MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

terri007

Post #1 Ocena: 0

2007-11-07 08:37 (18 lat temu)

terri007

Z nami od: 19-07-2007

>>>>W Anglii 30 lat temu tez malo kto kupowal domy, bo nie bylo tak ogolnie dostepnych kredytow jak teraz.
NIE PRAWDA. W Anglii kupowali domy (oczywiscie na kredyt hipoteczny od od 19tego wieku).
Ja sama (jako wolna kobieta i.e. bez meza) dostalam kredyt ponad 30 lat temu.
Ale 'vitek', ktory niekiedy az mnie fascynuje jednego nie dodal. Prosze poczytac nie tylko o zarabianiu pieniedzy na inwestycji domow (terazniejsza tendencja) ale tez o 'negative equity', gdzie wartosc domu po parunastu latach jest mniejsza jak kredyt zaciagniety na to.
Z jednym sie zgadzam, ze 1000 procent lepiej wydawac pieniadze na splacanie swojego domu niz na wynajem mieszkania. Tylko, ze taka inwestycja powinna byc na pare lat. Nikt sie nie zrobi milionerem za rok albo dwa.
Jak juz nikt nie chce glosno mowic - ceny domow moga isc do gory, ale tez na dol.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tygrysek78

Post #2 Ocena: 0

2007-11-07 08:38 (18 lat temu)

tygrysek78

Kobieta

Z nami od: 30-12-2006

Cytat:

2007-11-07 07:57, Richmond napisał(a):
Zwykle przy kupnie domu bierze sie ubezpieczenie i jak sie nie dozyje splaty kredytu, to ubezpieczenie pokrywa reszte kredytu i dom wchodzi do masy spadkowej. Jak dzieci dorosna i wyprowadza sie to mozna tez zmienic dom na mniejszy i splacic tym kredyt, a nawet wyjsc na plus z kapitalem.
A jak sie wyjezdza to mozna sprzedac dom, nie ma z tym problemu.
Ludzie jakos zyja i splacaja domy nie martwiac sie na zapas, ze za 20 lat moga stracic prace. Zreszta skad to zalozenie? Nikt inny w rodzinie nie bedzie mogl pracowac za 20 lat? Dzieci nie pomoga rodzicom? Rata kredytu bedzie znacznie nizsza w stosunku do dochodow za 10-20 lat.
Ludzie zaczynaja tutaj po raz drugi w wieku 50 lat i biora kredyty na domy.

A propos mam wiecej niz 22 lata.

Podpisuje się pod tą wypowiedzią! Zawsze jest jakieś rozwiązanie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2007-11-07 10:21 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2007-11-07 08:37, terri007 napisał(a):
NIE PRAWDA. W Anglii kupowali domy (oczywiscie na kredyt hipoteczny od od 19tego wieku).
Ja sama (jako wolna kobieta i.e. bez meza) dostalam kredyt ponad 30 lat temu.

Akurat wczoraj pozyczylam ksiazke o budownictwie z lat 1930. i na poczatku jest sporo o samej historii kupowania/wynajmowania. W latach 1930 byl najwiekszy boom budowlany w UK i bardzo wiele osob stalo sie wtedy posiadaczami swoich nieruchomosci. Bylo porownanie do XIX wieku, kiedy ludzie zwykle wynajmowali, ale XX wiek to juz czas coraz wiekszej ilosci kredytow i kupowania na wlasnosc.

Cytat:

Ale 'vitek', ktory niekiedy az mnie fascynuje jednego nie dodal. Prosze poczytac nie tylko o zarabianiu pieniedzy na inwestycji domow (terazniejsza tendencja) ale tez o 'negative equity', gdzie wartosc domu po parunastu latach jest mniejsza jak kredyt zaciagniety na to.

Pytanie czy kupujemy dom by w nim mieszkac, czy zmieniamy co 2/5 lat, by zarabiac na tym i kupowac wiekszy/lepszy itp? Jesli ktos planuje w jednej nieruchomosci pozostac 10-20 lat to ma znacznie mniejsze szanse stracic na tym finansowo w zwiazku z krachem czy korekta cen. Po prostu sprzeda nieruchomosc pozniej.

Kolejna sprawa: by uniknac negatywnego kapitalu wystarczy uzbierac odpowiednio duzy depozyt. Jak ktos bierze 100% kredytu na dom, ma znacznie wieksza szanse zejsc na minus w krotkim czasie. Bardzo prawdopodbne przy kupnie tzw. new build za zbyt wygorowana cene.

Oczywiscie, ze ceny moga wzrosna jak i spasc. Ale czy my mowimy tu o inwestowaniu czy o mieszkaniu we wlasnych 4-katach?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

vitek

Post #4 Ocena: 0

2007-11-07 10:37 (18 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Jeszcze tylko jedno dodam i już mnie nie ma. Ceny domów są obecnie poza wszelkim zdrowym rozsądkiem. Chyba Maja pisała jak kiedyś była świadkiem wybudowania całego piętra domu w pół godziny. I to piętro będzie teraz wystawione na sprzedaż za jakieś marne Ł50k!!
A ja kupiłem swój samochód za Ł4,000. Gdyby kosztował Ł10,000 to bym go nie kupił, bo skalkulowałbym że a. nie stać mnie b. cena jest zawyżona c. bardziej opłaca się jeździć taksówkami d. nie będę nabijał kabzy spekulantom. I taka sytuacja jest właśnie na rynku domów. Opowieści o racie hipoteki 'niewiele wyższej' od czynszu radzę między bajki włożyć. Powiedzmy jasno że przy obecnej sytuacji mortgage = oddawanie większej części zarobków bankowi przez 30 lat czyli większość życia zawodowego aby na starość stać się właścicielem zabytku z 19. wieku i za kilka lat w nim wykitować. Jeżeli ktoś jest z tym happy, to proszę. Ja poczekam aż bańka pęknie i ceny zejdą na ziemię (a jeśli to nie nastąpi, to przeżyję)
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #5 Ocena: 0

2007-11-07 10:38 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2007-11-07 10:55 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nikt nie przeczy, ze ceny w chwili obecnej sa bardzo wysokie i warto uwazac na nieralne ceny nowych mieszkan/domow. Jak ktos moze lub chce czekac to czemu nie.

Co do kosztu wynajmu kontra raty za kredyt to wszystko zalezy co i gdzie sie wynajmuje. W niektorych rejonach koszt jest zblizony, w niektorych jest spora roznica na rzecz wynajmu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2007-11-07 11:12 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2007-11-07 14:18 (18 lat temu)