prawo Jazdy w UK?! |
| Autor | (Odpowiedzi: 48) |
|---|---|
| invisible | Post #1 2008-03-29 09:31:34 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 10-06-2007 |
Witam Wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Mam kilka pytan odnosnie powyzszego tematu, bede wdzieczna za kazda odpowiedz. :) Wiec chcialabym sie dowiedziec czy majac 17 lat moge podchodzic tu do prawa jazdy? Jak to jest z tym tymczasowym prawem jazdy, skladam aplikacje okej dostaje ta L i moge jezdzic z osoba z prawem jazdy. ale co potem, jesli chce juz te wlasciwie.Czytalam ze wystarczy zdac te egzaminy teoretyczne i wtedy sie dostaje.. Jaki to jest koszt w ogole tego calego prawa jazdy, czy to od czego zalezy? I czy jest w Manchesterze polski instruktor prawa jazdy ...;>? |
| monikaspodymek | Post #2 2008-03-29 10:04:06 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 11-10-2006 Skąd: colchester |
Temat byl kilka dni temu...
odsylam tutaj! a takze tutaj:Learning to drive Co do kosztow: Provisianal licence: ok 40 Theory test ok 30 practical test ok 50 insurance ok 10 na miesiac ksiazki i inne pomoce ok 30 nauka jazdy: ok 20-25 na godzine (nie jest obowiazkowa) [ Ostatnio edytowany przez: monikaspodymek 29-03-2008 14:38 ] ...XXX...
|
| daggerss | Post #3 2008-03-29 11:21:10 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 21-03-2008 Skąd: Manchester |
mam pytanie wyjasnijcie mi co jak gdzie wszystko po kolei z tym prawkiem, bo nie mam pojecia gdzie i do kogo sie zwrocic.. Dziekuje... Pozdrawiam...
Daggerss.. :)
|
| monikaspodymek | Post #4 2008-03-29 14:32:43 (3 miesiące temu) |
Wszystko masz wyjasnione w linku do direct.gov podanym wyzej. Ale jesli nie umiesz po angielsku, to tak w skrocie:
1. Na poczcie pobierasz aplikacje na Provisional Licence. Wypelniasz, dodajesz fotke i czek - wysylasz. 2. Jak juz dostaniesz swoje "uczniowskie" prawko - znajdz kogos kto cie bedzie uczyl - szkola jazdy (spooooory wydatek, za pelny kurs i opieke instruktora, ktory pomoze ci z teoria i formalnosciami oraz zapewni podreczniki i DVDs zaplacisz jakies 2000 funtow). Mozesz tez wykupic pojedyncze lekcje: ok 20-25 funtow kazda. Mozesz uczyc sie na dowolnie wybranym pojezdzie - kazda szkola ma kilka marek samochodow lub tez specjalizuje sie np w Mini czy Ford. Mozesz tez poprosic znajomego ktory bedzie cie uczyl - w tym wypadku musisz sie "dopisac" do ubezpieczenia. Musi ta osoba miec co najmniej 21 lat i prawko od 3 lat. No i nie zapomnij "L" tabliczek! No a ty musisz miec wiare we wlasne sily i chec wyuczenia sie zasad zdania egzaminu - pamietaj ze codzienna jazda po ulicach a egzamin roznia sie baaardzo i zapewniam cie ze gdyby wszyscy kierowcy mieli byc poddani ponownemu egzaminowi - 80% by oblalo! Sa pewne rzeczy na ktore egzaminator zwraca uwage, choc w praktyce jezdzisz inaczej, a na egzaminie po prostu robisz wszystko tak jak w podreczniku. 3. Wraz z nauka jazdy (najpierw na jakims duzym, pustym parkingu) uczysz sie teorii - mozesz kupic polskie podreczniki, ale ja pojecam angielskie, jesli czujesz sie na silach. Pytania sa proste a odpowiedzi dosc oczywiste. Tylko niektorych musisz sie wykuc, jak np czas zatrzymywania pojazdu. Wazne jest posiadac Highway Code i wyuczys sie dosc dokladnie. Dodatkowym utrudnieniem na egzaminie teoretycznym jest tzw Hazard Perception: pokazuja ci krotki filmik na zasadzie "jade samochodem" a ty musisz klikac myszka za kazdym razem jak zauwazysz niebezpieczenctwo. Jest to dosc proste, ale moze byc podchwytliwe. Masz 5 sekund na klikniecie. Z tego co wiem gdzies na necie sa umieszczone takie filmiki do praktykowania - sprawdz link do DVA podany w poscie powyzej. Mozna tez kupic program na komputer. 4. Jak juz wiesz jak "wystartowac" i zatrzymac samochod, zmienianie biegow nie jest problemem i umiesz wykonac kilka podstawowych manewrow - wyjezdzasz na droge. Angielscy kierowcy sa dosc przyjazni uczniom. 5. Rownoczesnie z nauka jazdy na drodze, uczysz sie prawidlowego wykonywania manewrow. Przydatne sa tu DVD pokazujace krok po kroku jak wykonac manewr poprawnie (na egzaminie nie robi sie tego na placu manewrowym, ale na drodze) DVD tez pokaze ci jak prawidlowo poruszac sie na drodze. Pamietaj ze tutaj nie zdasz egzaminu jesli prawidlowo wykonasz np parkowanie, ale nieprawidlowo "obserwowalas" co sie dzieje dookola. Jak juz wyuczysz sie teorii - egzamin. Masz 45 min na pytania chyba 15 min na filmiki. Pociesze cie ze mi zajelo 8 min odpowiedziec na pytania - sa tak smiesznie proste. Jesli zdalas - poczta przyjdzie certyfikat 6. Jak juz masz teorie zaliczona i czujesz sie pewnie na drodze (w zaleznosci od "talentu" 50 - 100 wyjechanych godzin wystarczy) idziesz na praktyczny. Trwa on 45 min i zaczyna sie od sprawdzenia wzroku - czytasz numer rejestracyjny samochodu z odleglosci. Potem musisz odpowiedziec na 2 pytania z dziedziny "maintanance" - jak zmienic olej, jak sprawdzic ze hamulce dzialaja, kiedy trzeba zmienic opony itd... (mozesz liste putan znalezc w materialach do uczenia sie). 45 min strachu i zalatwione! jesli nie zdalas - dostaniesz liste bledow oraz egzaminator wyjasni ci dokladnie kiedy i co bylo zle. 7. Po zdaniu egzaminu odsylasz uczniowskie prawko oraz certyfikat zdania i po ok 7 dniach otrzymujesz prawko. Oczywiscie zarowno teoretyczny jak praktyczny trzeba zabookowac - zazwyczaj czeka sie ok miesiaca na teoretyczny i ok 2 m-cy na praktyczny. Jesli jestes w szkole: oni maja zazwyczaj wykupione terminy z gory wiec czeka sie krocej. Mozna tez czyhac na okienko: ludzie czesto zmieniaja terminy i cos po drodze moze sie zwolnic. Wszystko zalatwiasz na Internecie: link powyzej. Przez net mozna tez zaplacic. [ Ostatnio edytowany przez: monikaspodymek 29-03-2008 14:40 ] ...XXX...
|
| daggerss | Post #5 2008-04-02 06:38:21 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 21-03-2008 Skąd: Manchester |
z angielskim nie mam problemow, ale dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :) pozdrawiam... :)
Daggerss.. :)
|
| ubique | Post #6 2008-04-02 20:47:01 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 27-03-2007 Skąd: Manchester |
ja się jeszcze dołączę z pytaniem - a jak to jest z konwersją angielskiego prawka na polskie potem? czy jest jakiś problem, czy akceptują angielskie bez mrugnięcia okiem? miał ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie? dzięki, pozdro.
|
| FREDD | Post #7 2008-04-02 20:50:14 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 28-12-2006 Skąd: Manchester |
Cytat: 2008-04-02 20:47:01, ubique napisał(a): ja się jeszcze dołączę z pytaniem - a jak to jest z konwersją angielskiego prawka na polskie potem? czy jest jakiś problem, czy akceptują angielskie bez mrugnięcia okiem? miał ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie? dzięki, pozdro. Po powrocie do Poland po 6 miesiacach pownno sie wymienić sie prawojazdy angielskie na polskie bez problemu takie sa przepisy FREDD
|
| Toffy | Post #8 2008-04-02 21:14:13 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 20-02-2007 Skąd: Manchester/Krakow |
Zasnanawia mnie jedno... czemu nikt nie dodal ze nie kazdym samochodem mozna jezdzic???
Na papierach ktore przychodza z Provisional jest napisane ze samochod nie moze miec wiecej niz 115 koni mechanicznych. A nie mowiac brzydko A jak jest w praktyce??? Moze ktos wie. Jak policja zatrzymuje samochod sprawdza prawo jazdy ubezpieczenie itd... ale przeciez nikt nie patrzy ile samochod ma koni mechanicznych. Kto odpowie???? |
| monikaspodymek | Post #9 2008-04-03 19:36:03 (3 miesiące temu) |
A wiesz? Pierwszy raz slysze o tym... choc pewnie ma to sens: jeszcze tego brakowalo aby te 17-letnie dzieciaki dopiero co uczace sie jezdzic powsiadaly w BMW i inne "wyskokowe" auta!
...XXX...
|
| noblekuba | Post #10 2008-04-05 11:40:16 (3 miesiące temu) |
Z nami od: 24-03-2008 Skąd: UK |
Po co wam Angielskie prawo jazdy ? Polskie nie wystarcza ? To niemcy jezdza do Polski robic i zdawac prawko bo jest taniej a wy w Anglii chcecie bulic ? Moj znajomy specjalnie z Anglii pojechal do Polski zeby prawko na tira zrobic.
|