odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
glaswegiusz |
Post #1 Ocena: 0 2017-12-21 22:23:24 (7 lat temu) |
Z nami od: 21-12-2017 Skąd: glasgow |
Cześć, witam
Od razu mówie, że zakładam temat w dziale Londynu ze względu na to, że jest najwieksza aktywność, ale myślę, że cała edukacja w UK jest podobna, wiec nie bądźcie uprzedzeni
Lece do Glasgow na stałe za miesiąc i mam dwa pytania - do jakiej klasy sie przepiszę, jeżeli w tym momencie jestem w maturalnej w PL i zostało mi þół roku do końca?
Jeśli chce zostać np hydraulikiem to moge to zrobić kończąc tą szkołę średnią bez odpowiednika matury?
Pozdrawiam i licze na odpowiedź
|

|
 |
|
|
Kanonier30 |
Post #2 Ocena: 0 2017-12-22 13:56:05 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak chcesz zostac hydraulikiem, to po co chcesz sie uczyc? Zrob kurs zawodowy I wszystko w temacie.
Na przyklad:
https://www.cityandguilds.com/qualifications-and-apprenticeships/building-services-industry/plumbing/6189-plumbing-and-domestic-heating#tab=information
Rola edukacji, zwlaszcza zdobytej w Polsce - jak matura - jest ogolnie przesadzona. Wartosc tego dokumentu w Wielkiej Brytanii jest niemal zadna, aby nie powiedziec zerowa.
Jedynie wyzsze kwalifikacje, jak studia z odpowiednia nostryfikacja dyplomu, moga byc przydatne.
Na razie zrob kursy zawodowe I zastanow sie, aby w przyszlosci - kiedy juz bedziesz rezydentem, tudziez mial "settle status" aplikowac na brytyjska uczelnie, na studia. Polska matura nie jest tez nieodzowna.
|

|
 |
|
glaswegiusz |
Post #3 Ocena: 0 2017-12-22 14:44:21 (7 lat temu) |
Rozumiem, tez tak uważam natomiast chodziło mi o to czy owa matura nie jest wymagana do tych kursow hydraulicznych - huk go wie jak tam jest, nie mam zielonego pojęcia jak wygląda system edukacji na wyspach.
Ale skoro nie jest to super, dziękuję serdecznie, teraz rozumiem.
A jak w kwestii pierwszego pytania? Przepisałbym się do college na te ostatnie pół roku czy jak by to wyglądało? [ Ostatnio edytowany przez: glaswegiusz 22-12-2017 14:44 ]
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #4 Ocena: 0 2017-12-22 19:22:33 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie przepiszesz sie na ostatnie pol roku, bo w UK jest inny system nauki. Uwazam ze wielkim bledem byloby zaprzepascic okazje zdania matury. Granic nie zaykaja jeszcze a w UK jak chcesz sie uczyc jak dorosly to musisz placic.
Ada
|

|
 |
|
Mieszko |
Post #5 Ocena: 0 2017-12-22 19:38:31 (7 lat temu) |
Z nami od: 16-07-2009 Skąd: Hastings |
Cytat:
2017-12-21 22:23:24, glaswegiusz napisał(a):
Lece do Glasgow na stałe za miesiąc i mam dwa pytania - do jakiej klasy sie przepiszę, jeżeli w tym momencie jestem w maturalnej w PL i zostało mi þół roku do końca?
Dobrze rozumiem, że zostało tlko pół roku do matury, a ty szkołę rzucasz? Jeśli tak to głupstwo robisz.
|

|
 |
|
|
glaswegiusz |
Post #6 Ocena: 0 2017-12-22 20:04:17 (7 lat temu) |
Dobrze rozumiesz, no matury i tak nie zamierzałem robić, chciałem tylko skończyć szkołę średnią
|

|
 |
|
Melanija |
Post #7 Ocena: 0 2017-12-23 08:53:06 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
A co na to rodzice? Kto będzie sponsorował twoją ucieczkę od matury?
Wiesz jakie są koszta utrzymania w UK? jakiś lokal, życie, szkoła dka dorosłych jest płatna - kurs hudraulika ponad £1000. [ Ostatnio edytowany przez: Melanija 23-12-2017 08:54 ] Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja.
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #8 Ocena: 0 2017-12-23 09:32:57 (7 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Przyjedziesz, w dobrym ukladzie zalapiesz sie na pare miesiecy kursu jezykowego dla wyrownania poziomu, a potem skonczysz 18 lat, koniec obowiazkowej edukacji i radz sobie, jak potrafisz i chcesz. Dalsza edukacja jest pelnoplatna, zwlaszcza dla nowoprzybylych emigrantow, socjal nie istnieje na tym etapie.
W gorszym ukladzie przez pare miesiecy bedziesz biegal i staral sie o miejsce w dowolnej szkole/kursie jezykowym, urzad bedzie szukal, ale niespecjalnie sie z tym spieszyl, az ukonczysz 18 lat. Reszta, jak powyzej.
Skoro jedziesz na stale, to masz juz jakies doswiadczenie zawodowe (bo wyksztalcenie bedziesz mial na poziomie pelnego gimnazjum), prace i lokum zapewnione, przyjaciol i rodzine, ktorzy pomoga sie ogarnac na poczatku, a jezyk (przynajmniej angielski) znasz plynnie.
O zapasie gotowki nawet nie wspominam  .
PS. Styczen/luty, to dosc martwy okres, dopiero wszystko rusza, jesli chodzi o 'any job'. [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 23-12-2017 09:34 ]
|

|
 |
|
Kanonier30 |
Post #9 Ocena: 0 2017-12-23 12:21:11 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie bede Cie "umoralnial", bo piszac, ze chciales ewentualnie skonczyc szkole srednia bez podchodzenia do matury sam podjales decyzje I masz prawo.
Musisz ogarnac ewentualne miejsca pracy, bo faktem jest, ze bedziesz zarabial stawke minimalna (niemal w kazdej fabryce czy magazynie) I jest to kwota nizsza - do 25 Roku zycia - obecnie to 4.05 - ponizej 18 lat - 5.60 w wieku pomiedzy 18-20...
https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates
zatem duzo nie zarobisz I to nawet jak bedziesz jechal 50-70 godzin w tygodniu. Niemniej, znasz angielski - nie zakladam, ze jest inaczej, jesli chcesz robic kursy zawodowe w UK - to mozesz dac rade. Wystarczy zapytac o mozliwosc kredytowania kursu, platnosci ratalnych itd. I matura z Polski nie jest Ci potrzebna. Nikt nie bedzie o to pytal. Spoko.
Rozwiazaniem w przyszlosci - po kursie - jest zarejstrowanie sie jako self-employed (zaczynasz wlasna dzialalnosc gospodarcza) I uzyskanie numeru UTR...I jedziesz.
Natomiast, jesli poziom angielskiego jest kiepski, to rzecz sie komplikuje. Kursy zawodowe musisz odpuscic, bo nikt nie zapewni Ci mozliwosci doskonalenia zawodowego w jezyku polskim. Poznanie, nauka jezyka, aby opanowac plynnie (zakladajac, ze sie przykladasz), to jednak kolejny rok, dwa. Jesli w tym samym czasie pracujesz. I wowczas musisz zabiegac o dostanie sie do English class.
Natomiast nie musi Ci takiej klasy szukac urzad... Na przyklad Jobcentre sa raczej w letargu, jesli chodzi o pomoc, zwlaszcza dla imigrantow. Wystarczy, ze przeslesz aplikacje do lokalnego council. Czesto organizuja klasy angielskiego - niekoniecznie w systemie ESOL, ale nie ma to znaczenia - wazny jest efekt - uzywanie angielskiego na co dzien. [ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 23-12-2017 12:32 ]
|

|
 |
|
glaswegiusz |
Post #10 Ocena: 0 2017-12-23 13:26:03 (7 lat temu) |
Melanija - Tak wiem jakie są koszta
Karjo1 - 18 skończone, i to praktycznie 2 lata temu  doświadczenie zawodowe też - no i wyjeżdzamy całą rodziną
Kanonier30 - j/w, wyjeżdzamy całą rodziną, i tak zamierzam pracować na part-time z początku więc czas na to też mam. Angielski w piśmie na poziomie C1, w mowie napewno gorzej ale napewno sobie poradzę - dziękuję bardzo za rady!
|

|
 |
|