MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wazne prosze przeczytaj

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 20 z 25 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 19 | 20 | 21 ... 23 | 24 | 25 ] - Skocz do strony

Str 20 z 25

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

vitek

Post #1 Ocena: 0

2008-11-27 18:58:36 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

To co powiedział konsul że w przypadku dzieci z Polski kontaktują się polską opieką społeczną, właśnie o to mi chodziło, angielski sąd nie może przekazać polskiego dziecka rodzinie brytyjskiej!
Jeżeli zdecydowali odebrać ci dziecko powinni odesłać małego do Polski a tam możesz złożyć wniosek o przejęcie opieki jako że jesteś rodzicem. Orzeczenia sądu brytyjskiego nie mają mocy w Polsce. Odmówić ci prawa do dziecka mógłby tylko polski sąd rodzinny po przeprowadzeniu rozprawy.
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

mak4701

Post #2 Ocena: 0

2008-11-27 19:02:05 (17 lat temu)

mak4701

Kobieta

Z nami od: 12-04-2007

No dla mnie tez to jest niewiarygodne ze inny kraj niz ma sie obywatelstwo odbiera prawa rodzicielskie....???:-o:-o:-o
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2008-11-27 19:17:13 (17 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

To jest urok mieszkania w innym kraju i podleganie pod jego jurydykcje. Do tego dochodzi status rezydenta, wiec zadeklarowny zamiar pobytu dlugoterminowego.
Jesli Polak (wstaw dowolna narodowsc)popelni przestepstwo w UK, sprawa jest rozpatrywana przez sad brytyjski. Ewentualnie mozna sie starac o realizacje wyroku ( w przypadku skazania na wiezienie) w kraju pochodzenia.
Tu zupelnie inaczej to wyglada, dziecko nie ma wiezi z Polska, od urodzenia przebywa w UK, sad kieruje sie dobrem dziecka, nie uczuciami rodzicow.

Do góry stronyOffline

szkrabusia

Post #4 Ocena: 0

2008-11-27 19:19:31 (17 lat temu)

szkrabusia

Kobieta

Z nami od: 18-09-2008

Wiecie co ja mogę nawet zrozumieć ze sąd angielski ogranicza jakiemuś polakowi prawa rodzicielskie lub je zabiera niech będzie to podtrzymane w Polsce ok
Ale nie rozumiem dlaczego dziecko nie może trafić do polskiej rodziny czy to spokrewnionej czy zastępczej jak dla mnie absurd!

Do góry stronyOffline

szkrabusia

Post #5 Ocena: 0

2008-11-27 19:20:59 (17 lat temu)

szkrabusia

Kobieta

Cytat:

2008-11-27 19:17:13, karjo1 napisał(a):

Tu zupelnie inaczej to wyglada, dziecko nie ma wiezi z Polska, od urodzenia przebywa w UK, sad kieruje sie dobrem dziecka, nie uczuciami rodzicow.

A stopień spokrewnienia to nie więź?

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2008-11-27 19:25:38 (17 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Nie, chodzi o kontakt z rodzina. Zreszta niekoniecznie rodzina moze sie zgodzic na adopcje. Poza tym w trakcie sprawdzania potencjalnych adoptujacych, moze sie okazac, ze nie zapewnia dziecku bezpieczenstwa/izolacji od osoby pozbawionej praw rodzicielskich.

Do góry stronyOffline

vitek

Post #7 Ocena: 0

2008-11-27 19:27:34 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2008-11-27 19:17:13, karjo1 napisał(a):
Do tego dochodzi status rezydenta, wiec zadeklarowny zamiar pobytu dlugoterminowego.
Jesli Polak (wstaw dowolna narodowsc)popelni przestepstwo w UK, sprawa jest rozpatrywana przez sad brytyjski.

Alex nie popełnił przestępstwa o ile mi wiadomo.
Nie zadeklarował także zamiaru długiego pobytu czy rezydencji
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

szkrabusia

Post #8 Ocena: 0

2008-11-27 19:30:51 (17 lat temu)

szkrabusia

Kobieta

Cytat:

2008-11-27 19:25:38, karjo1 napisał(a):
Nie, chodzi o kontakt z rodzina. Zreszta niekoniecznie rodzina moze sie zgodzic na adopcje. Poza tym w trakcie sprawdzania potencjalnych adoptujacych, moze sie okazac, ze nie zapewnia dziecku bezpieczenstwa/izolacji od osoby pozbawionej praw rodzicielskich.

A słyszałeś o polskich rodzinach zastępczych, adopcyjnych. wg sądu dziecko ma zostać na terenie uk i koniec nie ma mowy o tym że jest obywatelem polskim że może by wróciło do polski . przejrzyj poprzednią stronę

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2008-11-27 19:41:00 (17 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Jeden drobiazg, kto pokryje koszty procedury? Na razie w UK obowiazuje jurysdykcja angielska i wyroki sadow angielskich. A jeden z nich okreslil warunki adopcji. Byla przedstawiona rodzina polska, nie spelniajaca wymogow, wiec koleja rzeczy adopcja bedzie wsrod angielskich rodzin.
Wlasciwie co za roznica, wazne jest, by chlopiec byl bezpieczny i pod dobra opieka.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2008-11-27 19:58:52 (17 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2008-11-27 19:02:05, mak4701 napisał(a):
No dla mnie tez to jest niewiarygodne ze inny kraj niz ma sie obywatelstwo odbiera prawa rodzicielskie....???:-o:-o:-o

Dla mnie nie do pomyslenia raczej byloby, zeby kraj, w tym przypadku UK, patrzyl przez palce na cierpienia dziecka, tylko dlatego, ze rodzice maja paszport (tutaj polski).

Jak wczesniej polemizowalam, sad nie odda dziecka matce, bo nie wierzy w jej zapewnienia (co oznacza ze zaczela wierzyc w zarzuty, sedzia pomyslal, teraz zaczela, a jak sie sprawa zakonczy to szybko skonczy w nie wierzyc). Czy nigdy nie spotkaliscie sie z kims kto was o czyms zapewnia ale widoczne jest ze to sa tylko powierzchowne zapewnienia? Bo ja niejednokrotnie....

Inna sprawa, ze jakiekolwiek sugestie (proponowanie osob ktore moglyby sie zajac dzieckiem w Polsce) ze strony ojca bylyby oceniane sceptycznie przez sad (ojciec oskarzony o wyrzadzenie krzywd dziecku, wiec skad pewnosc ze ma na celu przyszle bezpieczenstwo i szczescie dziecka???

Zakladam, ze zaraz posypie sie na mnie masa krytycznych odpowiedzi, a ja swoje wnioski tylko wystawiam na podstawie tego co przeczytalam na tym forum i na kilku innych stronach internetowych, na podstawie logicznych wnioskow, i pewnego doswiadczenia w podobnych sprawach. Moje spostrzezenia zapewne nie beda nowoscia dla ojca, bo zaloze sie ze tych samych (albo bardzo podobnych) argumentow uzywal sad w oparciu o raporty Social Services (Child Protection), Cafcas, itd

Zeby miec dobra linie obrony, to najpierw sie szuka luk w swojej sprawie, atakujac z kazdej strony, bo w sadzie napewno te nieuzupenione luki wykorzysta przeciwnik

Ada

Do góry stronyOffline

Strona 20 z 25 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 19 | 20 | 21 ... 23 | 24 | 25 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,