|
|
---|---|
Permanentny | Post #1 Ocena: 0 2017-12-29 17:23:25 (7 lat temu) |
Z nami od: 23-10-2017 Skąd: London |
Witam, przyjechała do mnie rodzinka na święta, i chciałbym im pokazac Londyn, problem jest taki ze nie mieszkam w Londynie ani tez nie korzystam z komunikacji miejskiej (a sam widzialem go 2 razy) i tutaj prosze was o pomoc, czy ktoś może mi wytłumaczyc jak moge dojechac najprosciej pod Big Ben, London Eye Tower Brige etc.?
Wiem tylko tyle ze musze dojechac pociągiem na Paddington a dalej juz metrami, tylko którymi gdzie wysiasc i jak wrocic ? Pomoze ktoś ? Dziekuje, Pozdrawiam |
Wielim | Post #2 Ocena: 0 2017-12-29 17:48:03 (7 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
z Paddington musisz sie dostac na stacje Westminster , dojedziesz bezposrednio zolto linia Circle Line albo tez prawdopodobnie zielona linia District Line . Big Ben i London Eye sa kolo siebie dzieli je tylko Westminster Bridge po ktorym mozecie swobodnie przejsc . Z niedalekich miejsc polecam jeszcze Buckingham Palace czy Trafalgar Sq , Westminster Cathedral czy Westminster Abbey wszystko w bliskim zasiegu od stacji Westminster , kilka-kilkanascie minut na piechote . Co do Tower Bridge mozecie isc na piechote od Westminster Bridge wdluz rzeki po jej prawej stronie najlepiej (po tej gdzie jest London Eye) ale to marsz na godzine czy dwie zalezy od tempa. Inna alternatywa jest , jak juz obejrzycie atrakcje na Westminster wsiadzcie spowrotem na tej samej stacji ponownie w linie Zolta albo Zielona i wysiadzcie na stacji Tower Hill . Ewentualnie moecie wziasc lodke ze stacji obok London Eye (Westminster Pier) i wysiasc pod Tower Bridge na stacji Tower Pier. Koszt niej est wysoki - kilka funtow na osobe a lodki co kilkanascie minut chyba
[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 29-12-2017 17:52 ] |
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2017-12-29 17:53:31 (7 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Albo zadzwon po Black Cab, wprawdzie masz za malo postow żeby dostać zniżkę ale Wielim skóry nie zedrze...
![]() |
Permanentny | Post #4 Ocena: 0 2017-12-29 18:00:47 (7 lat temu) |
Cytat: 2017-12-29 17:53:31, andyopole napisał(a): Albo zadzwon po Black Cab, wprawdzie masz za malo postow żeby dostać zniżkę ale Wielim skóry nie zedrze... ![]() Heh, ułatwiło by mi to wszytko, ale myśle ze taniej bedzie jednak komunikacją miejską :D Swoją drogą ciekawy temat Black Cab. Co do tematu, Wielim dziekuje za wypowiedz, pomogło mi to chodz nie wiem czy dam rade :D Wybacz moje pytanie ale nie korzystalem z metra nigdy tutaj. Jak rozpoznam tą żółtą linie ? Jest kolor czy nazwa ? [ Ostatnio edytowany przez: Permanentny 29-12-2017 18:01 ] |
Wielim | Post #5 Ocena: 0 2017-12-29 18:15:16 (7 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Zolta linie rozpoznasz po jej oznaczeniacxh na mapie metra jak i kierunowskazach na stacji kolor zolty i nazwa Circle Line .
Co do black caba nie jest on taki drogi jak myslisz a moze nawet wyjsc Ciebie taniej niz metrem . Za kazda osobe zaplacisz za bilet calodniowy 12 funtow wiec przy 4 osobach jest to juz 50 funtow ! Tymczasem black cab ma jednakowa stawke niewazne od ilosci osob na pokladzie - maksymalnie 5 pasazerow albo 6 jezeli to mercedes vito . Z Paddington na Westminster jest ponad 3 mile co daje okolo 20 funtow za przejazd. Ludzie mysla ze black caby sa strasznie drogie jednak tak nie jest , sam tak myslalem dopoki nie zaglebilem sie kiedys w cennik . Taryfa pierwsza pon-pt od 5 rano do 20 For the first 234.8 metres or 50.4 seconds (whichever is reached first) there is a minimum charge of £2.60 For each additional 117.4 metres or 25.2 seconds (whichever is reached first), or part thereof, if the distance travelled is less than 9656.1 metres there is a charge of 20p Once the distance has reached 9656.1 metres then there is a charge of 20p for each additional 86.9 metres or 18.7 seconds (whichever is reached first), or part thereof [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 29-12-2017 18:17 ] |
|
|
Permanentny | Post #6 Ocena: 0 2017-12-29 18:19:29 (7 lat temu) |
Dziekuje za wyjasnienie, rozwiałeś mi wszystkie wątpliwości a co do Black Caba napisałem na PW.
|
|