MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co robić? Wasze doświadczenia związane z Londynem! :)

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

sketcher

Post #1 Ocena: 0

2015-05-24 10:12:18 (10 lat temu)

sketcher

Mężczyzna

Z nami od: 12-01-2013

Witam Was wszystkich!
Przechodzę od razu do konkretu.
Kończę studia na poziome licencjata (kier. artystyczny).
W trakcie studiów poszedłem na rok dziekanki, jadąc na rok do pracy w angielskim hotelu. Wróciłem po tym okresie do Polski aby dokończyć dyplom i ponownie myślę o wyjeździe ale tym razem do Londynu, nie tyle zarobkowo co po prostu szukam sobie miejsca do życia. Od razu mówię - nie zależy mi na żadnym oszczędzaniu na mieszkanie w PL, utrzymywanie kogokolwiek itp. Chodzi po prostu o nowy rozdział życia w nowym miejscu.
Moje pytanie brzmi - czy posiadając referencje na poz. supervisora (ok, może w branży hotelarskiej ale to chyba tez świadczy o jakimś ogarnięciu) po 9 miesiącach przerwy, skończonym dyplomem polskiego licencjata i portfolio pod postacią krótkiej linii ubrań, jest szansa abym postarał się o pracę nawet na juniorskim stanowisku w mojej branży? Albo w ogóle w czymś konkretnym w jakimś stopniu związanym z moim dyplomem ?
Czy może tkwić w gastro, którego nie ukrywam, mam trochę po uszy?
Pytam, bo zastanawiam się, czy trochę nie tkwię w obłokach, bo z kolei moi znajomi "powiadają", że w Londynie "zdarzają się cuda" a z kolei ja jakoś mało w to wierzę :D Jestem ciekaw czy ktoś z Was doświadczył jakiś fajnych zwrotów akcji w Londynie?
Opisujcie swoje historie!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AgentOrange

Post #2 Ocena: +1

2015-05-24 17:05:45 (10 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Ja zanim wyjechałem miałem za sobą rozmowy kwalifikacyjne przez skype, rozeznanie na rynku oraz ofertę pracy.
Jak wygląda Twoja branża, na czym miałaby polegać Twoja praca? Czy znasz 6-7 firm/instytucji/organizacji w których mógłbyś pracować? Czy wysłałeś do nich e-mail z pytanie o wakaty?

Do góry stronyOffline

sketcher

Post #3 Ocena: 0

2015-05-24 18:11:12 (10 lat temu)

sketcher

Mężczyzna

Z nami od: 12-01-2013

W sumie to nie. Dzięki za sugestię!
Interesuje mnie coś związanego z branży mody/odzieży - od retailu po design, ale pewnie, aby nabyc doswiadczenia, zacznę od samego retailu. Może potem coś po drodzę jakoś.
Myślisz, że warto spróbować tak od razu z Polski? Myślałem czy by tam nie latać z CV, zawsze to kontakt wzrokowy i widzą z kim mają do czynienia.

Do góry stronyOffline

AgentOrange

Post #4 Ocena: 0

2015-05-24 18:37:51 (10 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Ja tak właśnie zrobiłem, wysyłałem CV i listy motywacyjny z Polski, potem miałem rozmowę przez skype a później zaprosili mnie na rozmowę do UK.
Jeśli szukasz pracy w handlu detalicznym odzieżą, to raczej takie oferty wiszą na szybie w sklepie, pozostaje się wybrać do Londynu z oszczędnościami i poszukać. Nie wiem jakie masz warunki mieszkaniowe obecnie, ale za pracę w sklepie będzie Ci bardzo trudno utrzymać się. Myślę, że za pracę w sklepie nie wynajmiesz mieszkania, co najwyżej jakiś pokój - ale tutaj możesz trafić na kiepskich współlokatorów.

Do góry stronyOffline

AgentOrange

Post #5 Ocena: 0

2015-05-24 18:53:09 (10 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Na szybko znalazłem taką ofertę:

http://career.hm.com/content/hmcareer/en_gb/findjob/jobs/imported/2015/5/5/00168196.html

zdaje się, że szukają sprzedawcy do sklepu H&M.

Do góry stronyOffline

Awa

Post #6 Ocena: 0

2015-05-24 19:20:54 (10 lat temu)

Awa

Z nami od: 02-08-2006

http://www.jigsaw-online.com/content/careers-home

Powyzej link do aktualnych miejsc w Jigsaw, zarowno w slepach jak i HO.
To tylko jeden przyklad, ale ja bym skontaktowala sie wlasnie z tego typu firmami (sredniej wielkosci, czesto prywatny wlasciciel, prestizowe, w miare niezalezne itp.) w ktorych mozna awansowac/zmienic rodzaj pracy latwiej, niz w olbrzymich masowych sieciowkach.

Awa

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2015-05-24 20:49:30 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Junior fashion designer jobs London

Aplikuj z Polski, przynajmniej bedziesz miec rozeznanie na rynku i praktyke w aplikowaniu. Zawsze mozesz znalezc inna "na tymczasem prace" jak na dystans nic nie wyjdzie i pozniej szukac na miejscu.
Ada

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,