Powiedzielismy mu ze przy takiej kwocie lepiej wziasc pozyczke(loan) bo mniej formalnosci i latwiej,co chlopak zrobil i poszedl do swojego banku i dostal oferte na £20k z oprocentowaniem 18.9%, ktore mu nie odpowiada.
Dlatego napisalem ze moze ma przemyslec i wystarczy mu pozyczka do £15k bo wtedy jest mniejsze oprocentowanie.
Mowiac idz do banku nie mam namysli zeby pojsc fizycznie mozna tez ale mozna tez online.
Jezeli w jego banku nic sie nie uda lepiej z oprocentowaniem moze sprobowac w paru innych.
Jesli nadal nie odpowiada mu oprocentowanie loan to zostaje mu pojsc do brokera i zobaczyc czy jak wezmie kredyt to beda lepsze procenty.
Ja osobiscie bym bral tylko loan przy takiej kwocie nawet z wiekszym oprocentowaniem i postaral sie jak najszybciej splacic.
Chlopak cos wspominal ze ma £20k oszczednosci i chce pozyczyc dodatkowe £20k. Czyli zakladam ze nieruchomosc kosztuje 200-250k PLN.
Moze wziasc loan nawet z wiekszym oprocentowaniem, kupic nieruchomosc i potem w polsce w banku postarac sie pozyczyc te 100k w PLN zeby splacic loan tutaj. Nie wiem jak banki w Polsce na to spojrza przy wkladzie wlasnym 50%.i czy wogole mozna
To by trzeba bylo wszystko policzyc, sprzedaz GBP na PLN, koszty ewentualne kredytu w PLN i pozniej sprzedaz PLN na GBP.
Plus ryzyko kursu funta przez ten okres.
Chce kupic nieruchomosc nie wiem czy to jakas wielka okazja.
Jesli tak to moze poprostu trzeba przelknac to wieksze oprocentowanie
[ Ostatnio edytowany przez: gotman25 24-03-2016 09:30 ]