Ciesze sie bardzo, ze moi rodzice mieszkaja w slabo rozwinietej Polsce z domem na wlasnosc - nikt ich nie wywali na bruk na starosc.
Str 2 z 3 |
|
---|---|
Awa | Post #1 Ocena: 0 2007-11-06 19:18 (18 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2006 Skąd: Manchester |
Vitek, chyba zostane Twoja fanka - nie wiem, czy zdajesz sobie sprawe, ze brzmisz jak rodowity Yorkshireman, asymilacja na sto procent! Nb, czy nie jestes przypadkiem krewnym 'czulego wojtka' z forum onetu?
Ciesze sie bardzo, ze moi rodzice mieszkaja w slabo rozwinietej Polsce z domem na wlasnosc - nikt ich nie wywali na bruk na starosc. Awa
|
tygrysek78 | Post #2 Ocena: 0 2007-11-06 23:35 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2006 Skąd: Manchester |
Cytat: 2007-11-06 10:45, docker napisał(a): ale zes vitek blysnal inteligencja ![]() ![]() tak sie sklada ze moj mortgage za moja kupe cegiel jest niewiele drozszy od rentu. a za 20 lat bedzie juz splacony. a ty za to bedziesz wynajmowal i placil komus pieniadze albo wrocisz do polski i bedziesz miszkal u mamusi albo w mieszkanku po babci. jak nie masz pojecia albo paru szarych komorek to nie wypowiadaj sie bo szkoda cie sluchac Nic dodać, nic ująć!!! |
tygrysek78 | Post #3 Ocena: 0 2007-11-06 23:40 (18 lat temu) |
Cytat: 2007-11-06 14:54, aga_julia_oliver napisał(a): Ja swoj dom kupilam nie dlatego, zeby zablysnac w towarzystwie (bo nie mam przed kim) ale tak jak kazdy logicznie myslacy czlowiek przeliczylam, ze wynajmowanie sie nie oplaca na dluzsza mete. Pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: <i>aga_julia_oliver</i> 06-11-2007 14:55 ] Ja też nie mam zamiaru płacić komuś za wynajem jeśli moge płacić za SWOJE. Podkreślam to bo uważam że mimo kredytu dom jest mój i to ja nim moge rozporządzać a nie bank!!! |
stokesay | Post #4 Ocena: 0 2007-11-06 23:43 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
na temat vitka to juz na prawde GROOO osob wypowiedzialo sie na temat jego 'zyczliwych' i 'cennych' komentarzy
![]() wracajac do tematu to znajdziesz masse informacji (oczywiscie w pewnej jego czesci watek rowniez o vitku, a jak ![]() pozdrawiam Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
tygrysek78 | Post #5 Ocena: 0 2007-11-06 23:45 (18 lat temu) |
Cytat: Ktoś może mieć inne priorytety niż oddawanie do końca życia większej części zarobionych pieniędzy bankowi tylko po to aby być dumnym właścicielem kupy cegieł. Jakie inne priorytety? Płacenie komuś obcemu za wynajem (ale nie bankowi)? Bez nawet najmniejszej szansy na to że kiedyś (chociazby miało to być za 100lat!)ta "kupa cegieł" będzie twoją własnością? To się dopiero nazywa "wyrzucaniem pieniędzy w błoto". [ Ostatnio edytowany przez: tygrysek78 07-11-2007 00:20 ] |
|
|
vitek | Post #6 Ocena: 0 2007-11-07 00:38 (18 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Oczywiście jak ktoś ma 22 lata (średnia wieku na tym forum) to ma nieco inną perspektywę. A ja np. nie mam szans spłacić hipoteki za 3 bedroom house zanim przejdę na emeryturę (albo wyciągnę kopyta, whichever is the shorter period) biorąc pod uwage średnią przewidywalną długość życia, ceny domów i moje dochody. Musiałbym przeznaczać większą część dochodów rodziny na spłatę kredytu do końca życia a i tak zostawiłbym spadkobierców w długiem na karku. Nie wspominając już o tym że być może wrócę kiedyś do kraju i wtedy dom w Anglii będzie mi potrzeby jak dziura w moście, a także o tym że nie mam złudzeń że będę pracował tu gdzie pracuję do końca życia, prędzej czy później przyjdzie okres bez pracy i dochodów i co wtedy, nerkę mam sprzedać na czarnym rynku żeby mi domu nie odebrali?
Jak widzicie nie wszystko na tym świecie jest czarno/białe jak wam się wydaje. Pozdrawiam wszystkich właścicieli domów PS. Tygrysek tylko ci się wydaje że możesz rozporządzać domem. Naprawdę nie możesz nic a bank może wszystko. A inne priorytety? Samochody, podróże, ciuchy, komputery, knajpy, dziwki, mógłbym jeszcze długo wymieniać na co można wydać pieniądze ![]() [ Ostatnio edytowany przez: vitek 07-11-2007 00:44 ] The Mythbuster
|
vitek | Post #7 Ocena: 0 2007-11-07 00:55 (18 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Cytat: 2007-11-06 14:54, aga_julia_oliver napisał(a): Kurcze, a ja zylam w blogiej nieswiadomosci, ze mieszkam w kraju "lepiej rozwinietym". Ale cios... Pozory mylą. Główne gałęzie gospodarki brytyjskiej to produkcja kanapek, takeaways oraz dystybucja i sprzedaż towarów przypływających w kontenerach z Chin. Najbardziej skomplikowany produkt angielski dostępny w sklepie to miotła. Skoro tak wygląda gospodarka rozwiniętego kraju... Poza tym nie zauważyłem aby jakiś szczególnie wysoki procent emerytów był tu 'na garnuszku państwa'. Pracowali i płacili składki a na starość mają emeryturę, tak jest również w większości innych krajów The Mythbuster
|
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2007-11-07 07:57 (18 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Zwykle przy kupnie domu bierze sie ubezpieczenie i jak sie nie dozyje splaty kredytu, to ubezpieczenie pokrywa reszte kredytu i dom wchodzi do masy spadkowej. Jak dzieci dorosna i wyprowadza sie to mozna tez zmienic dom na mniejszy i splacic tym kredyt, a nawet wyjsc na plus z kapitalem.
A jak sie wyjezdza to mozna sprzedac dom, nie ma z tym problemu. Ludzie jakos zyja i splacaja domy nie martwiac sie na zapas, ze za 20 lat moga stracic prace. Zreszta skad to zalozenie? Nikt inny w rodzinie nie bedzie mogl pracowac za 20 lat? Dzieci nie pomoga rodzicom? Rata kredytu bedzie znacznie nizsza w stosunku do dochodow za 10-20 lat. Ludzie zaczynaja tutaj po raz drugi w wieku 50 lat i biora kredyty na domy. A propos mam wiecej niz 22 lata. Carpe diem.
|
Post #9 Ocena: 0 2007-11-07 08:31 (18 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
tygrysek78 | Post #10 Ocena: 0 2007-11-07 08:34 (18 lat temu) |
Cytat: 2007-11-07 00:38, vitek napisał(a): PS. Tygrysek tylko ci się wydaje że możesz rozporządzać domem. Naprawdę nie możesz nic a bank może wszystko. A inne priorytety? Samochody, podróże, ciuchy, komputery, knajpy, dziwki, mógłbym jeszcze długo wymieniać na co można wydać pieniądze ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>vitek</i> 07-11-2007 00:44 ] Bez komentarza. Nie chce mi się tłumaczyć bo nie ma sensu tłumaczyć człowiekowi dla którego samochód czy pójście na dziwki jest ważniejsze niż posiadanie domu. ![]() |