|
---|---|
Saki1234 | Post #1 Ocena: 0 2019-05-17 14:13:15 (6 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2019 Skąd: Londyn |
Dzień dobry,
mam takie pytanie sprawy karnej sprzed 15 lat. Sprawa jest już dawno zakończona prawomocnym wyrokiem, który został wykonany. Czy jest taka możliwość w brytyjskim systemie prawnym, aby osoba obca, nie będąca osobą skazaną, której te akta dotyczą, nie będąca rodziną, ani dziennikarzem, mającym interes prawny, otrzymała swobodny dostęp do przeglądania takich akt w archiwum sądu. Mam sygnaturę sprawy, wiem gdzie znajdują się akta, ale czy do takich akt jest swobodny dostęp dla każdego. Jeśli jest potrzebny wniosek o wgląd, to kto decyduje o tym wglądzie i jaka jest procedura? Jeśli możecie to prosiłabym linka do ew. takiej procedury. Dziękuję |
Post #2 Ocena: 0 2019-05-17 16:08:40 (6 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Saki1234 | Post #3 Ocena: 0 2019-05-19 14:35:51 (6 lat temu) |
akta w archiwum są co najmniej 50 lat, wiec zmielone to nie są, ale dziękuję za odpowiedz
|
Post #4 Ocena: 0 2019-05-19 17:32:40 (6 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Saki1234 | Post #5 Ocena: 0 2019-05-20 13:59:51 (6 lat temu) |
Ok. Szczerze mówiąc sądziłam, że tak w ciemno odpowiadasz. Jeśli wiesz, to szczegóły są takie: gość został w Wielkiej Brytanii skazany za posiadanie i rozpowszechnianie pedofilii prawomocnie skazany 2001 i ponownie w 2004 roku. On jest Brytyjczykiem. Nadal jego nazwisko figuruje w bazie pedofili UK i Irlandii. Osoba mi bliska przekonuje mnie, że ten gość przypadkowo wszedł w posiadanie takich materiałów
![]() ![]() |
|
|
AgentOrange | Post #6 Ocena: 0 2019-05-20 14:15:23 (6 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: Osoba mi bliska przekonuje mnie, że ten gość przypadkowo wszedł w posiadanie takich materiałów
![]() ![]() No to niech ta osoba zaprowadzi Cię do sądu i pokaże akta sprawy. To chyba najprostsze rozwiązanie? |
Saki1234 | Post #7 Ocena: 0 2019-05-20 14:26:39 (6 lat temu) |
No nie bardzo bo ja jestem w Polsce, a akta w Londynie. Jechać tylko po to, zeby ewentualnie "pocałowac klamkę", nie bardzo mi się chce, tym bardziej że mam wątpliwości czy to w ogóle możliwe. Jeśli będę wiedziała na 100% to na pewno zrobię sobie wycieczkę
![]() |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2019-05-20 15:40:51 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak i kiedy ktoś wszedł w posiadanie materiałów jest ustalone w raporcie specjalisty i takie "przypadkowe" posiadanie to jest standardowe tłumaczenie, nawet jak raport wykazuje że ktoś np codziennie wpisywal w wyszukiwarkę frazy świadczące o zainteresowaniem materiałami o wykorzystywaniem seksualnym dzieci.
Jak ta osoba jest od 2004 dalej na liscie skazanych przestępców seksualnych, to znaczy że dostał wyrok wiezienia ponad 2.5 roku, co znaczy że albo miał ogromną ilość i najciezszego kalibru materiały, albo też dodatkowo rozpowszechniał te materiały. Podwójne skazanie byłoby dziwnym przypadkiem, a jak ma podstawy do podważenia decyzji sądu, to dlaczego tego nie robi? Sprawy sądowe można sledzic na sali sadowej, akta sprawy (szczegolnie ze wzgledu na ochronę ofiar) nie są informacja publiczna, trzeba mieć podstawy to wglądu w akta, i nie na "chce mi sie" zobaczyć. Jak znajomy w bibliotece akta przegladał, to mógł kopie zrobić, jak uważa że to informacje dostępne. Dlaczego zależy ci na wyglądzie i słuszności wyroku? Jest skazany w związku z osobą z dziećmi? Rejestracja zobowiazuje skazanego do informacji policji o przeżywaniu pod innym niż zarejestrowanym adresem i jest oczywiście warunek odnośnie kontaktów czy przebywania pod adresem gdzie są dzieci. Jak masz informacje, że do kontaktów dochodzi, to nie czekaj na potwierdzenie znajomego info tylko zawiadom policję żeby sprawdzili czy dzieci nie są zagrożone.
Ada
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2019-05-20 21:09:57 (6 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Jest mozliwosc pozyskania informacji, tak jak w ponizszym przypadku:
records |
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2019-05-20 22:33:29 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Informacje może pozyskać tylko osoba odpowiedzialna za dzieci- np jeśli uważasz że dana osoba ktora ma kontakt z sąsiadką/kolezanki/siostry dziecmi może być pedofilem, zgadzasz na policję swoje podejrzenia ale informacji nie dostanie żadną inną osobą oprócz tej którą jest odpowiedzialna za dziecko. Czyli, osoba zgłaszając np że sąsiadka którą ma dzieci zaprzyjaznila się z osobą niezdrowo zainteresowana jej dziećmi, to jeśli ta osoba jest w rejestrze, to matka dzieci zostanie poinformowana, nie osoba zglaszajaca, ktora za potencjalnie zagrożone dzieci nie odpowiada.
Ada
|