Str 12 z 55 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Wielim |
Post #1 Ocena: 0 2015-12-23 17:56:49 (10 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Skończyłem na razie City of London (mising pieces)- 25 krótkich tras pomiędzy 2 punktami w City np od Bleeding Heart Restaurant a Magic Circle czy też Trinity Sq a Andaz Hotel ma Liverpool Street. Chociaż pracuje w City na deliverce od 1.5 roku niektórych ulic wogole nie znałem wcześniej , zwłaszcza tych małych jednokierunkowych. A dużo jest jeszcze których nie ma ujętych w żadnych trasach. Po świętach zostały mi trasy z West End-u. A później zostały mi pointsy.
Bylem dzisiaj w szkole Wizzan by ktoś mi objaśnil jak to robić by nauka od początku podarzala w dobrym kierunku. Jeden z pracowników krótko objaśnil mi co i jak, odpowiedział mi na moje pytania. Wychodzi na to ze musze zapoznać się z ponad 3000 puntow obowiązkowych z największą frekwencja na egzamine i 2500 dodatkowymi które rzadko się pojawiają. ..w dodatku cały czas mogą pojawiać się nowe pointsy. Do tego juz niedługo powinienem uczyć się godzinę - dwie dziennie na mapie ściennej Londynu trasy z punktu do punktu. Ponoć to klucz do wszystkiego  Co do samych pointsow powinienem poznawać 40-50 za jednym wyjazdem. Po zrobieniu ok 1200 powinienem zapisać się na pierwszy test - map test którego zdanie da przepustkę do prawdziwych, ustnychvjuz testów w przyszłości. ..
|

|
 |
|
|
Wielim |
Post #2 Ocena: 0 2015-12-26 18:41:01 (10 lat temu) |
Święta się kończą a ja jutro do pracy muszę iść  no ale od 7 do pewnie 10-11 , w zależności od korków , 2 praca na razie przerwa do 4 stycznia także zaraz po 11 mogę kontynuować uczenie nowych tras - jutro zaczynam West End - 24 dodatkowe trasy , myślę że rozłoże na 4 dni po 6 . 25 tras z City zrobiłem w 3 dni ale to inna bajka . City znam dużo dużo lepiej od West End-u. .. tak czy siak planuje skończyć ostatnia trasę z Mising pieces do końca roku a od Nowego Roku zacząć długo wyczekiwane pointsy bo te trasy to już mi się po nocach śnią 😂😂😂
|

|
 |
|
krakn |
Post #3 Ocena: 0 2015-12-26 19:39:07 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Sądzę że nie będzie korkow, zwłaszcza w bogatych częściach Londynu.
Tak że raczej powinno ci pójść gładko i zostanie Ci więcej czasu na naukę.
Trzymam kciuki, mam pełny szacunek kolego do tego co robisz i z jakim zacięciem . Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
Wielim |
Post #4 Ocena: 0 2015-12-27 21:30:13 (10 lat temu) |
Zrobiłem jednak 8 tras a nie 6 tylko mam problem z ich zapamiętaniem. Ludzilem się ze zrobię 24 trasy w 3 dni ale jednak 4 będą rozsadniejsza liczba. Zastanawiam się ile ludzki mózg może zapamiętać bo na dzień dzisiejszy znsm 350 tras ulica po ulicy mogę wyrecytowac a ponoć alkohol zabija witaminy z grupy B utrudniając zapamiętywanie. .. a ja tyle ostanio wypiłem  także jeszcze kilka dni i zaczynam pointsy , na egzaminy trzeba iść e garniturze wiec dzwonie po ślubny , widzę postępy , wcześniej kończąc ostatnia trasę nie wiedziałem jak wrócić do domu czy do City do drugiej pracy , teraz już wiem , jeżdżę bez zastanowienia, jednak to działa. Problem to te uliczki od Oxford St w lewą i prawa stronę, jednokierunkowe, idzie się zgubić z GPS a tu ja mam każda zapamiętać ... o i prawie miałem dziś wypadek , wąska uliczka ja zaczytany z tablicy chce wyprzedzić babkę jadąca dosłownie 10 mil na godzinę z prawej strony , ulica wyglądała tak jakby dwa pojazdy nie mogą się zmieścić na tej samej wysokości a jednak , wyprzedzam babke i wjeżdżam pod inny samochód nie patrzalem w lusterka. Na szczęście refleks mam i odbiłem w lewo i dostałem lusterkiem aż się złożyło. Piękna kierowczyni, przestraszona, przeprosilem
|

|
 |
|
Wielim |
Post #5 Ocena: 0 2015-12-31 16:41:27 (10 lat temu) |
Ok dodatkowe trasy wszystkie skończone. Zajęło mi dokładnie 7 miesięcy od czasu gdy wyjechałem w pierwszą trasę aż do dzisiaj by skończyć wszystkie 320 podstawowych plus 49 dodatkowych z West End-u i City (tzw Mising Pieces) . To tak mniej więcej jestem w połowie nauki. Od przyszłego tygodnia ruszam polować na "pointsy" oczywiście cały czas codziennie powtarzając wszystkie trasy. Połowa nauki nie znaczy ze połowa drogi do licencji - same testy mogą potrwać nawet kilka lat, przy dobrym wietrze ok 1,5 roku. Mam nadzieje zacząć je w przyszłym roku, z pozytywnymi wynikami czego sobie życzę , a Wam wszystkim forumowiczom życzę Szczęśliwego Nowego Roku
|

|
 |
|
|
krakn |
Post #6 Ocena: 0 2015-12-31 17:31:42 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
 Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
consort |
Post #7 Ocena: 0 2015-12-31 21:45:27 (10 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2013 Skąd: Yorkshire |
Jestem pełen podziwu i szacunku. Są jeszcze ludzie z pasją. Szczęśliwego Nowego Roku i uzyskania wypracowanej i wymarzonej licencji,
czapka z głowy [ Ostatnio edytowany przez: consort 31-12-2015 21:46 ]
|

|
 |
|
Wielim |
Post #8 Ocena: 0 2016-01-24 17:28:27 (10 lat temu) |
Krótka relacja z nauki. Jak wiadomo dla tych co śledzą ten temat , obecnie robie tzw pointsy , to zbiór około 6 000 punktów w Londynie (z których około 3200 trzeba znać musowo a resztę "przydałoby się"  takich jak teatry, muzea , restauracje, kluby , obiekty sportowe itp które rozmieszczone są wg szkoły Wizzan -u na 640 mapkach o średnicy 1/2 mili (oczywiście na papierze są w skali) które razem pokrywają cały Londyn. Powiem tak - pointsy to inny świat. Rzecz dużo trudniejsza do nauczenia. Ciągle krążenie wokół tych samych ulic ma sprawić że dopiero w tym etapie człowiek nauczy się miasta. Na dzień dzisiejszy zrobiłem 28 mapek na których "zebrałem" około 400 pointsow. Pierwsze mapki mają duże zagęszczenie pointsow bo to mapki z City i West End-u , na jednej mapce może być i 40 pointsow ale później mogą być mapki z dwoma , jednym albo nawet i bez żadnego pointsa ale należy je objechac by poznać teren. Narazie objezdzilem okolice Aldwych, Strandu,Leicester Sq , Covent Garden, Holborn i Euston. Dużo , bardzo dużo teatrów w okolicach Shaftbery Avenue i Saint Martin Lane i jeszcze więcej hoteli. Ciężko , widzę ze nauka się przedłuży ale lepiej dobrze się przygotować do właściwych testów
|

|
 |
|
|
Post #9 Ocena: 0 2016-01-24 17:36:03 (10 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Wielim |
Post #10 Ocena: 0 2016-01-24 17:42:33 (10 lat temu) |
Koszt egzaminów 200+400 , koszt przygotowania, wypożyczenia taxi i egzaminu na taksówkce (etap po zdaniu wszystkich testów ustnych) - kilkaset funtów , licencja - kilkaset funtów . Łącznie coś około 1-2 tysiąca. Moje najmniejsze zmartwienie to te koszta. Znajomy zdał 7 miesięcy temu , jeździ od 6 , nie ma innych kosztów . Teraz płaci ok 350 funtów tygodniowo za wypożyczenie taksówki z ubezpieczeniem+ brakedown cover  aliwo [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 24-01-2016 17:43 ]
|

|
 |
|