|
---|---|
Andra22 | Post #1 Ocena: 0 2015-11-15 13:15:05 (10 lat temu) |
Z nami od: 14-11-2015 Skąd: Lublin |
Witam Wszystkich
Chcę podzielić się z Wami i ostrzec przed oszustami, którzy podszywają się po wewnętrzną agencję Amazona i wyłudzają pieniądze. Moja wina bo powinnam sprawdzić itd ...wiem, chciałam znaleźć pracę dla mojego syna, który teraz jest w Holandii i zarabia po 10 euro bo wiekówka bo agencja i tak dalej. Znalazłam ogłoszenie, wysłałam CV i dostałam odpowiedź: Witam Powyzsza oferta skierowana jest do osob gotowych rozpoczac prace 16 listopada,doskonalym kandydatem beda osoby sprawne fizyczne ,ktore dojada do nas nie pozniej jak do niedzieli.Bilet nalezy wykupic do miejscowosci MILTON KEYNES badz LUTON.Gdy zdecydujesz sie na wyjazd ,bedziesz znal swoj srodek transportu zadzwon do nas badz przeslij nam informacje wtedy bedziesz mogl zarezerwowac sobie miejsce pracy,poniewaz ilosc jest ograniczona. Termin ostateczny to czwartek 12 listopada do tej daty musisz nam przeslac kopie badz skan sowjego biletu,w innym wypadku oferta bedzie nie aktualna.Akceptujemy skany biletow dowolnych lini lotniczych oraz wszystkich regularnych lini autokarowych np sindbad,polonia transport,agat,eurobus.Ze wzgledu na zblizajacy sie okres swiateczny poszukujemy osob gotowych do pracy w zwiekszonej ilosci godzin. Oferujemy prace nawet 6 dni wtygodniu z mozliwoscia pracy 8-10 godzin dziennie.Stawka za godzine wynosi 7,23gbp brutto,nadgodzina 9,65gbp brutto naliczana jest po przepracowaniu 45godzin tygodniowo.Stawka netto jest okolo 1 funnta nizszaod stawki brutto,jest to oplata pobierana na ubezpieczenie i podatek.Rekordzisci pracuja 60godzin tygodniowo zarabiajac okolo 430 funtow na reke. Kazda osoba,niebedaca nigdy wczesniej w angli potrzebujaca pomocy w formalnosciach takich jak otworzenie konta w banku badz wyrobienie numereu ubezpieczenia NIN powinna nas o tym poinformowac niepozniej jak do 12 listopada.To samo tyczy sie kwesti odbioru z lotniska badz przystankow autobusowych a takze zakwaterowania na terenie anglii.Pomagamy organizowac zakwaterowanie za posrednictwem miejscowych agencji nieruchomosci,blisko miejsca pracy aby nie trzeba byl dojezdzac. Wiecej informacji udziele osobom,ktorych to bedzie dotyczyc. Opis i warunki pracy,tak jak w ogloszeniu potrzbujemy osob do pracy w nadgodzinach,niema dla nas znaczenia znajomosc jezyka angielskiego,liczy sie twoj zapal i dokladnosc.Praca bedzie polegala na kompletowaniu zamowien indywidulanych badz na sklepy oraz pakowaniu tego asortymentu a moze to byc praktycznie wszystko od telefonow ipdow,komputerow,tv po szklo. W pracy beda 3 badz 4 platne przerwy w zaleznosci od sytemu pracy ,ktory wybierzecie.Umowe podpisuejecie na miejscu bezposrednio z pracodawca na okres od 3 do 7 miesiecy.Na terenie magazynu obowiazuje obuwie ochronne ,ktore zapewnia pracodawca,reszta stroju jest dowolna.Do podpisania umowy oraz innych formalnosci musisz posiadac jeden wazny dokument tozsamosci. Jezeli bedziesz mial pytania dzwon 0044-7767589671 badz pisz :amazon.onsiterecruitment@gmail.com Wysłałam pieniądze za wynajęcie pokoju przez agencję wynajmu 2 razy po 280 funtów. I wtedy Pan Marek, Pani Grażyna oraz Pani Iwona Maria Leśniak, która odbierała przelewy zniknęli. Syn został w Holandii bez pracy bo się zwolnił i bez kwatery, a ja z bezsilnością, policja nic nie może zrobić i z ogromną złością na siebie. Przestrzegam Wszystkich, ogłoszenia są nadal w internecie i pewnie za jakiś czas spróbują znowu i znajdą taaaakich naiwnych jak ja. Ania |
keramczak | Post #2 Ocena: 0 2015-11-15 13:27:04 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Do pracy w Amazonie szukali ludzi z dobra lub b.dobra znajomością języka angielskiego.
Wystarczy przeczytać kilka postów z tematu praca aby zorientować się że do pracy z wyższą niż minimalna pensja nie trzeba sprowadzać ludzi z Polski i zapewniać im mieszkanie,dojazdy i inne udogodnienia. Smutne to że ludzie najpierw płacą pieniądze a potem sprawdzaja wiarygodność ogłoszeń.... #MajsterNaStulecie
|
Tusosna | Post #3 Ocena: 0 2015-11-15 13:34:58 (10 lat temu) |
Z nami od: 22-10-2015 Skąd: Croydon |
Przykro, ze sie tak stalo. Z ogloszenia widac, ze to raczej jest przekret. Nie wymagaja znajomosci jezyka a praca polega na kompletowaniu zamowien, ktore najprawdopodobniej bylyby po angielsku wlasnie? Rowniez adres emailowy do korespondencji tez sobie kazdy moze podobny zalozyc na gmail jesli tylko doda slowo "amazon".Oficjalny adres firmy Amazon pewnie wyglada tak "@amazon.com" lub "@amazon.co.uk. Aniu pamietaj, ze nikomu nie placi sie za "znalezienie" pracy, za wynajecie mieszkania/pokoju zwiazanego z praca, za rezerwowanie miejsca itp. Moze syn moze wrocic.jeszcze do rej pracy, z ktorej wlasnie sie zwolnil zanim ty mu znajdziesz cos tu na miejscu?
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2015-11-15 13:36:25 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Nie zdziwiło cię że ktoś kto oferuje zatrudnienie dla takiej korporacji jak amazon, korzysta z konta na gmail?
Gdy amazon ma swoją domene? 11 lat temu gdy Polscy pracownicy byli na prawdę potrzebni i tani to faktycznie były takie oficjalne, nawet w biurach pracy szukano pracowników, od tych podstawowych do specjalistów. TERAZ tu jest pełno chętnych, nikt nie będzie ciągnął kogoś z 2 końca europy po to by zatrudnić za minimalną stawkę. Jedno się nie zmienia, owszem szuka się i walczy o pracownika na na drugim końcu świata, pod warunkiem że jest specjalistą. Nr telefonu prowadzi pod Londyn, ale to mogła być ściema, a adres email to aż trzeszczy w google. Nikt nie wpisał tego adresu w wyszukiwarkę? W jaki sposób pieniądze zostały wysłane? przelew? Można spróbować cofnąć transakcje, czasami to może potrwać bardzo długo ale się czasami udaje. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
keramczak | Post #5 Ocena: 0 2015-11-15 13:42:20 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Wystarczyło napisac post przed wysłaniem kasy.Głowę daje ze kilku pracowników amazona czyta te forum i pewno chociażby jeden z nich by napisał jak się sprawy mają.
Niestety,mądry Polak po szkodzie.... #MajsterNaStulecie
|
|
|
mnaw85 | Post #6 Ocena: 0 2015-11-15 14:21:14 (10 lat temu) |
Z nami od: 26-04-2014 Skąd: Upton |
Trzeba by do sądu z tym iść ew. prokuratury bo Policja tym się nie zajmie (nie ocenia czyjejś sytuacji) to tylko organ wykonawczy. To jest wyłudzenie pieniędzy i sąd zleci wszczęcie postępowania celem ustalenia faktów. Długa droga ale chyba innej nie ma. Pozwani będą musieli złożyć oświadczenia oraz wykazać na co wzięli pieniądze i czy usługa została dostarczona zgodnie z umową. Sprawę ratuje fakt dokonania przelewów a nie przekazania gotówki do ręki bez pokwitowania. Więc operacja jest zarejestrowana. Prawo jest takie, że nawet jak się pomylisz i komuś przelejesz kasę omylnie, to ta osoba ma obowiązek Ci ją oddać, inaczej dokonuje przywłaszczenia podchodzącego pod paragraf kodeksu karnego (tu różnica, nie cywilnego o wykroczeniu). Tak ja to widzę.
Ponieważ Syn zwolnił się z pracy i został bez kwatery można próbować później wnieść o odszkodowanie (w wysokości kwoty, którą by zarobił nie zwalniając się) ale wątpię by ktoś to podtrzymał, bo zwolnił się nie mając podpisanej umowy cywilnej więc zrobił to na swoje ryzyko. [ Ostatnio edytowany przez: mnaw85 15-11-2015 14:23 ] |
Andra22 | Post #7 Ocena: 0 2015-11-15 15:48:43 (10 lat temu) |
Aż boję się napisać, przelewy to niestety Western Union na nazwisko Iwona Maria Leśniak wysyłane do Anglii, osoba ta musiała się wylegitymować dokumentem przy odbiorze. tylko nie wiem czy swoim czy kradzionym
|
Dwunasty | Post #8 Ocena: 0 2015-11-15 15:50:24 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie musiała tak naprawdę. Wystarczył numer referencyjny z przelewu i np. znaleziony na śmieciach rachunek za gaz.
A jeśli to był przelew w WU to pieniądze mogła podjąć w Chinach, w UK czy Wąchocku (jeśli jest tam WU) |
krakn | Post #9 Ocena: 0 2015-11-15 16:08:00 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
to po kwiotkach, no nic. Nie on pierwszy nie ostatni.
Trzeba przemyśleć i szukać pracy od nowa, albo wrócić do starej... Teraz koniec roku, powinno nie być dużego problemu żeby się załapać gdzieś. Trzymam kciuki za syna. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Andra22 | Post #10 Ocena: 0 2015-11-15 16:37:56 (10 lat temu) |
bardzo dziękuję za wsparcie, wiem że straciłam te pieniądze, napisałam to po to, aby moja głupota była ostrzeżeniem dla innych.
Syn wraca dzisiaj do Polski, będziemy szukać dalej, tylko już mądrzejsi o doświadczenia |