Str 18.6 z 26 |
|
---|---|
BOGNA35 | Post #1 Ocena: 0 2010-02-22 10:59:19 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-02-2010 Skąd: POOLE |
hejka! co to jest jak robie testy na rodzaj skory to wychodzi ze jest tlusta a skora na czole łuszczy sie strasznie jakby byla za sucha -jaki krem urzywac?
|
bellatre1 | Post #2 Ocena: 0 2010-02-22 11:05:56 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-01-2008 Skąd: Manchester |
Skóra sucha
Wiele osób skarży się na suchą skórę.Dlatego postanowiłam napisac coś więcej na ten temat. Stopień odwodnienia skóry jest różny. ![]() Znaczy to, że termin “sucha skóra” nie jest jednoznaczny lecz istnieje wiele jej rodzajów. Podobnie jest z przyczynami suchej skóry.Są dwie grupy czynników odpowiedzialnych za ten problem: czynniki wewnętrzne (pochodzące z organizmu) i czynniki zewnętrzne (pochodzące ze środowiska zewnętrznego). Czynniki te mają wpływ na stan naszej skóry. 1. Przyczyny powstawania suchej skóry ![]() Rodzimy się z większą lub mniejszą skłonnością do wysuszenia skóry. Problemy z suchą skórą mają szczególnie osoby ze skłonnością do atopii. W tych przypadkach suchość skóry może występować u wielu członków rodziny. Sucha skóra może być objawem innych chorób dermatologicznych np. łuszczycy oraz chorób metabolicznych np. cukrzycy, chorób nerek, niedoczynności tarczycy. Skóra staje się bardziej sucha w procesie naturalnego starzenia. ![]() Niezależnie od tego czy mamy pewną skłonność do suchej skóry czy nie, pewne czynniki zewnętrzne i nawyki mogą zwiększać jej wysuszenie. ![]() Kiedy wieje wiatr, a na dworze mróz, nasza skóra odczuwa znacznie niższą temperaturę niż ta, którą pokazuje termometr za oknem. Skóra często staje się zaczerwieniona, wyschnięta, występują podrażnienia,występują podrażnienia, pojawia się uczucie pieczenia. ![]() Zimą szczególnie jesteśmy narażone na gwałtowne zmiany temperatur. Działa to fatalnie na naszą cerę. Pod wpływem mroźnego powietrza na dworze zmniejsza się wydzielanie łoju, który chroni skórę przed zimnem i zapobiega ucieczce wilgoci. Ciepłe i suche powietrze w pomieszczeniach dodatkowo ją wysusza. Ta huśtawka temperatur powoduje, że naskórek staje się szorstki i mało elastyczny. Łatwiej ulega podrażnieniom – zaczerwienia się, pierzchnie i szczypie. ![]() Podczas intensywnych treningów pocimy się tracąc dużo cennych substancji oraz naruszamy naturalną warstwę ochronną skóry. Należy tu wymienić również zbyt częste kąpiele całego ciała.Lepszy jest w tym wypadku prysznic. Szczególnie niekorzystnie na skórę działa twarda i chlorowana woda w basenie. Zawartość soli Ca i Mg w twardej wodzie mogą uszkadzać naturalną barierę skóry i ją wysuszać. ![]() Gdy za oknem mróz a my wracamy do domu zziębnięte marzymy tylko o jednym - gorącej kąpieli w pachnącej pianie. Niestety takie kąpiele działają wyjątkowo niekorzystnie na naszą skórę.Powodują jej uszkodzenie. Ponadto przyspieszają odkładanie się tkanki tłuszczowej i tworzenie się podskórnych grudek cellulitu. Kąpiele w twardej wodzie wymagają użycia większej ilości mydła oraz szamponu, aby uzyskać pianę. Przez to skóra jest bardziej narażona na ich działanie drażniące i wysuszające. ![]() Powietrze w pomieszczeniach, zarówno w domu jak i w pracy ma często zbyt niską wilgotność, co sprzyja wysuszeniu skóry. Szczególnie szkodliwe dla naszej skóry jest centralne ogrzewanie i klimatyzacja.Gruczoły nie nadążają z nawilżaniem skóry i staje się ona coraz mocniej wysuszona. Bardzo suche powietrze panuje również w samolotach. ![]() Szczególnie niekorzystnie działają intensywne kąpiele słoneczne i zbyt częste wizyty w solarium. Powodują, że skóra staje się sucha, bardziej szorstka oraz pomarszczona. Do powstania zmarszczek w największym stopniu przyczyniają się promienie UVA, które docierają do najgłębszych warstw skóry. ![]() |
bellatre1 | Post #3 Ocena: 0 2010-02-22 11:12:03 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-02-22 10:59:19, BOGNA35 napisał(a): hejka! co to jest jak robie testy na rodzaj skory to wychodzi ze jest tlusta a skora na czole łuszczy sie strasznie jakby byla za sucha -jaki krem urzywac? Oczywiście ,że tak może być .Twoja skóra ma dużo lipidów tz. tłuszczy a jednoczesnie może być odwodniona.martwy naskórek także może zalegać na tych partiach i wynikiem jest łuszcząca się skóra. Polecam microdermabrazję korundową ![]() dlaczego? Złuszcy nadmiar naskórka,wygładzi czoło,zwęży pory skóry,zminimalizuje wydzielanie łoju.A co najważniejsze ,kremy bedą się cudownie wchłaniały i zniknie suchosc Twojego czoła. Zapraszam na zabieg ![]() działanie jest juz po pierwszym zabiegu.zalecanych jest od 5-10 dla odnowy biologicznej naskórka. |
bellatre1 | Post #4 Ocena: 0 2010-02-22 11:15:33 (15 lat temu) |
Kończąc sprawę przyczyn suchej skóry dodam;
![]() Niewłaściwa dieta (uboga w wolne kwasy tłuszczowe) oraz przede wszystkim niewystarczające dostarczanie wody do organizmu może również manifestować się suchą, łuszczącą skórą. Należy wypijać dziennie ok. 1,5 – 2 litrów niegazowanej wody mineralnej, aby nawilżyć skórę od środka. Nasza dieta powinna być także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Kilka łyżek oliwy z oliwek do sałatki pomoże skórze zachować elastyczność. Świetny efekt dają także kapsułki witaminy A+E. Śledżcie ten wątek napisze więcej ![]() |
bellatre1 | Post #5 Ocena: 0 2010-02-22 11:20:20 (15 lat temu) |
giziunia Pamiętam o Tobie.
Śledż wątek dotyczący suchej skóry.Postanowiłam napisać więcej na ten temat.Kazdy może przeanalizowac swoją skórę na tej podstawie.Jeżeli to nie pomoże,zapraszam. 2010-02-21 20:29:06, giziunia napisał(a): Witam, mam dość powszechny jak na Anglię problem, ale mimo wszelkich działań nic mi nie pomaga. Pracowałam jakiś czas w dość niskiej temperaturze i w tym samym czasie miałam problemy hormonalne (niski poziom estrogenów). Po pewnym czasie moja cera stała się strasznie wrażliwa (nigdy wcześniej taka nie była) i występuje na niej miejscowy bardzo czerwony rumień, który pojawia się na twarzy w formie nieregularnych kształtów, bardzo piecze i jest bardzo czerwony. Zdaję sobie sprawę, że mam cerę naczynkową i wiem, jak się ją pielęgnuje. Zmieniłam pracę ponad rok temu, a gra naczyniowa trwa dalej, cokolwiek podrażnia moją cerę i wszelkie kosmetyki do cery naczynkowej jedynie chwilowo łagodzą objaw (nawet nie od razu). Miałam już 5 zabiegów laserowych na zamykanie naczynek, a muszę dodać, że o dziwo nie mam na twarzy widocznych gołym okiem naczynek i często moja cera jest normalnego koloru. Wystarczy jednak jak wypiję lub zjem coś ciepłego, powrót do ciepłego domku ze spaceru, podekscytowanie, zdenerwowanie, alkohol, czy jakikolwiek dotyk twarzy i reaguje niesamowicie mocno. Co mogłaby mi Pani poradzić, bo szczerze rozkładam już ręce i kompletnie nie wiem co robić. W dodatku owe zaczerwienienia są na tyle intensywne, że wstyd mi się już ludziom na oczy pokazać i tylko psioczę na tą Anglię, że mi cerę zepsuła. Pozdrawiam. ![]() ![]() ![]() |
|
|
bellatre1 | Post #6 Ocena: 0 2010-02-22 11:30:05 (15 lat temu) |
Jak wyglada skóra sucha?
![]() Sucha skóra jest bardziej wrażliwa na urazy mechaniczne(np.wyciskania zaskórników) i ma większą skłonność do pękania i tworzenia szczelin. Wysuszona skóra ulega łatwiej podrażnieniu, a nawet uczuleniu, co może manifestować się zaczerwieniem, swędzeniem, łuszczeniem, a w ostrych przypadkach tworzeniem pęcherzy. ![]() |
Post #7 Ocena: 0 2010-02-22 11:40:27 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
bellatre1 | Post #8 Ocena: 0 2010-02-22 11:42:54 (15 lat temu) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Naturalne źródło wody dla skóry mogą stanowić kąpiele, przy czym nie powinny one być zbyt częste i zbyt długie, i najlepiej w nie za gorącej wodzie. Bardzo ważne jest, aby do kąpieli nie używać zwykłych mydeł, pieniących płynów i żeli.Do pielęgnacji suchej skóry zalecane są łagodne, niealkaliczne subst. myjące (naturalne mydła lub olejki do kąpieli). Przy wyjściu z kąpieli parowanie wody z warstwy rogowej gwałtownie wzrasta, dlatego wskazane jest szybkie wytarcie skóry ręcznikiem i nałożenie kremu lub emulsji nawilżającej zaraz po kąpieli lub prysznicu. Do mycia skóry twarzy należy uzywać kosmetyków bez mydła.Są juz w sprzedazy tz.żele do mycia bez mydła.Dobrym rozwiązaniem sa także mleczka i śmietanki.Ja jednak zalecam aby zawsze po umyciu takimi preparatami uzyć dodatkowo wody a nastepnie toniku.Woda użyta do mycia może być mineralna bądż przegotowana. Nawet jeśli na co dzień nie mamy problemów z suchą skórą, wybierając się w daleką podróż samolotem, urlop do ciepłych krajów lub znajdując się w innych okolicznościach sprzyjających wysuszeniu skóry, powinniśmy pamiętać o zabraniu ze sobą preparatów nawilżających i natłuszczających skórę. Pielęgnacja i profilaktyka suchej skóry to nie tylko problem kobiet. Dotyczy on również mężczyzn ![]() Niezmiernie ważne jest dobranie odpowiedniego preparatu. ![]() Nie podam tu najlepszego preparatu, bo to zależy od czynników opisanych wcześniej. W większości przypadków stosując się do powyższych wskazówek i używając regularnie kremów nawilżających, można poradzić sobie z problemem suchej skóry. Nie ma uniwersalnego schematu ich stosowania. Częstość nakładania kremu powinna być dostosowana indywidualnie do naszych potrzeb. W przypadkach, kiedy nie możemy poradzić sobie z problemem suchej skóry, warto udać się do lekarza dermatologa, aby wykluczyć genetycznie uwarunkowaną skłonność do suchej skóry w przebiegu atopii. w dalszej cześci podam składniki kremów na jakie warto zwracać uwagę gdy kupujecie kremy do skóry suchej. ![]() |
bellatre1 | Post #9 Ocena: 0 2010-02-22 11:50:06 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-02-22 11:40:27, mariola72 napisał(a): Witam...na palcu wskazujacym strasznie luszczy mi sie naskorek,tzn nawet dokladnie nie wiem jak to opisac,w kazdym razie ta skora peka i robia sie rany,ktore bola,nie pomaga zluszczanie,nie pomagaja zwykle kremy,juz sama nie wiem co robic...to samo z lokciami,kiedys wystarczylo,ze po kapieli polozylam duza warstwe kremu i bylo ok,ale teraz juz to nie zdaje rezultatu...moje lokcie sa okropne,to z tym zrobic...pozdrawiam Mariolko pójść do lekarza ,być może to jest jakieś atopowe zapalenie skóry. Po konsultacji możesz także spróbować kosmetyków z dodatkiem mocznika.Ma on działanie keratolistyczne,złuszczające i pomaga w łagodny sposób. Poszukaj kosmetyków o nazwie Alpresan.Maja oni pianki do ciała z mocznikiem nawet dla maluszków.Jak dobrze pamiętam oznaczone są cyframi.Ja próbowałam 1 dla stóp mojej córeczki,gdy łuszczały się.Dla siebie 2 i 3- maja w sobie mocznik i pieknie wygładzają skórę ciała.Są to farmaceutyki więc nie posiadaja zapachów,badż pachna naturalnie. Świetne są tez kremy firmy Gehwol.Idealny mógłby być ten w formie masci.Jest on na pekającą skórę.Stosujesz na noc ,najlepiej owijając chore miejsce .Po kilku użyciach skóra nie krwawi i staje się jednolita. Moge wysłać małe opakowanie 5f plus przesyłka. pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: bellatre1 22-02-2010 22:22 ] |
BOGNA35 | Post #10 Ocena: 0 2010-02-22 11:54:29 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-02-2010 Skąd: POOLE |
dziekuje za info.mieszkam jakies 400km od menchesteru ale popatrze moze tutaj robia takie zabiegi.ogolnie to mam cere łojotokowa kiedys czesto robiłam oczyszczanie a potem przed slubem złuszczanie naskorka wiec pewnie warto teraz odwiedzic kosmetyczke pozdrawiam
|