temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
tomaszsurdy | Post #1 Ocena: 0 2015-08-13 06:35:28 (10 lat temu) |
Z nami od: 11-08-2015 Skąd: londyn |
tej firmy, adres, register numer. Pilnie potrzebuję numer VAT. Możliwe, że trzeba będzie udać się pod adres tej firmy. Siedziba pod Londynem. Oczywiście zapłacę. Czy ktoś da radę i pomoże ?
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2015-08-13 07:07:41 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Potrzebna Ci faktura wystawiona przez te firme albo pytanie do firmy wprost. Inaczej nie ustalisz numeru VAT, zakladajac, ze firma jest w ogole zarejestrowana. Chodzenie pod adres rejestracji lub biura firmy nic nie zmienia.
Carpe diem.
|
tomaszsurdy | Post #3 Ocena: 0 2015-08-13 21:07:13 (10 lat temu) |
Chodzi o to, że moja polska firma wystawiła firmie angielskiej fakturę. Firma angielska zapłaciła jak należy. I chodzi tylko o to, że na fakturze którą moja firma wystawiła powinien byc też numer VAT GB, o czym zapomnieliśmy. I teraz okazało się, że do naszej księgowości jednak potrzebny jest ten numer, bezwzględnie. Jednak teraz kontakt się urwał, na maile nie odpisują, telefony nie działają. Nie wiemy jak ustalić ten numer. Czy ktoś może pomóc ?
Mam wszystkie dane tej firmy, oprócz nr VAT oczywiście. Może mógłby ktoś do nich podejść i zobaczyć czy w ogóle istnieją. Ich strona www istnieje. Zapłacę za pomoc. |
Craven_2 | Post #4 Ocena: 0 2015-08-14 07:08:06 (10 lat temu) |
Z nami od: 24-08-2010 Skąd: |
Moze maja tzw shutdown czyli wszyscy w tym czasie sa na urlopie? Zony firma np tak ma, kilku naszych kontrahentow czy to w Anglii czy gdzies indziej w Europie rowniez.
|
user105 | Post #5 Ocena: 0 2015-08-14 07:15:28 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-05-2007 |
Haha. A skąd ten pomysł ze firma w ogóle jest zarejestrowana jako płatnik VAT ???
To nie Polska ! Tu sa tysiące firm legalnie działających bez numeru VAT. Niestety w Polsce zmienili prawo fiskalne i nie ma juz rachunków uproszczonych. Jedna rada to albo zmienić księgową, albo wysłać ją na jakieś szkolenie... A jak Wasza firma wystawia faktury osobom fizycznym w Polsce ? Tez potrzebujecie by osoba była płatnikiem VAT ? |
|
|
tomaszsurdy | Post #6 Ocena: 0 2015-08-16 12:04:31 (10 lat temu) |
To nawet nie chodzi o numer VAT tylko NIP, czy w UK firma nie musi posiadać numeru NIP? Bo VAT EU to to samo co nasz NIP. Ja wiem, że to wina księgowej bo na samym początku powinna to ustalić, ale mleko juz się wylało i wysłanie księgowej na szkolenie nic nie pozwoli ustalić tego numeru. Bo to coś w podobie jak w Polsce, na FV muszą być NIPy firm. Czy naprawdę nikt nie chce zarobić i nie może podjechać sprawdzić mi firmy pod adresem ? Może coś się uda ustalić. Ehh.
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2015-08-16 12:10:30 (10 lat temu) |
Nie ma czegos takiego jak NIP w UK i odpowiednika dla firmy. Firma jest zarejestrowana w Companies House i ma swoj numer rejestracji, ten numer nie ma nic wspolnego z podatkami czy VAT.
Firma moze nie byc zarejestrowana do VAT jesli ma obroty ponizej pewnej kwoty. Jak pisalam wyzej, to ze firma podaje jakis adres na fakturze czy jakis adres jest w Companies House, to nie znaczy, ze miesci sie pod tym adresem. Adres, ktory podales wczesniej i ktory jest w Companies House, to adres firmy ksiegowej. Wpisz adres w Google, to sam zobaczysz co wyskoczy. Jesli nie uda Ci sie skontaktowac z firma, to nie ma mozliwosci sprawdzenia jaki maja numer VAT, jesli takowy w ogole maja. Carpe diem.
|
user105 | Post #8 Ocena: 0 2015-08-17 08:11:11 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-05-2007 |
Tomasz, z wysyłaniem ksiegowej na szkolenie nie chodzilo mi o poznawanie metod odnajdywania nieistniejacego numeru VAT czy NIP, chodzilo mi bardziej o umiejętność poslugiwania się obowiazujacymi przepisami w Polsce by móc wystawiac faktury dla zagranicznych odbiorców.
info Czasem trzeba tez w przepisach dojrzeć magiczne słowo "powinien". No chyba ze ksiegowa wystawila fakture do zwolnienia vat, bez numeru vat no to maly problem... bo wyglada na to ze Wasza firma będzie musiala ten VAT zapłacić. Ale przeciez mozna zrobic fakture korygujaca i wstawic brakujace stawki VAT. Z tego co pamiętam comiesieczne rozliczenie vat z transakcji międzynarodowych trzeba rozliczyć na osobnym formularzu VAT, ale o tym to ksiegowa chyba wie ? Nie jestem ekspertem w tym temacie, ale jesli macie w firmie takie problemy to nie lepiej jest wyslac oficjalne zapytanie do US ? |
tomaszsurdy | Post #9 Ocena: 0 2015-08-17 10:33:13 (10 lat temu) |
No tak. Fakt faktem nikt pójść za pieniądze nie chce. Lepiej na zmywaku porobić, no trudno. Co za ludzie, dobrze, że was w Polsce nie ma.
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2015-08-17 10:37:46 (10 lat temu) |
Ach Ci Polacy z Polski, nie chca przyjac do wiadomosci informacji, ktora nie jest zgodna z ich oczekiwaniami i zrozumiec, ze system podatkowy dziala inaczej zagranica. Lepiej obrazac ludzi, ktorzy probowali udzielic merytorycznej odpowiedzi. Dobrze, ze zostali w Polsce ...
Carpe diem.
|