MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Porady Kosmetyczki

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18.6 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17.6 | 18.6 | 19.6 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

Str 18.6 z 26

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

BOGNA35

Post #1 Ocena: 0

2010-02-22 10:59:19 (15 lat temu)

BOGNA35

Kobieta

Z nami od: 12-02-2010

hejka! co to jest jak robie testy na rodzaj skory to wychodzi ze jest tlusta a skora na czole łuszczy sie strasznie jakby byla za sucha -jaki krem urzywac?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

bellatre1

Post #2 Ocena: 0

2010-02-22 11:05:56 (15 lat temu)

bellatre1

Kobieta

Z nami od: 10-01-2008

Skóra sucha
Wiele osób skarży się na suchą skórę.Dlatego postanowiłam napisac coś więcej na ten temat.
Stopień odwodnienia skóry jest różny.
:-)
Znaczy to, że termin “sucha skóra” nie jest jednoznaczny lecz istnieje wiele jej rodzajów.
Podobnie jest z przyczynami suchej skóry.Są dwie grupy czynników odpowiedzialnych za ten problem: czynniki wewnętrzne (pochodzące z organizmu) i czynniki zewnętrzne (pochodzące ze środowiska zewnętrznego). Czynniki te mają wpływ na stan naszej skóry.

1. Przyczyny powstawania suchej skóry

:-(Przyczyny wewnętrzne
Rodzimy się z większą lub mniejszą skłonnością do wysuszenia skóry. Problemy z suchą skórą mają szczególnie osoby ze skłonnością do atopii. W tych przypadkach suchość skóry może występować u wielu członków rodziny. Sucha skóra może być objawem innych chorób dermatologicznych np. łuszczycy oraz chorób metabolicznych np. cukrzycy, chorób nerek, niedoczynności tarczycy.

Skóra staje się bardziej sucha w procesie naturalnego starzenia.

:-(Przyczyny zewnętrzne
Niezależnie od tego czy mamy pewną skłonność do suchej skóry czy nie, pewne czynniki zewnętrzne i nawyki mogą zwiększać jej wysuszenie.

:-ZMroźne powietrze i wiatr
Kiedy wieje wiatr, a na dworze mróz, nasza skóra odczuwa znacznie niższą temperaturę niż ta, którą pokazuje termometr za oknem. Skóra często staje się zaczerwieniona, wyschnięta, występują podrażnienia,występują podrażnienia, pojawia się uczucie pieczenia.

:-ZWysokie i niskie temperatury
Zimą szczególnie jesteśmy narażone na gwałtowne zmiany temperatur. Działa to fatalnie na naszą cerę. Pod wpływem mroźnego powietrza na dworze zmniejsza się wydzielanie łoju, który chroni skórę przed zimnem i zapobiega ucieczce wilgoci. Ciepłe i suche powietrze w pomieszczeniach dodatkowo ją wysusza. Ta huśtawka temperatur powoduje, że naskórek staje się szorstki i mało elastyczny. Łatwiej ulega podrażnieniom – zaczerwienia się, pierzchnie i szczypie.

:-ZFitness i basen
Podczas intensywnych treningów pocimy się tracąc dużo cennych substancji oraz naruszamy naturalną warstwę ochronną skóry.
Należy tu wymienić również zbyt częste kąpiele całego ciała.Lepszy jest w tym wypadku prysznic.
Szczególnie niekorzystnie na skórę działa twarda i chlorowana woda w basenie. Zawartość soli Ca i Mg w twardej wodzie mogą uszkadzać naturalną barierę skóry i ją wysuszać.

:-ZGorące kąpiele
Gdy za oknem mróz a my wracamy do domu zziębnięte marzymy tylko o jednym - gorącej kąpieli w pachnącej pianie. Niestety takie kąpiele działają wyjątkowo niekorzystnie na naszą skórę.Powodują jej uszkodzenie. Ponadto przyspieszają odkładanie się tkanki tłuszczowej i tworzenie się podskórnych grudek cellulitu. Kąpiele w twardej wodzie wymagają użycia większej ilości mydła oraz szamponu, aby uzyskać pianę. Przez to skóra jest bardziej narażona na ich działanie drażniące i wysuszające.

:-ZKlimatyzowane pomieszczenia i centralne ogrzewanie
Powietrze w pomieszczeniach, zarówno w domu jak i w pracy ma często zbyt niską wilgotność, co sprzyja wysuszeniu skóry. Szczególnie szkodliwe dla naszej skóry jest centralne ogrzewanie i klimatyzacja.Gruczoły nie nadążają z nawilżaniem skóry i staje się ona coraz mocniej wysuszona.
Bardzo suche powietrze panuje również w samolotach.

:-ZSolarium
Szczególnie niekorzystnie działają intensywne kąpiele słoneczne i zbyt częste wizyty w solarium. Powodują, że skóra staje się sucha, bardziej szorstka oraz pomarszczona. Do powstania zmarszczek w największym stopniu przyczyniają się promienie UVA, które docierają do najgłębszych warstw skóry.
:-? O zgrozo niestety Polki kozystają z niego do woli.

Do góry stronyOffline

bellatre1

Post #3 Ocena: 0

2010-02-22 11:12:03 (15 lat temu)

bellatre1

Kobieta

Cytat:

2010-02-22 10:59:19, BOGNA35 napisał(a):
hejka! co to jest jak robie testy na rodzaj skory to wychodzi ze jest tlusta a skora na czole łuszczy sie strasznie jakby byla za sucha -jaki krem urzywac?

Oczywiście ,że tak może być .Twoja skóra ma dużo lipidów tz. tłuszczy a jednoczesnie może być odwodniona.martwy naskórek także może zalegać na tych partiach i wynikiem jest łuszcząca się skóra.
Polecam microdermabrazję korundową :-]
dlaczego?
Złuszcy nadmiar naskórka,wygładzi czoło,zwęży pory skóry,zminimalizuje wydzielanie łoju.A co najważniejsze ,kremy bedą się cudownie wchłaniały i zniknie suchosc Twojego czoła.
Zapraszam na zabieg:-)
działanie jest juz po pierwszym zabiegu.zalecanych jest od 5-10 dla odnowy biologicznej naskórka.

Do góry stronyOffline

bellatre1

Post #4 Ocena: 0

2010-02-22 11:15:33 (15 lat temu)

bellatre1

Kobieta

Kończąc sprawę przyczyn suchej skóry dodam;

:-ZŹle dobrana dieta
Niewłaściwa dieta (uboga w wolne kwasy tłuszczowe) oraz przede wszystkim niewystarczające dostarczanie wody do organizmu może również manifestować się suchą, łuszczącą skórą.
Należy wypijać dziennie ok. 1,5 – 2 litrów niegazowanej wody mineralnej, aby nawilżyć skórę od środka.
Nasza dieta powinna być także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Kilka łyżek oliwy z oliwek do sałatki pomoże skórze zachować elastyczność.
Świetny efekt dają także kapsułki witaminy A+E.

Śledżcie ten wątek napisze więcej:-]

Do góry stronyOffline

bellatre1

Post #5 Ocena: 0

2010-02-22 11:20:20 (15 lat temu)

bellatre1

Kobieta

giziunia Pamiętam o Tobie.
Śledż wątek dotyczący suchej skóry.Postanowiłam napisać więcej na ten temat.Kazdy może przeanalizowac swoją skórę na tej podstawie.Jeżeli to nie pomoże,zapraszam.

2010-02-21 20:29:06, giziunia napisał(a):
Witam, mam dość powszechny jak na Anglię problem, ale mimo wszelkich działań nic mi nie pomaga. Pracowałam jakiś czas w dość niskiej temperaturze i w tym samym czasie miałam problemy hormonalne (niski poziom estrogenów). Po pewnym czasie moja cera stała się strasznie wrażliwa (nigdy wcześniej taka nie była) i występuje na niej miejscowy bardzo czerwony rumień, który pojawia się na twarzy w formie nieregularnych kształtów, bardzo piecze i jest bardzo czerwony. Zdaję sobie sprawę, że mam cerę naczynkową i wiem, jak się ją pielęgnuje. Zmieniłam pracę ponad rok temu, a gra naczyniowa trwa dalej, cokolwiek podrażnia moją cerę i wszelkie kosmetyki do cery naczynkowej jedynie chwilowo łagodzą objaw (nawet nie od razu). Miałam już 5 zabiegów laserowych na zamykanie naczynek, a muszę dodać, że o dziwo nie mam na twarzy widocznych gołym okiem naczynek i często moja cera jest normalnego koloru. Wystarczy jednak jak wypiję lub zjem coś ciepłego, powrót do ciepłego domku ze spaceru, podekscytowanie, zdenerwowanie, alkohol, czy jakikolwiek dotyk twarzy i reaguje niesamowicie mocno. Co mogłaby mi Pani poradzić, bo szczerze rozkładam już ręce i kompletnie nie wiem co robić. W dodatku owe zaczerwienienia są na tyle intensywne, że wstyd mi się już ludziom na oczy pokazać i tylko psioczę na tą Anglię, że mi cerę zepsuła. Pozdrawiam.

:-o:-o:-o

Do góry stronyOffline

bellatre1

Post #6 Ocena: 0

2010-02-22 11:30:05 (15 lat temu)

bellatre1

Kobieta

Jak wyglada skóra sucha?

:-ZSucha skóra jest matowa, traci elastyczność i gładkość, a jej powierzchnia często się łuszczy.Często pojawia się nieprzyjemne uczucie ściągnięcia, a nawet świądu, czy pieczenia.
Sucha skóra jest bardziej wrażliwa na urazy mechaniczne(np.wyciskania zaskórników) i ma większą skłonność do pękania i tworzenia szczelin. Wysuszona skóra ulega łatwiej podrażnieniu, a nawet uczuleniu, co może manifestować się zaczerwieniem, swędzeniem, łuszczeniem, a w ostrych przypadkach tworzeniem pęcherzy.
:-o

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-02-22 11:40:27 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

bellatre1

Post #8 Ocena: 0

2010-02-22 11:42:54 (15 lat temu)

bellatre1

Kobieta

:-):-):-)Pielęgnacja skóry suchej:-):-):-)

Naturalne źródło wody dla skóry mogą stanowić kąpiele, przy czym nie powinny one być zbyt częste i zbyt długie, i najlepiej w nie za gorącej wodzie. Bardzo ważne jest, aby do kąpieli nie używać zwykłych mydeł, pieniących płynów i żeli.Do pielęgnacji suchej skóry zalecane są łagodne, niealkaliczne subst. myjące (naturalne mydła lub olejki do kąpieli).
Przy wyjściu z kąpieli parowanie wody z warstwy rogowej gwałtownie wzrasta, dlatego wskazane jest szybkie wytarcie skóry ręcznikiem i nałożenie kremu lub emulsji nawilżającej zaraz po kąpieli lub prysznicu.
Do mycia skóry twarzy należy uzywać kosmetyków bez mydła.Są juz w sprzedazy tz.żele do mycia bez mydła.Dobrym rozwiązaniem sa także mleczka i śmietanki.Ja jednak zalecam aby zawsze po umyciu takimi preparatami uzyć dodatkowo wody a nastepnie toniku.Woda użyta do mycia może być mineralna bądż przegotowana.

Nawet jeśli na co dzień nie mamy problemów z suchą skórą, wybierając się w daleką podróż samolotem, urlop do ciepłych krajów lub znajdując się w innych okolicznościach sprzyjających wysuszeniu skóry, powinniśmy pamiętać o zabraniu ze sobą preparatów nawilżających i natłuszczających skórę.

Pielęgnacja i profilaktyka suchej skóry to nie tylko problem kobiet. Dotyczy on również mężczyzn 8-)i to szczególnie tych, którzy lubią aktywnie spędzać wolny czas oraz chętnie korzystają z solariów.

Niezmiernie ważne jest dobranie odpowiedniego preparatu.
:-D
Nie podam tu najlepszego preparatu, bo to zależy od czynników opisanych wcześniej.

W większości przypadków stosując się do powyższych wskazówek i używając regularnie kremów nawilżających, można poradzić sobie z problemem suchej skóry. Nie ma uniwersalnego schematu ich stosowania. Częstość nakładania kremu powinna być dostosowana indywidualnie do naszych potrzeb.
W przypadkach, kiedy nie możemy poradzić sobie z problemem suchej skóry, warto udać się do lekarza dermatologa, aby wykluczyć genetycznie uwarunkowaną skłonność do suchej skóry w przebiegu atopii.

w dalszej cześci podam składniki kremów na jakie warto zwracać uwagę gdy kupujecie kremy do skóry suchej.
:-P

Do góry stronyOffline

bellatre1

Post #9 Ocena: 0

2010-02-22 11:50:06 (15 lat temu)

bellatre1

Kobieta

Cytat:

2010-02-22 11:40:27, mariola72 napisał(a):
Witam...na palcu wskazujacym strasznie luszczy mi sie naskorek,tzn nawet dokladnie nie wiem jak to opisac,w kazdym razie ta skora peka i robia sie rany,ktore bola,nie pomaga zluszczanie,nie pomagaja zwykle kremy,juz sama nie wiem co robic...to samo z lokciami,kiedys wystarczylo,ze po kapieli polozylam duza warstwe kremu i bylo ok,ale teraz juz to nie zdaje rezultatu...moje lokcie sa okropne,to z tym zrobic...pozdrawiam

Mariolko pójść do lekarza ,być może to jest jakieś atopowe zapalenie skóry.
Po konsultacji możesz także spróbować kosmetyków z dodatkiem mocznika.Ma on działanie keratolistyczne,złuszczające i pomaga w łagodny sposób.
Poszukaj kosmetyków o nazwie Alpresan.Maja oni pianki do ciała z mocznikiem nawet dla maluszków.Jak dobrze pamiętam oznaczone są cyframi.Ja próbowałam 1 dla stóp mojej córeczki,gdy łuszczały się.Dla siebie 2 i 3- maja w sobie mocznik i pieknie wygładzają skórę ciała.Są to farmaceutyki więc nie posiadaja zapachów,badż pachna naturalnie.
Świetne są tez kremy firmy Gehwol.Idealny mógłby być ten w formie masci.Jest on na pekającą skórę.Stosujesz na noc ,najlepiej owijając chore miejsce .Po kilku użyciach skóra nie krwawi i staje się jednolita.
Moge wysłać małe opakowanie 5f plus przesyłka.
pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: bellatre1 22-02-2010 22:22 ]

Do góry stronyOffline

BOGNA35

Post #10 Ocena: 0

2010-02-22 11:54:29 (15 lat temu)

BOGNA35

Kobieta

Z nami od: 12-02-2010

dziekuje za info.mieszkam jakies 400km od menchesteru ale popatrze moze tutaj robia takie zabiegi.ogolnie to mam cere łojotokowa kiedys czesto robiłam oczyszczanie a potem przed slubem złuszczanie naskorka wiec pewnie warto teraz odwiedzic kosmetyczke pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 18.6 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17.6 | 18.6 | 19.6 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,