MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rozliczenie podatkowe (proszę o pomoc)

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Tomek445

Post #1 Ocena: 0

2016-03-28 10:42:16 (9 lat temu)

Tomek445

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2016

Witam, przyjechałem do Londynu około 2 miesiące temu do pracy. Około 2-3 tygodnie pracowałem na czarno, następnie z księgową z firmy pojechaliśmy zrobić konto w banku i insurance number. Dokumenty jakie podpisywałem to tylko tam gdzie wyrabia się insurance number natomiast w firmie której pracowałem nie podpisywałem nic, ale dałem ten list z numerem szefowi on sobie go wziął po czym mi go oddał. Praca na jaką trafiłem była straszna za 8 godzin dziennie płacono mi normalnie na konto, a za 4 godziny dziennie (dodatkowe) płacono mi do koperty, wyzysk był okropny, pracownicy pijani i naćpani tak, że sytuacja była nie do zniesienia. Postanowiłem, więc zrezygnować z pracy poprzez porzucenie i na drugi dzień już w pracy nie byłem, wróciłem do Polski i się zastanawiam jak rozwiązać sprawę z rozliczeniem podatkowym. Legalnie pracowałem około 1 miesiąc.
Jak by mi ktoś mógł podpowiedzieć co w tej sytuacji mam zrobić bo boję się, że jak jestem tu w Polsce, żeby mi w UK nie narosły jakieś długi.
Z góry dziękuję, pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zealot

Post #2 Ocena: 0

2016-03-28 11:34:03 (9 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

W Wielkiej Brytanii nie ma obowiązku rozliczania się z podatku tak jak to jest w Polsce, więc pod tym względem możesz odetchnąć. Nikt ci żadnych kar nie naliczy.

Ale skoro pracowałeś tylko miesiąc legalnie i przez ten miesiąc zapłaciłeś jakiś podatek to było by w twoim interesie go odzyskać, bo nie przekroczyłeś na pewno kwoty wolnej od podatku.

Jak chcesz cokolwiek odzyskać to musisz zrobić to sam. Podejrzewam że dużo tego nie ma i że jak powierzysz sprawę księgowej to nic ci nie zostanie.

[ Ostatnio edytowany przez: zealot 28-03-2016 11:34 ]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2016-03-28 16:17:25 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Najpierw to trzeba sprawdzic na payslipach czy zostal jakikolwike podatek zaplacony. Moze nie odliczali i nie ma co odbierac.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,