2016-03-12 14:19:03, AgentOrange napisał(a):
2016-03-12 14:12:31, englishlady napisał(a):
#AgentOrange Dlatego napisałam, że znamy również język niemiecki. Może nie perfekcyjnie - ale na pewno się w tym języku porozumiemy (i nie na zasadzie kali jesc kali pic)

Czy Polski w jakimś stopniu nie jest uważany za plus w UK? Przecież jest tam masa Polaków i ktoś kto potrafi manewrowac między Polskim i Angielskim również jest "użyteczny"?

Jest masa Polaków, a to oznacza że jak nie ktoś nie zna angielskiego to idzie do kolegi co zna lepiej aby poszedł z nim do urzędu albo zadzwonił w jego imieniu.
Ludzie którzy tutaj są też umieją posługiwać się językiem angielskim równie dobrze jak Ty (a nawet lepiej bo uczuli się na żywym języku a nie od nauczycieli akademickich co w życiu poza Polską nie byli).
Anglicy też się uczą niemieckiego i Niemcy do Londynu też przyjeżdżają. Może zacznij od szukania ofert pracy przez internet - zorientujesz się jakie jest zapotrzebowanie. Zacznij od www.reed.co.uk czy www.indeed.co.uk
Polska jest na tyle mały rynkiem w skali świata, że korporacje zagraniczne nie potrzebują dużo ludzi ze znajomością polskiego. Taniej jest zatrudnić Polaka w Polsce w oddziale firmy niż Polaka w Anglii w centrali.
Uczę wiele osób które w Anglii pracują już hoho, wiele lat. Albo z Anglii wrócili i nie są to osoby które nie miały kontaktu z językiem, ale osoby które na co dzień angielskim muszą się posługiwac. Jak zaczynam z nimi rozmowę to nie wiem w co ręce najpierw włożyc - tak wygląda ich "idealny" angielski.
Wiem, że często panuje przekonanie że po uczelni to ktoś umie "Polski angielski". Owszem, bardzo często, ale to zależy od Uniwerku + plus własnym zaangażowaniu

Jeżeli ktoś siedzi tylko w książkach to masz racje ma wiedzę o języku, a pózniej wyjeżdża za granicę i nie potrafi się dogadac. Znam też takie przypadki.
Ze mną historia jest trochę inna, miałam okazję rozmawiac z wieloma nativami (wyjazdy, wymiany, portale społecznościowe). Przygotowałam wiele osób to pracy w środowisku anglojęzycznym

Dzięki wszystkim za informacje - pojedziemy zobaczymy

![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
[ Ostatnio edytowany przez: englishlady 12-03-2016 14:33 ]