|
---|---|
wiktorzyna4 | Post #1 Ocena: 0 2014-08-27 18:51:20 (11 lat temu) |
Z nami od: 27-08-2014 Skąd: crawley |
kupiłam ponad miesiąc temu skuter. właściciel zapewniał że jest dobrym stanie.po zakupieniu zauważylam,ze linka licznika jest odkrecona więc nie nabijał mili co sprawiło,że tak naprawde nie wiem ile było przejechane,później,używałam go tylko 2 tyg i sie zepsuł, co moge zrobić? czy mam prawo do zwrotu jeżeli kupiłam od osoby prywatnej? najprawdopodobniej poszla skrzynia biegow. ale jezeli poszla w ciagu dwoch tygodni to wlasciciel musial cos slyszec wczesniej.
|
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2014-08-27 20:04:32 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Slyszal tyle co ty przez te dwa tygodnie- slyszalas cos?
Nie jest to jednak istotne, jak kupilas z zaznaczeniem ze kupujesz w stanie w jakim jest w dniu zakupu, to trudno bedzie o cokolwiek walczyc. Ty linki tez nie zauwazylas ze sie odkrecila? Moze wlasciciel tez nie zauwazyl, a zapewne powie ze jak sprzedawal to sprzet byl w odpowiednim stanie. Male szanse moim zdaniem na odzyskanie pieniedzy ale mozesz wyslac mu pismo ze swoimi obserwacjami i czego oczekujesz.
Ada
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2014-08-27 20:21:00 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
przy takim zakupie to praktycznie jest widziały gały co brały.
Przez te 2 tygodnie mogłaś robić różne rzeczy z motocyklem, nieumiejętna jazda, zbyt forsowna itd itd ludzie robią różne rzeczy. Masz prawo oczywiście dochodzić zwrotu pieniędzy, lub zwrotu cześci ceny na naprawę uszkodzonej części, ale to najwięcej zarobią prawnicy, bo wątpię byś cokolwiek ugrała. Co innego gdybyś kupiła od handlarza (Trader), w sklepie czy komisie. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
wiktorzyna4 | Post #4 Ocena: 0 2014-08-27 20:21:34 (11 lat temu) |
Z nami od: 27-08-2014 Skąd: crawley |
moze masz racje,a co do linki to ja ją zauważyła odrazu na pierwszej jeździe po zdaniu kursu CBT. jest nie mozliwe ,żeby tego nie zobaczyc z bardzo prostego powodu, gdy on mi przywoził skuter zauważył by że nie pokazuje mu z jaka predkością jedzie. licznik nabija mile ale tez prędkość prawda?
![]() |
michalko | Post #5 Ocena: 0 2014-08-28 09:08:35 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-08-2014 Skąd: Slough |
kobieto, to cos ty kupila
![]() Co teraz zrobic pytasz? Jak to co, jak Cie stac to wolaj mechanika a jak nie to sprzedaj na czesci albo komus po prostu oddaj. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2014-08-28 09:17:00 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2014-08-28 09:24:20 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2014-08-28 19:43:04 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Tak czy inaczej, prywatny sprzedawca, może się nie znać na tym co się dzieje wewnątrz.
Wygląda jak wygląda, jeździć jeździł, Gdybys od razu pojechała do mechanika i zrobił by ci przegląd i powiedział co jest nie tak, to powidzmy ze jakieś szanse by były na odzyskanie pieniędzy, choć też wątpię, czy by się udało bez walki. Przez miesiąc rozwalenie skrzyni biegów zwłaszcza przez nowego kierowcę jest całkiem mozlwe, a jeszcze bardziej możliwe jest przez łepków co jeżdzą na jednym kole albo palą gumy. Skąd ktoś może wiedzieć i ci uwierzyć ze to nie ty zepsułaś, poza tym tak jak tam jest napisane, sprzedawaca nie musi pisac wszytkich usterek, bo po prostu ma prawo się na tym nie znać. Kupujący jako że to w jego interesie jest, powinien dokładnie sobie sprawdzić za co płaci. czasami warto dać te kilka dych i podjechać ze sprzedającym np na stację MOT i poprosić o przegląd i poradę. Jak się powie że chcesz zapłacić gotówką to zazwyczaj bardzo chętnie zrobią przegląd i doradzą. Zwłaszcza motocykle, bo na stacjach MOT dla motocykli pracują starzy wariaci motocyklowi. Tak czy inaczej... bez sądu to wątpię czy ty się nawet do niego dodzwonisz, bo jak dla mnie to koleś wiedział co sprzedaje i tyle. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
ynop79 | Post #9 Ocena: 0 2014-08-28 20:12:47 (11 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2013 Skąd: DOVER |
realnie nie ma zadnych szans
czym szybciej sie pogodzic i wnioski wyciagnac |
ie2ox4-b | Post #10 Ocena: 0 2014-08-28 22:44:13 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Więc jest prosta odpowiedź na pytanie zawarte w tytule: Kupić następny. Przy kupnie uwzględnić zdobyte doświadczenie...
|