Str 5 z 55 |
|
---|---|
minicab | Post #1 Ocena: 0 2015-06-01 20:45:21 (10 lat temu) |
Z nami od: 08-05-2009 Skąd: U.K. |
Tak sie nazywa tez taxi innego koloru w Londynie
![]() "One day you'll leave this world behind
So live a life you will remember."
|
MrLondon | Post #2 Ocena: 0 2015-06-02 15:54:37 (10 lat temu) |
Z nami od: 27-05-2015 Skąd: London |
Wszystko zalezy jakiego koloru na karteczki za szyba, jesli zielone tzn. ze ma licencje na caly Londyn, jesli zolty to tylko okreslone dzielnice.
Nie musisz sie zatrzymywac co 5 ulic, Niektorzy tak mowia zeby robic, ale to bez sensu, strata czasu. Jesli nie nauczyles sie 4 poprzednich rund to nie jedz na nastepne, nie jest sztuka je przejechac. Sztuka jest je zapamietac |
Wielim | Post #3 Ocena: 0 2015-06-02 18:17:11 (10 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Mr London mam do Ciebie ważną prośbę. Wytłumacz mi proszę jak poprawnie robić call over. .. czy ja musze wszystkie trasy zapamiętać i odczytywać z głowy nie zaglądając juz do książki jednocześnie je sobie wyobrażajac czy wystarczy jak z książki będę czytał sobie przejechane trasy na głos wyobrażajac je sobie tak jak je przejezdzalem albo z płyty cd lecą trasy a ja sobie wyobrażam trasę?
Wiem że chodzi przede wszystkim o pokazywanie na mapie najszybszych tras pomiędzy punktem A i B ale ja dopiero co zacząłem wiec narazie poczekam z tym 2-3 tygodnie. Z tego co czytam na necie to jednak nie musze uczyć się tras na pamięć. ..wystarczy bym je ogarnial i w miarę powiększania ilości tras przejechanych tworzył co głowie swoją mapę Londynu.. czy o to chodzi? [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 02-06-2015 18:28 ] |
MrLondon | Post #4 Ocena: 0 2015-06-02 20:17:32 (10 lat temu) |
Niestety, ale MUSISZ wszystkie trasy znac na pamiec ( musisz to znac perfekcyjnie). Na poczatku jak bedziesz je sobie powtarzac to na bank bedziesz sobie wizualizowac w glowie wiekszosc ulic, zakretow itp. z czasem to zaniknie. Dlatego musisz sie nauczyc kazdej jednej rundy na pamiec. 2-3 tygodnie to zawczesnie na prace z mapa. P2P bedziesz robil jak skonczysz wszystkie radius mapy.
Trase z puntku A do punktu B masz widziec w glowie, na egzaminie ( apirancji) jestes tylko twarza w twarz z egzaminatorem i nie masz zadnej mapy przed soba. Dlatego kilka razy podkreslalem zebys nie jechal na kolejne rundy jesli nie nauczysz sie poprzednich. Tego procesu nie przyspieszysz, kazdemu kto to robil wydawalo sie ze bedzie tym, ktory to zrobi w 2- 2.5 roku, ale nie ma takiej szansy. Czesto na forach od Knowledge pojawia sie taki oto tekst '' Knowledge to maraton, a nie sprint'' |
Wielim | Post #5 Ocena: 0 2015-06-03 19:21:24 (10 lat temu) |
Ok. Nie będzie to łatwe, narazie w poniedziałek i we wtorek zrobiłem po 4 trasy co daje 8. Wczoraj wieczorem jak z pracy jechałem to nic nie pamiętałem jednak rano wszystko było ok. Dlaczego myślisz ze zatrzymywanie co 4 ulicę to strata czasu? Ja chce pamiętać trasę w momencie jak juz nią jadę i zaraz po tym a nie w domu kłuć z kartki a później w trasie nie wiesz gdzie jesteś. .. dzisiaj i jutro mam przerwę od nowych tras, jutro powtórzę w domu te 8 tras a dziś niestety w pracy 6-22
![]() ![]() Mr London jak masz jakieś dobre rady to pisz, będę wdzięczny ![]() |
|
|
MrLondon | Post #6 Ocena: 0 2015-06-03 23:36:47 (10 lat temu) |
Jesli CI cos daje zatrzymywanie sie co 4 ulice to rob to, na Knowledge nie ma jednej szkoly i reguly jak to trzeba robic, ilu uczniow tyle jest metod nauki.
Jesli chcesz to robic na powaznie to musisz sie do tego przylozyc, MUSISZ powtarzac dzien w dzien, 80 rund kazdego dnia, bez wymowek ze to praca, ze zmeczony, ze mi sie nie chce, ze mam kaca. Jesli w tym momencie nie masz czasu zeby sie nauczyc lub powtorzyc paru rund w ciagu dnia to sobie daruj. Nie chce Cie zniechecac, ale rundy to jest najprzyjemniejsza czesc Knowledge. Sorry za bycie do bolu szczerym, ale chce Cie uswiadomic, ze Knowledge to jest cos bardzo trudnego do osiagniecia, prawie ze niemozliwego. |
Wielim | Post #7 Ocena: 0 2015-06-04 15:03:35 (10 lat temu) |
Mr London to nie jest to ze nie mam czasu tylko nie chce wyjeżdżać na nowe rundy nie znając poprzednich. Powtarzać z głowy to ja mogę czy w domu czy w pracy, gdzie nie musze z nikim rozmawiać (jedynie okazyjnie) .Ja mam codziennie czas pomiędzy ok 13 a 18 wiec to nie problem. Myślę nad system wyjazdy poniedziałek - środa - piątek po 4 trasy a w każdy dzień tygodnia powtarzanie tras z głowy.
[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 04-06-2015 15:09 ] |
krakn | Post #8 Ocena: 0 2015-06-05 18:28:51 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
a może jednak ryksza?
![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Wielim | Post #9 Ocena: 0 2015-06-05 18:48:05 (10 lat temu) |
W sumie to jiz tyle tych mini cabow ze chyba co drugi samochód w Londynie to mini cab... ba mało tego słyszałem ze na jednej licencji jeździ czasami cala rodzina z Pakistanu, Bangladeszu czy Algierii
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2015-06-05 19:03:25 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2015-06-05 18:48:05, Wielim napisał(a): W sumie to jiz tyle tych mini cabow ze chyba co drugi samochód w Londynie to mini cab... ba mało tego słyszałem ze na jednej licencji jeździ czasami cala rodzina z Pakistanu, Bangladeszu czy Algierii dokładnie, kiedyś mnie się koleś pyta... jak dojechać z Tooting na Vouxhall! Jak byłem nietrzeźwy tak wytrzeźwiałem i go poprowadziłem, ale nie wiem dlaczego jeszcze chciał odemnie kasę? ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|