Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Londyn » Mieszkanie i praca w Londynie |
| Autor | (Odpowiedzi: 8) |
|---|---|
| hotaru | Post #1 2007-06-12 13:05 (2 lata temu) |
Z nami od: 12-06-2007 |
Witam. W połowie lipca przyjeżdżam z chłopakiem do Londynu i chciałam się dowiedzieć czy znalezienie mieszkania to duży problem? i w jaki sposób powinniśmy rozpocząć jego poszukiwanie.
Ola
|
| domina86 | Post #2 2007-06-14 18:34 (2 lata temu) |
Z nami od: 19-10-2006 Skąd: Londyn-Stratford |
ze znalezieniem mieszkania nie ma problemu........ problem jest z tym jak to mieszkanie wyglada, gdzie jest i ile osob w nim mieszka. ceny sa 'cudownie' wysokie, za dwuosowbowy pokoj zaplacisz min.100 na tydzien,przewaznie 120,plus depozyt(przewaznie 2 tyg). jezeli chodzi o to gdzie znelzc ogloszenia to pzrede wszystkim polecam gumtree.com . tak osobiscie to radzialabym nie wynajmowac od Polakow,ale mozesz znalezc ogloszenia w polskich gazetach w Londynie (ale to jak juz tutaj bedziesz)
|
| mateusz53 | Post #3 2007-07-01 20:19 (rok temu) |
Z nami od: 30-06-2007 Skąd: nowy sacz |
mam prosbe czy ktos moze udzielic mi informacji na temat pracy na wakacje w londynie gdzies w kuchni kzda praca jest dla mnie dobra!!musialem wyjechac do pracy z polski rzucic szkole i szukac tu jakiejs pracy z powodow rodzinnych bardzo prosze o pomoc!!
Mateusz Ozimek
|
| _Steve_ | Post #4 2007-07-01 20:36 (rok temu) |
Z nami od: 17-05-2007 Skąd: |_ [] |\| |] [] |\| |
Poprzeglądaj TUTAJ
nie próbuj zrozumieć decyzji moderatora
|
| mateusz53 | Post #5 2007-07-02 17:14 (rok temu) |
Z nami od: 30-06-2007 Skąd: nowy sacz |
dzieki bardzo napewno przegladne:)<dziekuje>
Mateusz Ozimek
|
| natalia_t | Post #6 2007-07-11 10:36 (rok temu) |
Z nami od: 04-07-2007 Skąd: Gorlice |
Witam, chcialabym poprosic o rade, bo nie za bardzo wiem gdzie sie zwrocic.W polowie Lipca przyjezdzam do londynu i jak wyglada zatrudnienie nieletnich?jesat jakis problem ze znalezieniem pracy?musze miec jakies dokumenty z Polski jesli chca mnie zatrudnic.PROSZE O POMOC.Pozdrawiam
|
| Mr_November | Post #7 2007-07-13 00:49 (rok temu) |
Z nami od: 13-07-2007 Skąd: Mars |
Cytat: 2007-06-12 13:05, hotaru napisał(a): Witam. W połowie lipca przyjeżdżam z chłopakiem do Londynu i chciałam się dowiedzieć czy znalezienie mieszkania to duży problem? i w jaki sposób powinniśmy rozpocząć jego poszukiwanie. Przez pierwszy tydzien zatrzymajcie sie w hotelu, bedziecie miec czas aby ogladac mieszkania na miejscu. Najtansze hotele sa dostepne przez te strony: www.hotelsclick.com, www.hotelclub.net, www.londontown.com Bedziecie szukac mieszkania czy pokoju? Tydzien to wystarczajaco duzo czasu aby znalezc lokum. Zacznijcie poszukiwania na www.gumtree.com, pozniej www.loot.com lub, jesli nie lubicie internetu, ogloszenia znajdziecie w gazecie Loot dostepnej w kazdym sklepie z prasa. Najlepiej zadzwonic do kilku osob, ktore reklamuja mieszkania i upewnic sie, ze nie sa agentami, i przy okazji umowic sie na ogladniecie mieszkania. 75% ogloszen mieszkan to agenci! Nie dotyczy to pokojow. Jesli nie macie nic przeciwko agentom, polecam www.findaproperty.com lub www.rightmove.co.uk - znajduje sie tam spis wiekszosci mieszkan dostepnych obecnie pod wynajem w Wielkiej Brytanii. Nie wynajmujcie mieszkania "w ciemno" (na przyklad przed przyjazdem). W Londynie wiele mieszkan jest bardzo starych i brzydkich i nieciekawie pachnacych, niektore natomiast sa nowoczesne - a cena, zdjecia oraz opis moga byc mylace. Zawsze ogladnijcie mieszkanie zanim sie zdecydujecie. Jesli wiecie juz, gdzie bedziecie pracowac, najlepiej szukajcie mieszkania tylko w rejonie pracy - oszczedzi wam to stresu, frustracji podczas dojazdow metrem w godzinach szczytu. Jesli nie wiecie, gdzie bedziecie pracowac, wybierzcie ostroznie dzielnice - upewnijcie sie, ze stacja metra jest w poblizu, i ze mieszkanie nie jest zbyt daleko oddalone od centrum oraz, ze jest w miare czysto i bezpiecznie. Lepsze dzielnice sa czesto w zachodnim, poludniowo-zachodnim i polnocno-zachodnim Londynie oraz na poludniowym wschodzie. Unikajcie miejsc na poludnie, wschod i polnocny wschod od centrum jesli nie lubicie brudu i mocnych wrazen. Ceny wynajmu podawane sa zazwyczaj "za tydzien". Przygotujcie sie na zaplate miesiecznego depozytu plus pierwszego miesiaca czynszu z gory. "studio" to kawalerka - sypialnia + kuchnia (czesto w jednym pomieszczeniu) + lazienka. Ceny w Londynie zaczynaja sie od £150 na tydzien "1 bed" lub "one bedroom" - salon, osobna sypialnia, kuchnia + lazienka. Ceny za 1bed zaczynaja sie od 180 GBP na tydzien Ladny pokoj dwuosobowy w dobrej lokalizacji w dzielonym domu mozna dostac od 130 GBP na tydzien, a depozyt jest czesto mniejszy - dwutygodniowy. Jesli chcecie wynajac mieszkanie, od razu po wprowadzeniu sie bedziecie potrzebowac zarejestrowac sie w firmie dostarczajacej gaz, prad, wode oraz w councilu, gdzie bedziecie musieli odprowadzac council tax, czyli podatek dzielnicowy (okolo 100 funtow na miesiac). Wszystkich informacji powinien udzielic wam landlord, czyli wynajmujacy. Powodzenia! [ Ostatnio edytowany przez: Mr_November 13-07-2007 01:05 ] No one dies a virgin, life screws us all.
|
| Mr_November | Post #8 2007-07-13 16:26 (rok temu) |
Z nami od: 13-07-2007 Skąd: Mars |
Cytat: 2007-07-11 10:36, natalia_t napisał(a): Witam, chcialabym poprosic o rade, bo nie za bardzo wiem gdzie sie zwrocic.W polowie Lipca przyjezdzam do londynu i jak wyglada zatrudnienie nieletnich?jesat jakis problem ze znalezieniem pracy?musze miec jakies dokumenty z Polski jesli chca mnie zatrudnic.PROSZE O POMOC.Pozdrawiam Ile masz lat? Jesli powyzej 16 ale ponizej 18 to mozesz pracowac na takich samych zasadach jak kazdy dorosly, za wyjatkiem minimalnej stawki godzinowej dozwolonej prawem, ktora jest nizsza dla mlodziezy. Muisz posiadac wazny paszport, to wystarczy. Wiele 16-17 latkow pracuje w McDonaldzie, KFC, Burger Kingu, w myjniach, roznosza ulotki, rozdaja gazety lub pomagaja w warsztatach samochodowych etc. Niektorzy, ci bardziej zaradni, otwieraja firmy, zarzadzaja stronami internetowymi, zalezy co kto potrafi. Jesli masz ponizej 16 lat, to nie mozesz chyba legalnie pracowac u nikogo, zostaje ci wlasny biznes lub szkola albo praca na czarno, lub jesli wygladasz powaznie, moze cie zatrudnia jesli nie sprawdza wieku (malo kto sprawdza a w kwestionariuszu mozesz sie "pomylic" z rokiem urodzenia). [ Ostatnio edytowany przez: Mr_November 13-07-2007 16:30 ] No one dies a virgin, life screws us all.
|
| natalia_t | Post #9 2007-07-23 23:24 (rok temu) |
Z nami od: 04-07-2007 Skąd: Gorlice |
dziekuje bardzo za odpowiedz,brakuje mi 1,5 miesiaca do 18 ale nie moge dostac pracy bo albo wygladam za młodo, albo wiek ( w przypadku fabryki do której chciałam musze 18 boi sprawdzaja). A pozatym nie ma pracy.. nawet w zadnym sandwichu!pozdrawiam:)
|