MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak odzyskać polskie prawo jazdy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 3 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2015-07-26 12:29:14 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2015-07-26 11:34:42, Eddie24 napisał(a):
Cytat:

2015-07-26 11:33:20, krakn napisał(a):

Przeczytaj co jest napisane na stronie dvla tam masz spis krajów które podlegają koronie i gdzie zakaz obowiązuje.

...ale kto? Ja?

If you are disqualified from driving by a court in the UK, this will not affect your right to drive elsewhere in the world, unless the domestic law in the country you are in provides for disqualifications from foreign countries to be recognised in their own.

The UK has an agreement in place with the Republic of Ireland where disqualifications imposed in either state will have effect in the other. In other words, if you are disqualified in the UK, this disqualification will also have effect in Ireland. This is the only agreement the UK has with another country in respect of the mutual recognition of a driving disqualification.

However, in order to drive abroad most countries will insist on you having a valid driving licence. In the absence of a valid driving licence you would be unable to hire a car or drive a car hired by someone else. You would also struggle to obtain insurance.

If you decide to drive abroad whilst you are disqualified in this country, although you will not be committing the offence of driving whilst disqualified, you could be committing the offence of driving without a valid licence. The punishment for this offence will vary from country to country but in most places the punishment is a fine
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

chupacabra

Post #2 Ocena: 0

2015-07-26 12:32:49 (10 lat temu)

chupacabra

Mężczyzna

Z nami od: 27-08-2014

Cytat:

2015-07-26 08:49:24, tomaszzet napisał(a):
Myślenie nie boli a security check jest po to by ktos nie kombinowal na Twoje konto.

Wyobraz sobie, ze ktos dzwoni do nich jako Ty bo ma niecne zamiary i bez tych pytan zmieniliby co by sobie zazyczyl. Nie wazne czy to w DVLA, banku czy w jakiejkolwiek instytucji.

To twoje security check Einsteinie, mógłbym obejść dla połowy ludzi z którymi pracuje, bo znam ich datę urodzenia i gdzie mieszkali przez ostatnich kilka lat, za to swojej, wydawało by się banalnej sprawy, nie można załatwić

[ Ostatnio edytowany przez: chupacabra 26-07-2015 12:33 ]

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #3 Ocena: 0

2015-07-26 12:35:46 (10 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Nie masz po co się unosić, skoro się mylę to tym łatwiej dla Ciebie będzie wszystko odkręcić. Dziwne tylko że się tak z tym motasz skoro wszystko takie proste i klarowne jest.

Ja Tobie napisałem co wg. mnie powinieneś zrobić. Czy to poskutkuje nie wiem.
Gdzie wprowadziłem kogoś w błąd? Nie sugeruj się komentarzami Aqariusa bo one nie wynikają z wiedzy, a z chęci pokazania publicznie jaki to on "ostry" jest.

edit: Jednak wprowadziłem w błąd.

Cytat:

2015-07-26 22:21:06, Dwunasty napisał(a):
No cóż. Zwracam honor i przepraszam. Okazuje się że zupełnie nie miałem racji. Nie zagłębiałem się w dokument ale wychodzi na to iż jeśli zakaz jest wydany w jednym z państw UE to obowiązuje na terenie Unii. Mniejsza z tym czy chodzi o czasowe zakazy itp.

http://www.eporady24.pl/utrata_prawa_jazdy_w_danii_a_konsekwencje_dla_kierowcy_na_terenie_ue,pytania,6,63,1852.html

http://orka.sejm.gov.pl/Druki4ka.nsf/wgdruku/3074/$file/3074.pdf

Aby mój teks nie wprowadzał w błąd edytuje go, pozostawię jednak przeprosiny.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2015-07-26 19:56:42 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #5 Ocena: 0

2015-07-26 20:19:26 (10 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2015-07-26 19:56:42, Eddie24 napisał(a):

a więc po kolei bazujac na przypuszczeniu Pana Admina, ze Kolega cos kombinuje i polskie prawo jazdy zostalo mu po prostu zabrane na terenie UK

Czytaj uważnie, nie w polskim a w angielskim prawku kolega zmieniał adres i moje (jak się okazało mylne przypuszczenia) dotyczyły angielskiego prawka.
Polskie już od wielu lat leży w kraju w wydziale komunikacji .
Oczywiście aby legalnie poruszać się po drogach musi mieć dokument. Jak go zdobędzie to kompletnie inny temat. Zgodnie z prawem jednak zakaz prowadzenia pojazdów obowiązuje w UK.
Proste jak drut zasady na stronie dvla. Bardziej w nie jakoś wierze aniżeli w to co Ty pamiętasz.

Sprawdź jak to działa np. we Francji gdzie za przekroczenie szybkości możesz dostać zakaz prowadzenia pojazdów, zakaz ten jednak obowiązuje tylko tam.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2015-07-26 20:20:08 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2015-07-26 20:34:33 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #8 Ocena: 0

2015-07-26 20:41:55 (10 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Tak, kolega chce mieć polskie prawo jazdy tu masz racje, niestety tylko tu.

Jak w Polsce złoży oświadczenie o zagubieniu dokumentu to będzie mógł wyrobić duplikat prawka (o ile nie oryginał). Oczywiście wszystko w założeniu iż ma i pamięta polski adres.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2015-07-26 21:15:14 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Eddie24, prosze podaj jakiś link żebym mógł o tym przeczytać.
Bo wiem że ludzie czasami dostają bana np w Niemczech i żeby dostać się do Francji to jadą przez Szwajcarię.

Ba, Był przypadek że po dość sporych staraniach, oddano angielski plastyk, wnioskując że opuszcza wyspę i chce poruszać się w innym kraju. Kupę zachodu podobno było, ale się udało.
Oczywiście nie miał prawa wsiąść za kierownice po tej stronie kanału, ale we Francji i dalej mógł jechać.

Kolejna sprawa.
Że sąd w UK nie ma prawa zatrzymać dokumentu wydanego w innym kraju.

Ależ oni go wcale nie zatrzymują, odsyłają go do PL.
Choć tak na prawdę to mogli by tylko wysłać informację ze taki dokument ma duplikat w angielskiej wersji i mogli by go zniszczyć.
No ale wychodzi na to że odsyłają.

Dalej, sąd wydając zakaz jazdy, wcale nie musi zabierać dokumentu. Po prostu dostajesz na papierze protokół z wyroku, a w bazie danych DVLA zostaje ci dopisana informacja o zakazie prowadzenia pojazdów.
To wystarczy.
Jak sobie pogrzebiesz na chanel 4, to znajdziesz takiego rodaka, co jechał starym trupem, z otwartą tylną klapą, wiózł jakieś żelastwo, chyba łóżko. Policję zainteresował stan pojazdu, polepione rdzewiejące nadkola.
Chłopak okazał sie Polskim prawem jazdy...

No i ci go sprawdzili, że ma bana na jazdę po UK.
Coś tam było jeszcze z tym pojazdem, w efekcie zabrali go do radiowozu, a samochód poszedł na lawete.

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #10 Ocena: 0

2015-07-26 21:16:44 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »