MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

WIELIM -Kierowca czarnej londyńskiej taksówki

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 38 z 55 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 37 | 38 | 39 ... 53 | 54 | 55 ] - Skocz do strony

Str 38 z 55

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wielim

Post #1 Ocena: 0

2017-12-27 15:48:36 (8 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Jako, ze final tuz tuz a jego zdanie da mi upragniona licencje czas rozejrzec sie na rynku taksowek. Na poczatek w gre wchodzi tylko wypozyczenie - po pierwsze dlatego, ze wlasna taksowka jest droga a nie oplaca sie jej kupywac gdy po Nowym Roku maja wejsc nowe elektryczne od kilku producentow , nie tylko od oficjalnego producenta ale tez od Peugeota i Nissana. Najlepiej poczekac z opiniami i wtedy rozwazyc zakup swojej taksowki , po drugie na poczatek wole uzywac "czyjegos" samochodu. Bylem juz w jednej firmie na Bethnall Green. Interesuje mnie model TX4 jako w miare dobry egzemplarz a takze tradycyjny wyglad ktory jest porzadany wsrod turystow , inaczej niz z Mercedesem Vito ktory niby wygodniejszy i mniej zawodny ale jednak nie przypomina tradycyjnej taksowki. Co ciekawe nowe elektryczne beda wzorowane wlasnie na tradycyjnym wygladzie TX-a. Tygodniowe ceny za wypozyczenie wygladaja nastepujaco
rocznik 07 -58 £200
08- 59 £210
10 -60 £220
11 - 62 £240
13 - 63 £250
14 - 64 £260
15- new £270
Podane ceny obejmuja tygodniowe wypozyczenie , pelne ubezpieczenie i brakedown cover. Mysle by wypozyczyc na poczatek model z 2010 roku za £220 funtow tygodniowo. Jako ze nigdy nie jezdzilem taka taksowka , wogole samochodem z automatem , planuje wypozyczyc pojazd w sobote po badge day-u i pojezdzic sobie kilka godzin w samotnosci a pierwszy raz wyjechac do pracy na kilka godzin w niedziele gdy ruch jest zdecydowanie mniejszy.

Pomyslalem ze opisze jeszcze przy okazji koszt samej nauki. Oczywiscie skuter i jego ubezpieczenie na conajmniej kilkanascie tysiecy mil rocznie. Dobry uzywany skuter to wydatek od £1000 plus ubezpieczenie ale to juz sprawa indywidualna. Do tego paliwo , ja wyjezdzalem 3-4 razy dziennie przed egzaminami gdzie tankowalem jakies 2x w tygodniu po 6 litrow beznyny a w czasie egzaminow 1-2 tygodniwo w trase , wystarczal jeden bak na tydzien lub ponad. Napewno przyda sie stroj motocyklowy dla bezpieczenstwa , rekawice , dodatkowa kurtka i spodnie przeciwdeszczowe , kask - najtanszy komplet bez fajerwerkow to mysle ok £300 . Ja mialem wiekszosc wczesniej gdy juz 2 lata przed zaczeciem Knowledge of London dojezdzalem do pracy skuterem.
Ksiazki , mapy , materialy pomocnicze to kolejny wydatek mysle ze ok £300 , plus jak ktos sie zapisze do szkoly moze to byc £500 funtow rocznie za szkole , ja nie uczeszczalem do zadnej szkoly , jedynie mialem zamowione pytania z egzaminow ktore szkola przygotowywala i przesylala codziennie emailem , plus statystyki typu najczeszcze punkty pytane , najczeszcze pytania itd , wtedy to byl koszt £15 funtow za 3 miesiace , teraz podrozalo az o 300% i wynosi £15 za miesiac , w kazdej szkole czy to Wizzan czy EC czy KP.
Egzaminy to koszt rowniez wysoki - pierwszy egzamin Map Test kosztuje £200 a nastepne egzaminy ustne tzw apperance kosztuja juz £400 ale niewazne juz ile bedziemy ich mieli . Chyba ze cofna nas do map testu wtedy znowu trzeba za niego zaplacic £200 , co ciekawe za ponowne podejscie do apperancow juz sie nie placi . Oczywiscie zarowno na map test i apperancy trzeba miec garnitur. Do tego bilety za dojazdy , a trzeba pamietac ze egzaminow jest conajmniej kilkanascie.
Koszt aplikacji o bycie studentem Knowledge od London to £80 plus badania medyczne w swoim GP ponad £100 plus criminal check DBS £56 .
Koszt aplikacje o licencje gdy juz zdamy Knowledge of London to £180 funtow plus nowy criminal check DBS £56.
Takze troszke sie tych kosztow nazbieralo , to napewno kilka tysiecy funtow. Do tego trzeba doliczyc czas . Minimum 2-3 lata a moze i ponad 5 gdzie spedzimy kilka do nawet kilkunastu tysiecy godzin na skuterze , przy mapie , na egzaminach , powtarzajac trasy i uczac sie pointsow.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Krak85

Post #2 Ocena: 0

2017-12-29 17:17:57 (8 lat temu)

Krak85

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2016

Cześć Wielim,

Niezły kosztorys :) co o nim wiem jakby nie było choć sporo kosztów przede mną. Dodam od siebie że ja kupiłem nowy skuter Honda Vision jak zaczynałem który wziąłem na kartę kredytową 0% to miałem upust na dzień dobry 200 GBP z ceny 2000 czyli 1800 co się myślę opłacało bo jak szukałem używanego wówczas to z tego co pamiętam trzeba było wyłożyć coś 1200-1400 z jakiś przyzwoity egzemplarz więc nowy był trochę droższy ale 2 lata breakdown cover między innymi plus przy ewetualnej odsprzedaży potem cośz niego jescze jeszcze wezmę. To tak w nawiązaniu do Twoich kalkulacji.

Mam sprawa odnośnie mapek - pytanie do Ciebie takie: jak już przeszedłęś te pierwsze 100-120 i zacząłeś robić te z obrzeży powiedzmy jakieś sw17 sw15 itd gdzie punktów jest mniej na każdej mapce czasem po 2 lub 3 to ile takich mapek robiłeś za jednym razem?? 10 lub więcej?
Pytam dlatego ponieważ mam wrażenie że robie ja na obecnym etapie zbyt dokładnie analizując je po kilka razy itd i zrobiłem sobie taką symulację że przy obecnym tempie nie wyrobiłbym sie do konca sierpnia kiedy mija mi dwa lata...
Będę wdzięczny za poradę jak zwykle :)
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #3 Ocena: 0

2017-12-29 18:41:07 (8 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Siemka. Jak ja zaczynalem to mialem i swoj skuter i drugi skuter z mojej dorywczej pracy ktory zabieralem do domu , nowka Honda Vision co roku wymieniana na nowy rocznik , bezplatny serwis , wymiana opon itd a tazke wspolfinansowanie paliwa , dobry deal ale gdy wyprowadzilem sie pod Londyn i coraz blizej bylo mi egzaminow zrezygnowalem z tej pracy.
Wracajac do pytania - gdy byly mapki po 2-3 pointsy to zbieralem tylko pointsy , na poczatku zaglebialem sie w nie ale pozniej dalem sobie spokoj , napewno lepiej sie zaglebic ale tez bez przesady gdyz wrocisz jeszcze w te miejsca po kilka razy gdy bedziesz zbieral pointsy z daily sheetow w czasie gdy bedziesz robil p2p. Tak - robilem i ponad 10 mapek i wiecej nawet 15 , jak nie bylo zadnych pointsow to opuszczalem. Grunt to dobrze zapamietac points - liczy sie jakosc a nie ilosc .

Do góry stronyOffline

Krak85

Post #4 Ocena: 0

2018-01-04 17:40:58 (8 lat temu)

Krak85

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2016

Kolejna sprawa Wielim w związku z pointsami...

W poprzednim poście pisałeś że będę wracał w te miejsca zbierając pointsy z daily sheetów co jak najbardziej ma sens.
Pytanie takie, jak zbierałeś poitsy z książki wg postcodów a potem zacząłes robić p2p i otrzymywałeś daily sheety właśnie to dałeś radę to jakoś pogodzić tj dokończyć pointsy z książki i międzyczasie zbierać tych których nie znasz z sheetów?
Czy na początku robienia p2p skupiałeś się wyłącznie na pytaniach i pointsach z poziomu 56s? bo inaczej to ciężko mi to sobie wyobrazić :)

I jescze jedno odnośnie bankers, na jakim etapie je zrobiłeś i którzy egzaminatorzy są musowo do zorbienia bo trochę mi to zaczyna chodzić po głowie gdyż myślę nad kupieniu subskrypcji gdzieś luty-marzec i zacząć powoli siedzieć przy mapie. Jak mi się to wszystko uda pogodzić jeszcze nie wiem ale pomyślę o tym później :)
i ostatnie - w związku z obecnymi cenami we wszystkich szkołach czy teraz polecałyś EC czy wizzana daily sheety?

Dzięki i pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #5 Ocena: 0

2018-01-04 18:11:10 (8 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

daily sheetsy zamawialem z EC , powod byl wtedy prosty - 3 miesiaczna subskrycja kosztowala 15 funtow , w Wizzanie 3 razy tyle , teraz nie ma juz roznicy , od tego roku daily sheetsy we wszystkich szkolach kosztuja tyle samo. Z EC bylem zadowolony , oprocz pytan z danego dnia przesylali takze rozne statystyki , najczesciej pytane pytania , statystyki z pointsami ile razy ktory byl pytany w danym tygodniu czy miesiacu , drop pointsy i inne dlatego moge poleciec EC , nie wiem jak wygladaja z innych szkol dlatego sie nie wypowiadam.
Bankersy zaczelem robic dosyc pozno bo moze gdzies po 2 czy 3 egzaminie , powod prosty - nawet nie wiedzialem zbytnio ze takowe sa , mialem szczescie, ze nie trafilem na Thomasa czy Wilkinsa do tego czasu. O ile bankersy Wilkinsa sa proste i maja po kilka ulic to Thomasa moga byc przez cala mape. Nauczenie sie ich to podstawa , zwlaszcza, ze pytania innych egzaminatorow sie z nimi pokrywaja , naprawde fajna sprawa. Musowo to Thomas , Wilkins i Harvey . Na poziomie 56's jeszcze Swire ma kilka pytan ktore czesto zadaje. O ile Wilkins ma takie same bankersy na wszystkich poziomach o tyle Thomas na kazdym poziomie ma inne. Tu polecam ksiazke z EC gdzie bankersy sa podzielone poziomami.
Pointsy na poziomie 56's bedziesz znal w 80-90% po skonczeniu radius maps z wizzana. Pozniej sledz daily sheety , zwlaszcza emaile ze statystykami , zaznaczaj ktorych nie wiesz a byly pytane kilka razy , zbierz 40 i wyruszaj , pozniej zbieraj juz wszystkie ktore beda pytane. To nie jest mi tak latwo wytlumaczyc , ja roznie zbieralem pointsy , z roznych materialow , takze nie wytlumacze Ci tego , znajdziesz swoj sposob i swoja droge w swoim czasie , jak ogarniesz jak wygladaja emaile ze szkoly , jak zaczniesz robic przy mapie to zaczniesz sobie robic swoje wlasne listy . Tak jak napisalem - ja robilem roznie , czesto nielogicznie , ale wkoncu wszystko zlalo sie w calosc. Sam do tego dojdziesz

Do góry stronyOffline

malek5

Post #6 Ocena: 0

2018-01-05 21:13:20 (8 lat temu)

malek5

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2018

tez się nad tym zastanawiam. mam nadzieje, ze jakos to będzie ;)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Wielim

Post #7 Ocena: 0

2018-01-08 12:58:30 (8 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Dziś wielki finał . Nie wiem czy mam jakieś zdolności paranormalne ale śniło mi się dwa dni temu że byłem z rodziną na wycieczce w Libanie i spotkałem tam pana Patela :-O
Może za dużo myślałem o egzaminie ale dlaczego akurat on jak egzaminatorów jest ponad 15stu ... sytuacja rozwiązała się dzisiaj kilka minut po 10.30 . Mr Patel zawołał moje nazwisko i za chwilę byłem u niego w pokoju zapytany o kilka pytań z przedmieścia Londynu .
Po wszystkim oznajmił ze zaliczyłem cały proces Knowledge of London i jestem zaproszony na najbliższy piątek na zakończenie studiów i rozdanie licencji . Mało tego , opowiedziałem mu o śnie na co on stwierdził że ma korzenie libańskie :-O , sytuacja bez ściemy , aż sam jestem w szoku ...
Tak czy inaczej w piątek idę z rodziną na pogawedke robocza i rozdanie licencji , gratulacje i wkoncu dostane green badge-a. Relacje zdam po ceremonii . Do usłyszenia

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2018-01-08 19:41:37 (8 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Gratki wielkie, wlasciwie powinno byc w 'Pochwalmy sie' :)

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #9 Ocena: 0

2018-01-08 20:16:27 (8 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Cytat:

2018-01-08 19:41:37, karjo1 napisał(a):
Gratki wielkie, wlasciwie powinno byc w 'Pochwalmy sie' :)

Dziękuję, na Twoje życzenie juz to zrobiłem :)

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #10 Ocena: 0

2018-01-08 20:22:57 (8 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Gratulacje !!!
Pozwoliłem sobie zmienić trochę tytuł tego tematu.
Ku Twojej chwale..

Do góry stronyOffline

Strona 38 z 55 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 37 | 38 | 39 ... 53 | 54 | 55 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,